Co je vlastně na prasátku nejkvalitnější?

Tak jsem dnes navštívil hypermarket za jediným účelem. Měl jsem totiž v plánu, koupit si malý kousek prasátka. A nestačil jsem se divit…

Ono je pravda, že já se divím více než je obvyklé a ve svém věku se tomu i docela divím, ale to sem nepatří. Dnes to bylo trochu jiné.

Jak jsem již napsal, zamýšlel jsem zakoupit malý kousek prasátka. Nejsem ani muslim a ani vegetarián, takže jsem to považoval za docela dobrý nápad. Blížil se čas oběda a tak kousek masa do žaludku nikdy nezaškodí. Samozřejmě záhy tepelně zpracovaný, protože kromě toho že nejsem muslim a vegetarián, tak nejsem ani pračlověk.

Pominu to, že mi nebylo zrovna příjemné, když jsem měl chvíli za zády dva po zuby ozbrojené policisty a to, že díky blížícímu se Silvestru bylo v nákupním centru docela nabito. Půjdu rovnou k věci. Vlastně k řeznickému pultu…

Musel jsem vystát frontu, která čítala jednu zákaznici. Byla to taková opálená paní, která se zřejmě vrátila z dovolené na Merkuru. Tam prý sluníčko v této době (i v jiných dobách) připaluje nejvíce. Paní nakoupila asi deset balíčků masa v celkové hodnotě jednoho procenta schodku moravskoslezského rozpočtu, aby tam záhy vše nechala. Prý se jí to maso nelíbí… Nu což, má na to právo.

A pak jsem přišel na řadu já. Paní za pultem se pomalu vzpamatovávala ze zajímavého zážitku, který dá určitě k dobru při silvestrovské oslavě, a tak jsem měl čas si vybrat ten svůj kousek čuníka. Jenže co si vybrat? Kouknu na cenu a…

Já myslel, že mám trochu přehled o tom, který kousek prasátka se k čemu hodí a co by mělo být dražší a co naopak levnější. Ale ouha, přepočítal jsem se.

Mám totiž stále v paměti, že když nepočítám vnitřnosti a sádlo ke škvaření, tak je nejlevnější bok. Familiárně zvaný bůček. A ejhle, zde tomu tak nebylo. Bůček byl k mání za nějakých sto podhodnocených korun. Samozřejmě za kilogram. A nebyl to žádný výstavní bůček, tenhle se hodil spíše na to sádlo.

Daleko levnější byla plec, kýta, pečeně a krkovička bez kosti. A když říkám daleko, tak tím myslím daleko. U plece to dělalo nějakých třicet kulí za kilo. Jen krkovička s kostí se tomu vymykala a byla dražší než ten bůček. Ale pravda, i ten byl opatřen kostí. Zřejmě byl ten vepřík dobrák od kosti a proto bylo maso s kostí tak nějak hodnotnější.

No nevím. Asi jsem něco zaspal a obliba různých kousků prasátka se mění. A podle toho se mění i jejich cena. Jak by potom bylo možné, že jsou škvarky dvakrát dražší než kýta? A to si nedovedu představit, že bych si chtěl koupit třeba kopýtko. To abych si vzal úvěr. Přeji hezký večer a usmějte se občas. Je to zdravější než prasátko…

Autor: Pavel Nitka | čtvrtek 29.12.2016 20:42 | karma článku: 30,10 | přečteno: 1095x