8:0... To jsme jim to dali!

Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky, konečně zahráli hezký hokej a potěšili své fanoušky. Dokonce i ty fanoušky, kteří jim ještě včera nemohli přijít na jméno!

Nebudu tady rozebírat průběh zápasu, ten je rozebraný snad na všech internetových zpravodajských serverech a já zrovna nepatřím mezi hokejové odborníky. Co se týká hokeje, tak mám trochu přehled o statistikách naší reprezentace a při tom památném finále v Naganu jsem, jako mnoho dalších, už v pět ráno okupoval stůl v hospodě. Tímto má hokejová kvalifikace končí...

Co mne ale zajímá, je přístup fanoušků k tomuto zápasu. První třetinu jsem sledoval v jedné hospůdce, ve které bylo pár Slováků. Pracují tady na nějaké stavbě, mají víkend a tak se šli kouknout, jak to ti jejich kluci válí. A oni nějak neváleli...

Kluci slovenští se očividně nebavili, při druhém gólu se chytali za hlavu a při čtvrtém, se servírka sháněla po dalších zásobách borovičky. Ale chápali, že to Slovákům nejde a že to naším klukům jde lépe. Při některých akcích uznale pokyvovali hlavou a žertovali s ostatními hosty.

Další dvě třetiny jsem už viděl doma a taky jsem sledoval diskuse na internetu. Na Slovenských stránkách jsem si připadal stejně jako v té hospůdce, diskutující viděli že to jejich hokejistům nejde, ale přesto byli samý žert. Nikde žádné urážky na hlavu Lašáka, Bartečky, Graňáka či trenéra Filce.

Ale na naších diskusích to bylo jiné! Zatím, co po nepovedeném utkání s Kanadou se diskutující předháněli v urážkách některých hokejistů a celého realizačního týmu, dnes to byly jen chvalozpěvy. A urážel se soupeř! Podle některých příspěvků to dokonce vypadalo, že jsme se Slováky ve válečném stavu! A že konečně vyhráváme!

A já se ptám, proč tomu tak je? Proč se tolik lidí, kteří kritizují Novu za Slovenského komentátora při fotbalovém zápase, dožadovalo Slovenského komentátora při dnešním hokeji? Proč tolik lidí přeje neúspěch právě naším bývalým federálním partnerům?

Chápu radost z vítězství a jsem rád, že naší kluci konečně zahráli krásný hokej. A vůbec mi nevadí, že to odnesli právě Slováci, ale vadí mi reakce některých spoluobčanů, kteří vidí vzájemné zápasy jako nějaké vyřizování účtů a diskuse o nich, jako jedinečnou příležitost k urážení nám nejbližšího národa! A zvláště, když na opačné straně se to tak skoro vůbec neděje.... Přeji hezký večer.

 

Autor: Pavel Nitka | sobota 2.5.2009 20:30 | karma článku: 29,40 | přečteno: 3334x