A co my z toho máme?

Vědci zjistili... Že je vesmír zelený, že na Venuši není život, že na Marsu nejsou kanály, že komáří larvy přežijí stav beztíže, že Dopravní podnik města Ostravy vytvořil ve svém tarifním systému tajenku hodnou Indiana Jonese a vědci také zjistili...

Vědci zjistili, že ať přijdou na sebevětší objev, tak budou za neschopné flákače! Vždyť k čemu je naší společnosti nějaký vědátor, který se zabývá složením Jupiterovy atmosféry? A co teprve knihomol, který zjišťuje, kdo byl sousedem nějakého Dalimila a která sousedka jistému Kosmovi uklízela pracovnu?

A co teprve docenti, kteří zkoumají kousky antarktického ledu a zjišťují jaké bylo počasí 19. dubna dvacet tisíc let před Sametovou revolucí! Jak bude letos v létě nikdo neví, ale že se tehdy nedalo vyjít ven bez zimníku, tak to ví všichni!

Jsou na Marsu bouře? Jsou! A komu ublíží? Nikomu! Je Jupiter veliký? Je! A komu se s tím pochlubím já? Je Vesmír nekonečný? A pokud není, bude chleba levnější?

Ale to už jsem zase u těch konzumentů základního pečiva, tzv. Chlebařů... A o těch tento článek určitě není!

Nedávno jsem četl jeden článek o nějakém novém objevu v naší galaxii. Nebudu tady psát o čem ten článek pojednával, ale vězte že to nebylo na nějakém vědeckém serveru. Bylo to na obyčejném zpravodajském portálu a nechyběla diskuse.

A ta diskuse je při podobných zprávách vždy stejná! Proč se někdo zaobírá problémy, které jsou pro nás (obyčejné smrtelníky) totálně nezajímavé? A hlavně! Kdo to platí??? Proč se někdo nějakou trubkou kouká na hvězdy a ještě se mu za to platí? Vždyť co z toho mám já? Určitě jej platí z mých daní! Pan Grygar už toho asi moc nevykope, ale jeho mladší kolegové by mohli nastoupit s lopatou na výstavbu kanalizace našeho města! To bude ten pravý Velký třesk!

Milí vědci, čekejte antivědeckou revoluci! To, že stát nebude mít na váš další výzkum peníze se stane jen podružným problémem! Internetový diskusní národ, vám váš výzkum rovnou zakáže! Vždyť co z toho bude mít?

A divíte se? Vždyť jsme už dvacet let vychováváni v bludu, že co nevydělává je špatné... A pokud zjistíte, že na Uranu zuří bouře tak budete přirovnávání k odvazníkům, kteří tvrdí že dálnice je určena k pohybu vozidel a ne k vybírání dálničních poplatků...

Takže tvrdá ruka trhu, doprovázená ještě tvrdší rukou internetových diskutérů zarazí jakýkoliv vědecký výzkum, jehož cílem není zisk. Vlastně okamžitý zisk... Ale milí vědci, nevěšte hlavu! Až už nebude co prodat a nebude co ukrást, tak můžete vymyslet třeba asfalt! A potom antibiotika, žárovku, atomovou bombu, Temelín, televizi, plnící pero osázené polodrahokamy, cestu na Mars...

 

Jen proboha nevymýšlejte internet! Tam se najdou diskutéři a budete zase v... Přeji hezký večer.

 

Autor: Pavel Nitka | úterý 19.4.2011 19:01 | karma článku: 13,57 | přečteno: 1063x