Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kalousek podal trestní oznámení sám na sebe

Internetem a médii letí analýzy, dohady či odhady faktu, proč je šéf TOP09 Miroslav Kalousek v poslední době zjevně nervózní a ztrácí svůj pověstný glanz a smysl pro humor. Souvislost se žádostí policie o vydání místopředsedkyně poslanecké sněmovny, poslankyně a bývalé bílé kobyle na ministerstvu obrany Vlasty Parkanové je zjevná.

top09.cz

Osobně se domnívám, že tah policejního stratéga na evidentně nejslabší článek celého systému je geniální a kejhání potrefeného hejna hus se dalo očekávat. Spíše se ale člověk podivuje nad hloupostí celého hejna, například poslanec TOP09 Korte nazval žádost policie rovnou komplotem USA proti demokratickému Česku a mohl by tak hned jít dělat analytika do Haló novin, tam by měl prostor antiamerické teorie více rozvíjet. O Kalouskovi jsem si taktéž myslel, že je chytřejší ale zřejmě emoce a strach (několik osob, které Kalouska znají osobně, potvrdilo, že to je poprvé v historii, co v jeho očích viděli nefalšované obavy) narušily jeho logické myšlení. Jak jinak si vysvětlit, že po všech jeho oslavných hlasech na polici v kauzách jiných stran najednou nazývá v případě strany vlastní, polici zkorumpovaným orgánem jednající v zájmu bůhví koho? Z toho jsou možné pouze dva logické vývody, buďto Kalousek hájí bez ohledu na budoucnost TOP09 své zájmy a používá jakékoliv metody anebo je policie opravdu zkorumpovaná a tudíž má za to pan Kalousek jako jeden z nejvyšších ústavních činitelů zodpovědnost a měl by v obou případech zvážit své fungování jako seriózní reprezentant voličů.

Na obhajobu Parkanové resp. Kalouska vystoupilo několik právních kapacit a sdělilo, že pí ministryně nepotřebovala ze zákona ověřovat reálnou cenu nakupovaných letadel CASA, sám ministr financí Kalousek obhajuje předražený nákup tím, že to takhle dělali všichni už deset let. Bodejť by ne, v armádě byly ukradeny miliardy a každý to ví a krade se i mnohem déle než jak to tvrdí pan Kalousek, který v tomto ohledu má jistě dobré informace. Jedním z důvodů je právě praxe, že není třeba zjišťovat reálnou cenu nakupované techniky pod argumentem, že to nejde či že to zákon přímo nenařizuje.

Tady je nutno se podívat na celé souvislosti, nikoliv jen na klauzuli, že zákon nenařizuje ověřovat posudkem cenu nakupované techniky. Podívejme se na obchodní praxi, obchodní zákoník také nenařizuje šéfovi akciové společnosti vyžadovat nezávislé posudky na cenu nakupovaného zboží, nicméně má povinnost se chovat hospodárně a spravovat majetek akcionářů zodpovědně. Pokud by ředitel společnosti nakoupil například kancelářskou techniku o šest set mega dráže, byl by zažalován akcionáři a pravděpodobně odsouzen za zločin do vězení neboť zpronevěřil cizí majetek. Ústava zaručuje stejné zacházení se všemi občany, ústavní činitele nevyjímaje. Je tedy celkem jedno, zda Parkanová měla povinnost nechat si vyhotovit posudek o reálné ceně nakupované techniky, důležité je zda zakázka byla realizovaná transparentně a za cenu obvyklou. Jestliže ale byla zakázka podezřelá, tak pokud si ministryně nenechala posudek vyhotovit, je to přitěžující okolnost byť výslovně nic takového zákon nenařizuje, neboť jak může někdo rozhodnout o nákupu, pokud neví, zda nabízená cena je nejvýhodnější. Já jako „akcionář“ státu požaduji vyšetření celého nákupu a případné potrestání zodpovědných osob za tunelování státního rozpočtu pomocí předražených zakázek.

No a přiznání ministra financí, že takováto praxe umožňující loupeživé nákupy vojenské techniky zde probíhá minimálně desetiletí, je třeba vnímat jako svým způsobem trestní oznámení a policie by na základě tohoto měla začít jednat a pokud je to pravda, stíhat veškeré aktéry pokud to promlčecí doba dovolí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Neuman | úterý 26.6.2012 13:06 | karma článku: 47,62 | přečteno: 11930x
  • Další články autora

Jan Neuman

Jak Západ ovládl svět a proč je nyní v krizi

Mnoho současných politiků, a především filozofů se domnívá, že Západ – tedy země tzv. euroatlantického kulturního okruhu (což můžeme zhruba upřesnit na státy Evropské Unie, Velkou Británii a státy USA a Kanady) jsou v krizi.

14.3.2023 v 19:32 | Karma: 18,90 | Přečteno: 627x | Diskuse| Ekonomika

Jan Neuman

Jak netradiční spiknutí megakorporací a levice zmanipulovalo US prezidentské volby

Historie je plná zajímavých příběhů kdy často pachatelé v naivitě prozradí, jak zločin plánovali a připravovali. Podobný ale bohužel aktuální a autentický příběh přinesl americký časopis Time.

12.2.2021 v 18:42 | Karma: 38,46 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Politika

Jan Neuman

Jak mainstreamová média podléhají stejným dezinformacím jako amatéři aneb proč jim nevěřit

Již jsme slyšeli mnoho o filtrovaných bublinách na sociálních sítích, o místech, kde se setkávají lidé stejných názorů a kde se šíří dezinformace, omezuje se opoziční či jiný názor a kde se jinak spořádaní občané radikalizují.

17.12.2018 v 11:13 | Karma: 26,34 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Média

Jan Neuman

Cenzura sociálních sítí – ochrana demokracie či cesta k totalitě?

Mnozí z vás se setkali v poslední době s mizejícími účty lidí na sociálních sítí, některým byl účet zablokován či zrušen bez vysvětlení či za marginální prohřešky.

30.7.2018 v 14:38 | Karma: 28,45 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Jan Neuman

Nastal počátek konce NATO?

Člen NATO vyzbrojen nejmodernější výzbrojí za pomoci islámských milicí které jsou známé použitím bojových plynů proti civilistům útočí na spojence NATO v boji proti islámskému státu v agresi proti suverénnímu státu ...

21.1.2018 v 14:23 | Karma: 34,95 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52,  aktualizováno  18:06

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2463x
Rád hledím do dáli ale někdy kvůli tomu nevidím krásu blízko sebe. Mám rád volnost za kormidlem či na lyžích, ale zároveň se cítím být silně vázán na rodnou půdu. A hlavně naivně a marně doufám, že rozum vyhraje nad hloupostí (alespoň tedy někdy).

hit counter

Seznam rubrik