Frodo versus Pytlík aneb Kniha mého srdce.

Tak trochu ve stínu návštěvy Baracka Obamy, nám v sobotu Česká televize představila svůj nový, jistě chvályhodný projekt. Anketu „Kniha mého srdce“.

Říkám si, proč ne! Alespoň se ukáže, že Češi stále ještě čtou a taky se dozvíme, co čtou. V sobotu nás Jaroslav Dušek kultivovaně provedl úvodním pořadem k této tématice a vysvětlil pravidla. Několik osobností označilo tu „svou" knihu a můžeme začít hlasovat! Ale tady nastává malý problém, můžeme totiž hlasovat jen pro jednu knihu napříč všemi žánry.

Ve svém pořadu sice televize rozdělila knihy do několika žánrů od knih pro děti, přes detektivky až k „velkým" románům. Ale při hlasovaní žádné kategorie nejsou. Prostě se vybere sto nejpopulárnějších knížek a z těch si budeme vybírat vítěze. Takže zase smícháme jablka s hruškami a jahody s ořechy.

Televize uvedla, že prvními hlasujícími byli děti. Takže se dá očekávat, že jako první se do pořadí dostal Harry Potter a možná i Ferda mravenec. Jenže teď s nimi bojují i Tři mušketýři, Jean Valjean a kapitán Achab. Mirek Dušín si bere na pomoc Timura i s celou partou a zaútočí na Saturnina. Frodo Pytlík se svým bratrancem Broukem Pytlíkem svedou litý boj na život a na smrt. Švejk se bude předhánět s Robinsonem a včelka Mája odmítne opylovat Trifidy! Takový guláš neumí ani Jirka Babica!

Takže jsem zvědav, jak to všechno dopadne. Ale určitě to bude mít větší úspěch, než anketa o Největšího Čecha. Tady určitě vyhrají všechny kvalitní knihy a nemůže se stát, že Rakušanka Marie Terezie, která snad neuměla ani slovíčko česky porazí takového Čecha, jakým byl Karel Kryl.

Takže vesele hlasujte, ať máme tu vítěznou knihu. Já už hlasoval. Přeji hezký den!

Autor: Pavel Nitka | pondělí 6.4.2009 8:27 | karma článku: 20,90 | přečteno: 1866x