Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komu a jako moc důvěřuje Amerika?

Z většiny zpravodajských  titulků minulého týdne by se mohlo zdát, že ve Spojených státech by od prezidenta Bushe už ani pes kůrku nevzal. 

Podle výsledků posledního Gallupova výzkumu veřejného mínění důvěřuje prezidentovu vedení země jen každý čtvrtý Američan. Tak nízkého ohodnocení se nedostalo ani prezidentu Carterovi na sklonku vlády, kdy Spojené státy trpěly desetiprocentní nezaměstnaností, jedenáctiprocentní inflací  a pokus osvobodit rukojmí v Iránu skončil fiaskem. Pouze Richard Nixon po odhalení Watergate klesl v očích veřejnosti hlouběji.


Jenže výsledky průzkumu vypovídají o vážnější politické krizi než je jen důvěra v prezidenta. Oproti loňskému roku klesla obecně politická důvěra o 4%, u některých institucí až o 8%.  Největší důvěře občanů se stále těší armáda - důvěřuje jí 69% respondentů (v roce 2006 73%), místní ekonomické sféře "small business"  59%, policii 54% ( 58%)  církvím důvěřuje 46% (52%), bankám 44% (49%), Nejvyššímu soudu 34% (40%)  a veřejnému školství 33% (37%).  Méně než třetina Američanů důvěřuje zdravotnictví - 31% (38%), Bílému domu 25% (33%), televiznímu zpravodajství 23% (33%), novinám 22%. (30%). Kriminálnímu soudnictví pro příliš benevolentní tresty  19% (25%), odborům 19% (20%), korporacím 18% stejně jako vloni, soukromým zdravotním pojišťovnám 15% (15%) a úplně na dně je Kongres se 14% důvěry. Po podzimním překvapivém vítězství Demokratů, kteří naslibovali zásadní reformy a likvidaci korupčného prostředí, je to pro Demokraty studená sprcha. Ještě nikdy od roku 1973 - kdy se začala důvěryhodnost  institucí sledovat - nebylo opovržení Kongresem tak veliké.  To ovšem neznamená, že by z toho Republikáni měli mít nějakou radost.


Některá negativní čísla mají paradoxně i pozitivní hodnotu. Propad důvěryhodnosti komerčních medií se vysvětluje mimo jiné i rostoucím vlivem blogosféry a výběrového šíření informací Internetem. Dnes se bez internetového kontaktu s občanem neobejde snad žádný zákonodárce. Pokud voliče neuspokojí nebo rovnou zklame, rozšíří o tom zpráva v horizontální rovině rychlostí tsunami. Tato donedávna neznámá rovina výměny informací a vlivu se stává novodobým demokratickým nástrojem širokých vrstev obyvatelstva a její vliv stále roste.

Jak je to s Bushovým postavením v očích veřejnosti i podle jiných kriteríí? Mezi jednotlivými výsledky jsou dost velké rozdíly.Nejhůře dopadá v hodnocení týdeníku Newsweek - tam jeho politiku schvaluje 26% čtenářů. (otázka zněla: schvalujete nebo neschvalujete prezidentovo vedení země?).  Podle Gallupa je to 32% pro a podle stanice ABC a deníku Washington Post 35% schvaluje a 62% ne. Nejlépe si Bush vede u konzumentů konzervativního zpravodajství FOX, kde s Bushovou politikou nesouhlasí "jen" 57% tázaných. Vzhledem k tomu, že Bush už znovu volen být nemůže a viceprezident Cheney nechce, neodrážejí se tyto negativní výsledky nijak významně v rozjeté předvolební kampani.  Hillary Clintonovou by volilo 51% voličů, Rudy Giulianiho 44%. Nad Giulianim vede zatím i Barack Obama  49% ku 44%. Tento rozdíl není dán ani tak srovnáním popularity Demokratů s Republikány, jako rezervovanosti ultrakonzervativců k Giulianiho odmítavému stanovisku k revizi potratových zákonů. Pokud v primárkách zvítězí Giuliani, dostane i hlasy zarputilých konzervativců pro něž je možnost zvolení Hillary Clintonové znamením pekelným.

Závěrem lze konstatovat, že atˇjsou procenta výzkumů jakoliv přesná, z dlouhodobého výhledu a formování americké politické scény  jsou to jen spekulace a odhady s velmi malou pravděpodobnostní spolehlivostí.

Autor: Dušan Neumann | neděle 24.6.2007 10:18 | karma článku: 14,02 | přečteno: 1746x
  • Další články autora

Dušan Neumann

Konference skeptiků globálního oteplování získala významný hlas

Vědecká konference, která proběhne příští měsíc v New Yorku má v tisku malou publicitu, přestože jejím tématem je problematika klimatických změn a vystoupí na ní 70 odborníků.

17.2.2009 v 1:39 | Karma: 25,33 | Přečteno: 2236x | Diskuse| Věda

Dušan Neumann

Léčba aplikací kmenových buněk v USA

Jedním z prvních exekutivních příkazů prezidenta Baracka Obamy bylo zrušení omezení výzkumu léčby použitím kmenových buněk z lidských embryi.

27.1.2009 v 6:32 | Karma: 14,89 | Přečteno: 2121x | Diskuse| Věda

Dušan Neumann

Ohlédnutí za první prezidentskou debatou

Máme za sebou první debatu amerických prezidentských kandidátů. Málem se nekonala když John McCain oznámil přerušení kampaně a vrhnul se do Washingtonu, aby tam prokázal své prezidentské schopnosti vytvořením nadstranické koalice, která by prosadila tržnější řešení současné finanční krize. Uspěl jen částečně, navíc s opačným výsledkem než o jaký se snažil. Nesourodá aliance Bílého domu a kongresových Demokratů ho nakonec slovy předsedy Sněmovny Harryho Reida vyzvala, aby se do toho nemíchal a opustil Washington.

27.9.2008 v 19:36 | Karma: 24,15 | Přečteno: 3517x | Diskuse| Politika

Dušan Neumann

Měla Gruzie šanci vyhnout se konfliktu s Ruskem?

Z vojenského hlediska to byla pěkně zpackaná operace - bez ohledu na to, kdo vystřelil první. Až do osudného pátku 8. srpna situace na osetijsko-gruzínské hranici svět nezajímala. Marně se prezident Saakašvili snažil obrátit pozornost evropských vlád ke stále se zvyšujícímu počtu útoků osetinských bojůvek proti gruzínským vesnicím.

20.8.2008 v 7:37 | Karma: 34,07 | Přečteno: 5668x | Diskuse| Politika

Dušan Neumann

Kde udělal Saakašvili chybu?

(není všechno jak to na první pohled vypadá)Pokud bych se spoléhal jen to televizní klipy a zprávy oficiálních agentur o střetnutí mezi Gruzíí a Ruskem, nezbytně bych došel k závěru, že gruzínský prezident je samolibý hlupák, který obětoval možná stovky životů k dosažení neuchopitelného politického cíle. Bylo by to jistě velmi povrchní hodnocení odvozené z předhozených televizních štěků připravených k manipulaci veřejného mínění, neboť dnes je daleko důležitější jak se nějaká událost mediálně prodá, než jak skutečně poroběhla.

15.8.2008 v 19:41 | Karma: 41,20 | Přečteno: 8091x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3041x
novinář a publicista trvale v USA

Seznam rubrik