Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Soumrak pozitivní diskriminace v USA?

      Ústava Spojených států je živý dokument, k němuž se může každý občan kdykoliv odvolat a jeho hlas je nakonec  - byť někdy po létech průtahů a soudních pří - vyslyšen.

         Konečným arbitrem je Nejvyšší soud, jehož jediným posláním je dohled na dodržování ústavy a její výklad v dynamicky se měnících společenských podmínkách. Autoři ústavy si byli vědomi, že společnost se bude vyvíjet a proto do ústavního systému zakodovali princip trvalého výkladu a interpretace tohoto základního kamene americké společnosti.  K jednomu z rozhodujících momentů výkladu ústavy, který mění dlouholetou praxi došlo ve čtvrtek. Podívejme se na rozhodnutí Nejvyššího soudu trochu podrobněji.

Těsnou většinou  5:4 rozhodl Nejvyšší soud, že se veřejné školství nemůže snažit dosáhnout integrace žáků pouzu na základě rasové příslušnosti. Rozhodnutí zdůvodněné předsedou soudu Johnem G.Robertsem  ruší programy  škol v Louisville a Seattle, které ve snaze zachovat sociální rozmanitost měly jako jediné a rozhodující kriterium rasu studentů. 

"Ústava garantuje každému stejné podmínky, ale v tomto případě šlo pouze o rasovou rovnováhu, což je protiústavní," zdůraznil Roberts, "skončit s rasovou diskriminací znamená skončit s diskriminací na základě rasových kriterií. Toto rozhodnutí je v duchu původního desegregačního zákona "Brown versus školská rada"", z roku 1954 na jehož podkladě postupně došlo k odstranění segregace ve všech formách společenského života."

Rozhodující většinu tvořili konzervativní soudci  - Antonín Scalia, Samuel Alito a Clarence Thomas (jediný černoch v Nejvyšším soudu). Pátý hlas patřil liberálnímu Anthony  Kennedymu, který souhlasil s předsedou Robertsem, že programy byly protiústavní, ale odmítl názor většiny, že rasa již nehraje podstatnou roli v v americkém sociálním předivu. V samostatném zdůvodění, které lze chápat jako praktický návod školám jak omezit rasovou izolaci  ve školství a zůstat přitom v ústavním rámci navrhl Kennedy různé možnosti zákonných postupů. Zcela v souladu s ústavou je podle něj územní reorganizace školských okrsků tak, aby spádové území zahrnovalo obyvatele různých sociálních a rasových menšin.detailní rozbor přesahuje rámec tohoto článku, neboť jde  o výlučně americký problém.  Podstatné je, že oponující hlas má váhu, která nakonec může usměrnit a limitovat schválený výklad zákona. 

Autor oponentního názoru soudce Stephen Beyer parafrázoval W. Churchilla když řekl, že "jen málokdy na poli práva změnilo tak málo, tak rychle, tak mnoho." Ve dvacetiminutovém vystoupení předpověděl, že rozhodnutí vrátí do škol segregaci a způsobí  lavinu rasově motivovaných žalob. Pod Beyerovu oponenturu se podepsali soudci John Stevens, David  Souter a soudkyně Ruth Bader Ginsburgová. Soudce Clarence Thomas na to odpověděl, že "pokud nás historie něčemu naučila, pak je to opatrnost vůči společenským elitám prosazujícím rasové teorie."

Proces se táhl více než rok od chvíle kdy rodiče v Seattle a Louisville podali žalobu na školy, že rasově diskriminují jejich  děti. V Louisville žalovala paní Meredithová mateřskou školu, že nedovolila přestup jejího děcka do jiné školky protože odchodem by poklesl počet bílých dětí pod úředně stanovený poměr. V Seattle se dokonce zformovala nezisková organizace rodičů odporující městkému  plánu  přidělování studentů do jednotlivých škol podle rasy.

