Disciplína musí být aneb Lidé, studujte přepravní řád v autobusech!

Pokud totiž chcete cestovat hromadnou dopravou, tak si musíte vštípit do hlavy všechny ty smluvní přepravní podmínky! Jinak to bude v autobusech vypadat, jako na kambodžské křižovatce!

Ono se to může zdát jednoduché, stačí přece jen nastoupit na předem určené výchozí zastávce, zaplatit jízdné, neobtěžovat své spolucestující, nemluvit za jízdy s řidičem, a přepravovat pouze jednu láhev s tekutým plynem. Pokud dodržíte tyto podmínky, na které vás upozorňují různé piktogramy přímo ve vozidle, tak není problém cestu vykonat podle plánu a na předem určené cílové zastávce spokojeně vystoupit. Ale jak vystoupit?

Víte, kterým otvorem se vozidlo opouští? Samozřejmě že dveřmi (ať se otevírají dovnitř či vně), ale kterými dveřmi? Budu psát o autobusech meziměstských, neboť v dopravě městské dosud panuje obrovský chaos, budu psát o autobusech, ve kterých řidič kromě řízení i prodává biletky a dohlíží na správné rozložení pasažérů ve vozidle. V těchto autobusech (alespoň ve společnosti, jejímiž dostavníky se přepravuji já) je jasně dáno, že přední dveře slouží k NÁSTUPU a dveře zadní k VÝSTUPU!

Co je na tom k nepochopení? Jak se může stát, že někdo chce vystoupit předními dveřmi? Ještě, že existují svědomití řidiči, kteří tento nešvar tvrdě potírají! Několik jich znám a vždy se velmi těším, na jejich hádky s pasažéry o které není nikdy nouze...

Zrovna dneska, poloprázdný autobus přijel na zastávku, kde čekalo na potěšení z jízdy asi pět lidí... Vystupovala pouze jedná paní a jelikož do té doby okupovala přední sedadlo tak se postavila na schůdky u předního dveřního prostoru. Přesně u toho prostoru, který máte po zaznění zvukového znamení a rozsvíceni výstražného nápisu, urychleně opustit.

A co se stalo? Uvědomělý řidič neotevřel a čekal na to, jestli to paní pochopí... Pár vteřin to vypadalo opravdu zajímavě, lidé stáli venku, paní na schůdkách, řidič se mračil jako Shrek na mýdlo a napětí by se dalo krájet... Ale paní to brzy pochopila a odešla k zadním dveřím, kde konečně svou jízdu ukončila. Potom se od pana řidiče dočkali milosti i pasažéři budoucí a vědomi si přepravních podmínek, si mohli zakoupiti jízdní doklad..

A co z toho plyne? Naučte se vystupovat z autobusů podle těch správných nařízení, můžete totiž dopadnout i hůř, než výše zmiňovaná paní! Znám řidiče, kteří po pasažérech rovnou křičí a jeden vypadá i na to, že neukázněného vystupujícího pasažéra, rovnou zbije!

A co z toho plyne dál? Nic...  Snad jen to, že nějak nedovedu pochopit co ty řidiče k takovému chování vede.. a hlavně to, jak se při takových zbytečných excesech cítí... Vyplavuje se jim do krve nějaký neznámý hormon, který se tvoří jen v tělech protivných šoférů a který jim prodlužuje život? A nebo se těší na to, jak potom v garážích, v hospodě, v posteli, u Vánočního stromku či v nemocnici (kam se dostanou po napadení, špatně vystupujícím, pasažérem) dají k dobru historku o tom, jak někomu nedovolili vystoupit dveřmi, které stejně museli otevřít?

 

Takže lidé, učte se vystupovat z autobusů a prožijte hezký víkend. Přeji hezký den.

 

 

 

 

 

Autor: Pavel Nitka | pátek 27.11.2009 17:22 | karma článku: 13,92 | přečteno: 1261x