Copak to vidím???

Už se vám stalo, že vidíte něco, co vlastně neexistuje? Něco, na co koukáte z úhlu a ono se to nakonec ukázalo, jako něco obyčejného, na hony vzdáleného tomu, co jste viděli prve?

Hledal jsem na internetu definici periferního vidění... A nic jsem nenašel, jen to, že periferní vidění je neuvěřitelně citlivé na jakýkoliv pohyb, mnohem více, nežli normální přímý pohled. Tak lze odhalit pohyby, které bychom normálním pozorováním vůbec nezaznamenali.

Ale já nemyslím pohyby, ale věci statické které zaznamenávám, ale nějak jinak, než jaké ve skutečnosti jsou...Dám příklad, snad mě nebudete považovat za blba! 

Jedná se o nápis na jednom obchodu. Všichni znáte situaci, kdy kráčíte po ulici, lemované různými krámky, restauracemi atp. Nápisy máte tak trochu mimo hlavní úhel pohledu (optici mi mou neznalost prominou), a tak vlastně jen odhadujete co ten který nápis oznamuje. Člověk má totiž určité zkušenosti a tak si některá slova domýšlí, což je někdy dost zvláštní!

Jdu si takhle jednou ostravskou ulicí a do očí mi padl nápis Zlaté Stehno! To bude asi nějaká nová restaurace, říkám si. Už vidím ty speciality z husích či kachních stehýnek a začínají se mi sbíhat sliny...Přidávám do kroku a ejhle... Zdravé Stehno! Tak to už zbystřuji.... Nějak mne nenapadá co tam v tom bývalém Čedoku asi bude! Naštěstí se nápis mění. Zdravé Stelivo! Á, už vím... to bude něco od peřin,dek, matrací a postelí. Jen si nějak nevybavuji, od kdy používáme místo lůžkovin stelivo.

Konečně jsem na místě. Koukám a vidím... Ne , určitě se zde nenajím, ani neuzdravím svá unavená stehna... Dokonce ani nekoupím nic pro svůj klidný spánek! Nápis nad obchodem je celkem prozaický: Zbraně, Střelivo....

Tak teď to víte a já ani nevím, proč se tím chlubím... Přeji hezký den!

Autor: Pavel Nitka | pátek 6.2.2009 21:00 | karma článku: 11,38 | přečteno: 924x