Nejvyšší soud se rozhodnutími nižších instancí nejdříve odmítl zabývat. Teprve když ze zdravotních důvodů resignovala soudkyně Sandra O'Connor, rozhodla konzervativní většina soudců, přes odpor jejich liberálních partnerů, se oběma případy zabývat.  Případ se od prvních slyšení protahoval hlavně proto, že soudce Kennedy se dlouho nemohl rozhodnout, na kterou stranu se přikloní.Na rozhodnutích Nejvyššího soudu je zajímavé, že bez ohledu na politické pozadí soudců jen málokdy se odchýlí od konstruktivistické interpretace ústavy.

Pozitivní diskriminace se stále v určité formě praktikuje na státních a některých na soukromých universitách. (Existují i čistě černošské university, aniž by je někdo napadal.) Ve prospěch pozitivní dismkriminace rozhodl před několika lety Nejvyšší soud v případě žaloby na Právnickou fakultu státní university v Michiganu. Zrušil sice rasové kvoty pro příjímání studentů, ale potvrdil kriterium rasové diversity jako jedno z měřítek přijímacího procesu. 

V závěrčných slovech soudce Kennedy řekl, že" bez ohledu na okolnosti a kontext, ústava musí zůstat barvoslepá."

Autor: Dušan Neumann | pátek 29.6.2007 19:36 | karma článku: 15,19 | přečteno: 2442x
  • Další články autora

Dušan Neumann

Konference skeptiků globálního oteplování získala významný hlas

Vědecká konference, která proběhne příští měsíc v New Yorku má v tisku malou publicitu, přestože jejím tématem je problematika klimatických změn a vystoupí na ní 70 odborníků.

17.2.2009 v 1:39 | Karma: 25,33 | Přečteno: 2236x | Diskuse| Věda

Dušan Neumann

Léčba aplikací kmenových buněk v USA

Jedním z prvních exekutivních příkazů prezidenta Baracka Obamy bylo zrušení omezení výzkumu léčby použitím kmenových buněk z lidských embryi.

27.1.2009 v 6:32 | Karma: 14,89 | Přečteno: 2121x | Diskuse| Věda

Dušan Neumann

Ohlédnutí za první prezidentskou debatou

Máme za sebou první debatu amerických prezidentských kandidátů. Málem se nekonala když John McCain oznámil přerušení kampaně a vrhnul se do Washingtonu, aby tam prokázal své prezidentské schopnosti vytvořením nadstranické koalice, která by prosadila tržnější řešení současné finanční krize. Uspěl jen částečně, navíc s opačným výsledkem než o jaký se snažil. Nesourodá aliance Bílého domu a kongresových Demokratů ho nakonec slovy předsedy Sněmovny Harryho Reida vyzvala, aby se do toho nemíchal a opustil Washington.

27.9.2008 v 19:36 | Karma: 24,15 | Přečteno: 3517x | Diskuse| Politika

Dušan Neumann

Měla Gruzie šanci vyhnout se konfliktu s Ruskem?

Z vojenského hlediska to byla pěkně zpackaná operace - bez ohledu na to, kdo vystřelil první. Až do osudného pátku 8. srpna situace na osetijsko-gruzínské hranici svět nezajímala. Marně se prezident Saakašvili snažil obrátit pozornost evropských vlád ke stále se zvyšujícímu počtu útoků osetinských bojůvek proti gruzínským vesnicím.

20.8.2008 v 7:37 | Karma: 34,07 | Přečteno: 5668x | Diskuse| Politika

Dušan Neumann

Kde udělal Saakašvili chybu?

(není všechno jak to na první pohled vypadá)Pokud bych se spoléhal jen to televizní klipy a zprávy oficiálních agentur o střetnutí mezi Gruzíí a Ruskem, nezbytně bych došel k závěru, že gruzínský prezident je samolibý hlupák, který obětoval možná stovky životů k dosažení neuchopitelného politického cíle. Bylo by to jistě velmi povrchní hodnocení odvozené z předhozených televizních štěků připravených k manipulaci veřejného mínění, neboť dnes je daleko důležitější jak se nějaká událost mediálně prodá, než jak skutečně poroběhla.

15.8.2008 v 19:41 | Karma: 41,20 | Přečteno: 8091x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:15

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3041x
novinář a publicista trvale v USA

Seznam rubrik