„Hele táto, tady píšou, že máme novou Stranu zelených!“

„Co myslíš, jakou barvu asi mají? Brčálovou, trávovou, nebo mají barvu lipového listí na konci května?“

„Můžeš mi říci, co to zase čteš?"

„Tady ty noviny, co jsi přinesl z práce. No ty co bereš kolegovi, protože je už přečetl a tak mu k ničemu nebudou!"

„Jasně, že mu k ničemu nebudou. Doma topí plynem a tak je k zátopu nepotřebuje. A ty si alespoň něco přečteš."

„Vidíš, topí plynem a tak šetří naše životní prostředí! Ten bude určitě taky Zelený! Teď to bude mít těžké, na kterou stranu se asi přidá?"

„Proboha, kam by se přidával? Franta je normální člověk, ten politiku nedělá, jen na ni nadává! Ani nechodí k volbám. A má recht, přečte si noviny, zakleje a má klid. Taky to tak budu dělat."

„Tak ty určitě! Vždyť ty se těšíš na volební lístky, jako náš mladej na novou počítačovou hru! Když se blíží volby tak u schránky skoro spíš a čekáš na obálku se jmény kandidátů! Celé večery pak hledáš v seznamech nějakého známého, jen abys ho mohl pomluvit v hospodě."

„No dobrá, tak co jsi zase vyčetla?"

„Nic zvláštního, jen to, že Strana zelených se rozdělila na dvě samostatné strany. Copak to jde něco tak malého ještě dělit? Něco jsem četla o dělení atomů, to bude asi něco podobného, ale na to je prý potřeba obrovské energie a tou určitě naši Zelení nevládnou! Tak jak se jim povedlo rozdělit nerozdělitelné?"

„Tak tady je vidět, že vysoké politice vůbec nerozumíš! To se stává, že část členů jedné strany má jiný názor než zbytek partaje a založí, tak zvanou platformu uvnitř strany. A když se jim tam nedaří, tak založí novou, lepší stranu. Alespoň si to myslí. Vždyť to už zažila spousta stran, dokonce ani ODS se to nevyhnulo. ODS dokonce nové strany ze svého lůna vystřeluje jako ta obří houba co vystřeluje své spóry někde v amazonském pralese.  Víš přece, ta houba co o ní byl ten krásný dokument minulý čtvrtek na ČT-2."

„Takže rozdíl názorů říkáš...? Copak je asi rozdělilo? Že by ty kvóty na smrad z továrních komínů, nebo názory na vliv smrkového porostu na svahy naších hor? Vždyť přece s tím šli do voleb a s tím se dostali až do vlády, nebo snad ne?"

„Tak na tohle, má milá ženo, neznám odpověď. Ona nějaká ochrana přírody jde mimo vedení Strany zelených a když se k ní uchýlí tak jen v sebeobraně. Tady jde o jiné věci. O věci do kterých my nevidíme, ale dovedeme si je představit. Jde o vliv a kde je vliv je i moc... A kde je moc, tam jsou i peníze. Peníze třeba na ekologické vytápění."

„Teda táto, ty mne překvapuješ, mluvíš jako nějaký študovaný politolog! Za ta slova ti dnes k večeři nasmažím řízky!"

PS. Tento rozhovor nikdy neproběhl, případná podobnost citovaných postav s postavami reálnými je čistě náhodná. Přeji hezký den.

 

Autor: Pavel Nitka | pondělí 23.3.2009 13:30 | karma článku: 20,76 | přečteno: 1169x