Léčba aplikací kmenových buněk v USA

Jedním z prvních exekutivních příkazů prezidenta Baracka Obamy bylo zrušení omezení výzkumu léčby použitím kmenových buněk z lidských embryi.

Výzkumná farmaceutická společnost Geron, z kalifornského Menlon Park dostala minulý týden povolení od federálního úřadu pro kontrolu léčiv k  experimentální léčbě aplikací buněk klonovaných z lidských zárodků deseti od pasu dolů ochrnutým pacientům.  Bude to první na lidech povolený experiment. Buňky budou injekčně vstříknuty novým pacientům maximálně do čtrnácti dnů po poranění míchy. Testovat se bude nejdříve bezpečnost a možné vedlejší účinky procedury, ale lékaři budou především sledovat, zdali aplikace embryonálních buněk potvrdí teoretické předpoklady obnovení citlivosti končetin a případně i schopnosti znovu chodit.

Ať už je výsledek jakýkoliv, tento experiment znovu rozvíří  ve Spojených státech politickou debatu o etice klonování embryonálních buněk. Lékaři některých výzkumných klinik mimo USA  tvrdí, že embryonické buňky v testech již používají, ale zpráva o nějakém radikálním úspěchu zatím nebyla nikde publikována. "Pro nás to znamená milník ve vědeckém výzkumu, protože Geron prorazil byrokratické bariery a získal federální povolení", okomentoval událost šéf výzkumu společnosti Novocell, která chce v nejbližších letech spustit testy s klonovanými buňkami pro léčení cukrovky. Největší naděje se však vkládají do pravděpodobné schopnosti kmenových buněk nahradit poškozené nervové tkáně a vyléčit zranění a onemocnění, která byla zatím neléčitelná.                                                                                                                        

Výzkum byl až doposud omezen na soukromé laboratoře, protože Bushovou vládou přijatý zákon nedovoloval federální financování výzkumu při němž musela být pro získání kmenových buněk ničena lidská embrya.  Liberální tisk  nelenil a připsal toto rozhodnutí  FDA nové vládě Baracka Obamy. Ač Obama slíbil uvolnění federálních restrikcí výzkumu kmenových buněk získaných z embryí, společnost Genron získala povolení ještě za platnosti zákonů Bushovy vlády a na laboratorní výzkum ani na experiment s lidskými pacienty nepoužila žádné federální fondy. Financování výzkumu buněk získaných z jiných lidských tkání federální zákony nezakazovaly. Buňky z vyvinutých tkání byly při jiných experimentech testovány k léčení kardiovaskulárních poškození. Tyto  testy doposud probíhají. Přesto je ve vědeckém světě Obamův krok považovám za správné rozhodnutí, které může výzkum urychlit.                                                                                                                                                                                         

Experiment proběhne na sedmi různých klinikách. Lékaři neslibují, že by pacient během několika týdnů vstal a odešel po svých, ale očekávají dostatečné zlepšení nervových spojů, které umožní nějaký omezený pohyb po náročné fyzické rehabilitaci. Podle výzkumníků bude asi dvouměsíční léčebná procedura relativně levná. Geron stál výzkum doposud asi 100 milionů dolarů. "Doufáme jen," řekl šéf výzkumu Dr. Okarma," že se při experimentu nepřihodí nic neočekávaného a test prokáže bezpečnost procedury."

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Neumann | úterý 27.1.2009 6:32 | karma článku: 14,89 | přečteno: 2121x