Bzzzz aneb Je libo vesmírný štípanec?

Na oběžné dráze je ledacos, družice, vesmírné smetí, Lajka, Hubbleův teleskop, kosmonauti, astronauti, thaikonauti, Enterprise a taky... komáři!

Ruští vědci zveřejnili výsledky zajímavého experimentu . Na povrchu Mezinárodní vesmírné stanice vytvořili ze speciálních kapslí hotel a v něm ubytovali na celý rok všelijakou havěť, včetně larviček afrických komárů. 

Po celý rok se tito vesmírní turisté kochali nádherným pohledem na naší modrou (a taky zelenou) planetu, sledovali zásobovací lety amerických raketoplánů, chytali bronz v paprscích vesmírného záření a chystali se na návrat domů. Vlastně domů ne, chystali se na návrat do Ruska.

Po roce stráveném na dovolené v místech o kterých se nám může jen zdát (a mi se o těch místech zdá pořád), se vrátily milé larvičky na Zemi. A světe div se! 80 % z nich se staly plnohodnotnými komáry. Těmi příjemnými společníky, jejichž bzukot se vyrovná slavičímu zpěvu a jejichž sosáček nám pomáhá zbavit se přebytečné krve.

Určitě budou mít potomstvo, jejích vesmírné dobrodružství se bude dědit z generace na generaci. Potomci komářích vesmírných výzkumníků, budou lidem po večerech promítat diapozitivy a studovat na Vesmírných učilištích a akademiích. A kdo se první koukne na Mars? Nebude to ani Američan, ani Číňan, ani Rus. Nebude to ani Čech, bude to komár! Africký komár. Přeji hezký den.

 

Autor: Pavel Nitka | pátek 24.4.2009 13:00 | karma článku: 10,33 | přečteno: 825x