Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Socialismus alá TOP09

Požadavek rádoby pravicové strany TOP09 na zvýšení přerozdělování peněz mezi městy a vesnicemi je jak z dob kolektivizace. Již jsem si zvykl, že česká politická scéna je kompletně převrácená oproti světu, že bývalý předseda jedné strany po boku milenky a nemanželského dítěte vyhlašuje, že on je ta jediná autentická konzervativní pravice, že strana tvářící se ještě pravicověji neumí nic jiného než zvedat daně, že levice hlasuje proti moderní střídavé péči o děti či, že zelení hájili americkou základnu na území ČR.

Ale zvyšování přerozdělování per capita, tak jak je navrhuje TOP09 je již příliš. Jediný argument, který jsem slyšel z úst představitelů TOP09 totiž je, že v EU je rozdíl v příjmech mezi velkými městy a venkovem kolem 3 % ale u nás je to 4,5%. Bez jakéhokoliv vysvětlení to je argument jak ze zasedání ústředního výboru KSČ, kde se řešilo, jaký má být poměr mzdy mezi dělníkem a intelektuálem.

Nikde není vysvětleno, že totiž příjem z daní se v EU a u nás stále ještě alespoň částečně, se rozděluje dle toho, kde se tvoří, tedy dle sídla podnikatelského subjektu. Má to totiž logiku, továrna někde umístěná vytváří určitou zátěž pro okolní obyvatelstvo v podobě zhoršeného životního prostředí například, taktéž přináší nutnost vybudovat určitou infrastrukturu jako je MHD, aby se lidé dostali do zaměstnání apod. Tedy některá obec podporuje podnikání a má dostat více podílu z podnikatelského zisku. Některá obec dá přednost nenarušenému životnímu prostředí a podnikání na svém území omezí (např. územním plánem), neměla by tedy dostat nic (mimo dotací apod.). A tak to je v EU, kde je rozdíl mezi městem a venkovem nižší. Určitou roli může hrát fakt, že firma by mohla mít účelově sídlo ve městě ale podnikat na vesnici, nicméně to lze velice dobře řešit na úrovni registrovaných provozoven, což dnes již funguje i u nás.

To co TOP09 navrhuje je čirý socialismus let minulých. Totiž bez jakéhokoliv přihlédnutí k tomu, jak která obec se o vydělané peníze (daně) zasloužila Kalouskovci navrhují všem daně sebrat, socialisticky je smíchat a pak je dle počtu obyvatel opět bez jakéhokoliv odůvodnění rozdělovat (nechávám stranou, že částečně to tak již funguje). Peníze by tak dostávaly i např. obce, kde nikdo nepracuje (nepodniká) a kde například bydlí pouze elita díky neporušené přírodě, zatímco třeba Ostrava, která se díky podnikatelským aktivitám dusí,ta by přišla o miliardy. To je vysoká míra socialistické nespravedlnosti, která bude vést k tomu, že se vytvoří ostrůvky zcela nevýdělečných obcí, které budou programově omezovat jakékoliv podnikání na svém území a budou jako vyžírky žít z peněz vydělaných jinde.

Jediné správné řešení je ponechat peníze z daní tam kde se vydělají a pouze absolutní minimum přerozdělovat. Starostové obcí by pak měli vysvětlovat občanům, že pokud chtějí peníze pro obec, musí obec podporovat své firmy a nikoliv bránit jakémukoliv rozvoji. Respektive, proč nemít obec, která nebude na svém území trpět jakoukoliv podnikatelskou činnost, která by narušovala jejich prostředí, ale musí si zajistit příjmy jinak, například turistikou apod. Návrh TOP09 je tedy vysoce levicový a vysoce společensky škodlivý, neboť přímo podporuje neodpovědnost za svoji prosperitu.

A když se podívám na historii předsedy (faktického) tak mně vůbec nepřekvapuje, že TOP09 má ultrapravicovou rétoriku s levicovými činy.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Neuman | pátek 30.9.2011 15:15 | karma článku: 15,98 | přečteno: 1040x
  • Další články autora

Jan Neuman

Jak Západ ovládl svět a proč je nyní v krizi

Mnoho současných politiků, a především filozofů se domnívá, že Západ – tedy země tzv. euroatlantického kulturního okruhu (což můžeme zhruba upřesnit na státy Evropské Unie, Velkou Británii a státy USA a Kanady) jsou v krizi.

14.3.2023 v 19:32 | Karma: 18,90 | Přečteno: 627x | Diskuse| Ekonomika

Jan Neuman

Jak netradiční spiknutí megakorporací a levice zmanipulovalo US prezidentské volby

Historie je plná zajímavých příběhů kdy často pachatelé v naivitě prozradí, jak zločin plánovali a připravovali. Podobný ale bohužel aktuální a autentický příběh přinesl americký časopis Time.

12.2.2021 v 18:42 | Karma: 38,46 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Politika

Jan Neuman

Jak mainstreamová média podléhají stejným dezinformacím jako amatéři aneb proč jim nevěřit

Již jsme slyšeli mnoho o filtrovaných bublinách na sociálních sítích, o místech, kde se setkávají lidé stejných názorů a kde se šíří dezinformace, omezuje se opoziční či jiný názor a kde se jinak spořádaní občané radikalizují.

17.12.2018 v 11:13 | Karma: 26,34 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Média

Jan Neuman

Cenzura sociálních sítí – ochrana demokracie či cesta k totalitě?

Mnozí z vás se setkali v poslední době s mizejícími účty lidí na sociálních sítí, některým byl účet zablokován či zrušen bez vysvětlení či za marginální prohřešky.

30.7.2018 v 14:38 | Karma: 28,45 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Jan Neuman

Nastal počátek konce NATO?

Člen NATO vyzbrojen nejmodernější výzbrojí za pomoci islámských milicí které jsou známé použitím bojových plynů proti civilistům útočí na spojence NATO v boji proti islámskému státu v agresi proti suverénnímu státu ...

21.1.2018 v 14:23 | Karma: 34,95 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  9:01

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

„Neviděli jsme od něj nic než dobro.“ Írán se loučí s Raísím, hrozí Izraeli

22. května 2024  8:57

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zahájil ráno za účasti desítek tisíc lidí smuteční...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2463x
Rád hledím do dáli ale někdy kvůli tomu nevidím krásu blízko sebe. Mám rád volnost za kormidlem či na lyžích, ale zároveň se cítím být silně vázán na rodnou půdu. A hlavně naivně a marně doufám, že rozum vyhraje nad hloupostí (alespoň tedy někdy).

hit counter

Seznam rubrik