Ale ty symboly za nic nemůžou aneb "Sieg heil" vespolek

A koukejme se, nějaký osmdesátiletý německý kněz použil ve svém kázání zapovězenou formuli. Použil pozdrav, který by nikdo normální nepoužil!

Ale onen duchovní se ve svém kázání tak rozjel, že mu z jeho nevymáchaných zpátečnických úst vyklouzl pozdrav Sieg heil! On tímto pozdravem samozřejmě své kázání neukončil, ale pozdrav, přeložený jako „Vítězství zdar“, použil někde uprostřed své promluvy ke svým ovečkám.

Jenže tento pozdrav je na indexu a kdokoliv jej použije je okamžitě brán za tu největší zrůdu a je okamžitě vyloučen ze společnosti. A pokud se najde schopný žalobce, je onen tvor i odsouzen! A patří mu to!

Jenže já se ptám, jak k tomu příjde ten pozdrav? Copak může za to, že si jej přivlastnili ti fanatici z Hitlerova okolí a navěky jej zdiskreditovali? Kdyby ti kluci v hnědých uniformách Wehrmachtu či ti kluci v černých uniformách SS jen zvedali pravici a vykřikovali „guten tag“, byl by i tento pozdrav zavržen? Asi ano…

U nás se dokonce najdou i lidé, kteří by na úroveň nacistického pozdravu rádi postavili i pozdrav „Čest práci“. Anebo i jeho zkrácenou verzi „Čest“. Vždyť takhle se přece zdravili zločinci!

Je jasné, že nacisti (kteří se ve všelijakých symbolech přímo vyžívali) zneužili neskutečně mnoho symbolů či slovních spojení, ale ty symboly za to nemohou! Stejně jako nemůže srp a kladivo za bolševickou éru ve východní Evropě.

Rudá barva (vlastně červená, protože rudá se neříká) je symbolem stalinistického útlaku, hnědá je zase symbolem útlaku hitlerovského. Kdyby se daly tyto barvy nějak eliminovat, tak už je v normálně uvažujícím světě nikdy neuvidíte! Jenže to nejde a tak se s tím musíme srovnat.

Ale se symboly je to jiné! Svastiku jsme zavrhli na (minimálně) další tisíciletí, runové písmo bude na indexu ještě pár desítek let (ale runy ze znaku SS tam zůstanou daleko déle) a některé znaky divizí Wehrmachtu či SS budou strašit dnešní skauty ještě mnoho let.

Stačí se podívat na skautský oddíl, který si dal do znaku alpskou protěž. Plesnivec alpský, jak se tato rostlinka jmenuje, totiž už dávno zneužili nacisti. A tak se nesmí používat!

Jenže nacisti či ruští bolševici zneužili daleko více symbolů, pozdravů či barev. A kdyby Hitlerova tisíciletá říše trvala opravdu tisíc let, tak zůstaneme bez symbolů. A taky bez barev a bez pozdravů! Všechno by bylo špatné, stejně jako je špatné říci při bohoslužbě „Vítězství zdar“ či jako dnes při běžném hovoru slovo „Čest!“

Jsem velký čtenář „Verneovek“ a v mém překladu „Tajuplného ostrova“ se hlavní hrdinové označují za soudruhy. A není to tím, že by byli nějak levicově založení, ale proto, že slovo soudruh znamenalo i něco jiného, než to co pod ním (díky bolševikům) vidíme dnes. Jenže to slovo za to nemůže a nezaslouží si svůj osud. Stejně jako si nezaslouží svůj osud srp a kladivo, svastika, alpská protěž, některé runy, červená barva či některý pozdrav!

Problém je vždy v lidech a barvy, pozdravy či symboly v tom budou vždy nevině! Přeji hezký večer.

Autor: Pavel Nitka | středa 14.8.2013 21:42 | karma článku: 30,31 | přečteno: 1235x