Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

30. 9. 2011 23:30
Na tom nic socialistického není

To by TOP09 musela navrhovat veřejnou kontrolu nad výrobními prostředky a odměňování podle práce. Nic není od programu TOP09 dál.

0 0
možnosti
PH

petrph

30. 9. 2011 19:55
mimochodem, jak ten princip funguje v zahraničí?

Dejme tomu, mám síť provozoven po celém území státu - platí se daň obci samostatně za každou provozovnu zvlášť a nebo si ty daně vypočítává a platí najednou centrum, které sídlí v hlavním městě? Podobně, energetické závody-platí se daň tam kde jsou zákazníci (tj.všude), a nebo zase pouze tam kde je generální ředitelství, aha?

Hádám, že kdyby se tento princip aplikoval (aspoň u nás) absolutně, tak by dostala peníze akorát Praha a zbytek republiky skoro ani korunu, nemýlím-li se??

0 0
možnosti
JN

j.neuman

30. 9. 2011 20:29
Re: mimochodem, jak ten princip funguje v zahraničí?

Absolutně to samozřejmě nefunguje nikde a celkem z jasných důvodů to politici nechtějí dovolit, je to v zásadě ekonomické referendum.

Nicméně např. Švýcarsko má trojí daňový systém, spolek (stát) bere něco (cca 8 %), pak bere kanton (2-4%) a pak obec. Daňové povinnosti jsou u každého kantonu jiné a u obce též.

Podobný systém s malou federální daní a různými daněmi na státních či obecních úrovních má i USA.

To je asi nejlepší daňový systém - tedy základní nízká federální (státní) daň + dph a soustava různých daní na krajských úrovních a pak daně obecní.

0 0
možnosti
N

NewDorianGray

30. 9. 2011 17:19
Autore, zřejmě vám, tak jako skoro každému,

uniklo, že RUD u daně z příjmu právnických osob nijak nezohledňuje místo, kde byla daň vybrána. Doporučuji důkladně prostudovat následující odkaz. Zvláště pak info k odkazu 2) (žluté políčko dole). Ve skutečnosti mezi celkovými příjmy jednotlivých krajů na hlavu není poměr větší než cca 1:1,5. Doporučuji navštívit stránky czso.cz, kde jsou tyto regionální informace do roku 2009 přehledně k dispozici. Celé je to jen hra s čísly, kdy u Prahy jako jediné jsou započítávány příjmy kraje, které jsou všude na hlavu 2-3 násobky příjmu jednotlivých obcí.

0 0
možnosti
N

NewDorianGray

30. 9. 2011 17:20
Re: Autore, zřejmě vám, tak jako skoro každému,

Jo, ten odkaz, sem zapomněl. ;-D http://www.top09.cz/files/soubory/schema-rozdeleni-rozpoctoveho-urceni-dani-od-1-1-2008.pdf

0 0
možnosti
VT

Betio

30. 9. 2011 16:44
Napsáno s přehledem...

souhlasím s textem článku a dávám karmu.

0 0
možnosti
JLM

Pravicový Liberál

30. 9. 2011 16:05
Přerozdělování.

Tak nějak ve všech článcích na tohle téma nemůžu najít základní myšlenku, která je, že někdo je rovný a někdo rovnější. Když už pořád dokola chcete něco někam přerozdělovat, tak by bylo dobré zmínit, že obce nikdy nedostanou tolik jako města, z jednoduchého důvodu, že je v nich více obyvatel. Takže navrhuji řešení, koeficient zrušit úplně, přepočítávat podle počtu obyvatel, protože jediný, kdo je tímhle systémem poškozen jsou naše úplně nejmenší obce, ať je koeficient kolik chce. Jediné k čemu vede současný systém je přelidňování velkých aglomerací, kde se potom kupodivu nedá dýchat ani nic jiného. Argumentovat MHD, divadly, službami ap. je ekonomický nesmysl, protože ve velké aglomeraci jako je Praha jsou všechny takové služby dostatečně ziskové a jejich privatizaci, brání pouze to, že v nich sedí na nejvyšších místech komunální politici, kteří si z těchto společností dělají dojné krávy a náš státní socialismus utěšeně vzkvétá.

0 0
možnosti
JN

j.neuman

30. 9. 2011 19:03
Re: Přerozdělování.

Jediná možnost je plně respektovat místo, kde byly daně vytvořeny. Absolutně to nepůjde nikdy a tak samozřejmě část by se jistě přerozdělovat měla. Nicméně naprostá většina daní by měla zůstávat tam, kde byla vytvořena. Neboť jestliže vyhlašujeme odpovědnost na osobní úrovni, musí totiž to samé platit na úrovni státní.

A hned by bylo vidět, jak by klesla korupce, když by někde peněz bylo málo a každá obec či region by musely bojovat o přízeň podnikatelů a vytvářet jim příznivé podmínky.

0 0
možnosti
PK

Ccecil

30. 9. 2011 15:41
Zcela zjevně

jsou vám utajeny principy a důvody rozdílů financování měst a obcí, jinak byste tuhle hloupost nevyplodil, nebo snad ano?

0 0
možnosti
J

JamesJosephWray22

30. 9. 2011 15:35
Není co dodat

karma R^

0 0
možnosti
G

gunny

30. 9. 2011 15:47
Re: Není co dodat

8-o vždyť je to nesmysl Rv

0 0
možnosti
MV

marek.voksay,blogidnes

30. 9. 2011 15:28
Výborně napsáno pane kolego .....

R^

1 0
možnosti
M

mmaaxxxoo

30. 9. 2011 18:06
Re: Výborně napsáno pane kolego .....

No, nic ve zlým, nějak mi připomínáte Absolutuse, který hýkal nadšením, nad každým nesmyslem, které napsal.

Vy každý rýpanec na Kalouska ohodnotíte, výborný článek, pane kolego.

0 0
možnosti
  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2463x
Rád hledím do dáli ale někdy kvůli tomu nevidím krásu blízko sebe. Mám rád volnost za kormidlem či na lyžích, ale zároveň se cítím být silně vázán na rodnou půdu. A hlavně naivně a marně doufám, že rozum vyhraje nad hloupostí (alespoň tedy někdy).

hit counter

Seznam rubrik