Co pořád máte proti IV. cenové skupině?

Co vám vadí na hospodách, které už vlastně ani neexistují? A hlavně, proč si je berou do úst lidé, kteří ani netuší o čem mluví!

Stále čtu v diskusích (a nejen tam) narážky na hospody IV.cenové skupiny. Stále jen: humor jako ve čtvrté cenové, chování jako ve čtvrté cenové, pořádek jako ve čtvrté cenové... Co tím všichni myslí? To opravdu restaurace oné cenové skupiny navštěvovali jen burani? Že vše, co kdy vyšlo z těchto míst, bylo jen špatné, vulgární a nechutné? To určitě ne!
Víte, co to vlastně byly hospody IV.cenové skupiny? Že kromě všech těch nádražních bufetů, dělnických nalejváren s umakartovými stoly a dalších velkoměstských putyk to byly taky skoro všechny vesnické restaurace či malebné hospůdky na předměstích, kde se nevařilo a tak spadly do oné IV. cenové... A těchto podniků byla většina!
Myslíte si, že tyto hospody navštěvovali jen (pro někoho) podřadní lidé a ta elita chodila jen do "lepších" podniků? Tak to jste na omylu! Pokud si někdo chtěl posedět s kamarády jen tak u piva, šel právě do oné "čtverky"! (Myslím tím ty hospůdky vesnického typu, ne ty zaplivané bufety) Dal si tam pár piv, snědl tlačenku či buřty s cibulí, někdy si poslechl kytaru či banjo a bylo mu fajn... A přitom seděl ve IV. cenové!
Bylo tam veselo, hosté se chovali slušně (většinou, hovada se našly i v I.cenové), byl tam pořádek a bylo tam většinou útulno! To se o těch "lepších" hospodách říci nedalo. Čtverky byly takové domácké a lidé tam k sobě měli tak nějak blíže! A to dnes trochu chybí!
Takže až zase použijete příměr "jako ve IV cenové" tak si uvědomte o čem mluvíte! Co takhle říci "jako v nádražním bufetu", či "jako v Poslanecké sněmovně"... Přeji hezký večer.

Autor: Pavel Nitka | pátek 15.2.2013 20:00 | karma článku: 34,93 | přečteno: 4035x