Kalousek podal trestní oznámení sám na sebe

Internetem a médii letí analýzy, dohady či odhady faktu, proč je šéf TOP09 Miroslav Kalousek v poslední době zjevně nervózní a ztrácí svůj pověstný glanz a smysl pro humor. Souvislost se žádostí policie o vydání místopředsedkyně poslanecké sněmovny, poslankyně a bývalé bílé kobyle na ministerstvu obrany Vlasty Parkanové je zjevná.

top09.cz

Osobně se domnívám, že tah policejního stratéga na evidentně nejslabší článek celého systému je geniální a kejhání potrefeného hejna hus se dalo očekávat. Spíše se ale člověk podivuje nad hloupostí celého hejna, například poslanec TOP09 Korte nazval žádost policie rovnou komplotem USA proti demokratickému Česku a mohl by tak hned jít dělat analytika do Haló novin, tam by měl prostor antiamerické teorie více rozvíjet. O Kalouskovi jsem si taktéž myslel, že je chytřejší ale zřejmě emoce a strach (několik osob, které Kalouska znají osobně, potvrdilo, že to je poprvé v historii, co v jeho očích viděli nefalšované obavy) narušily jeho logické myšlení. Jak jinak si vysvětlit, že po všech jeho oslavných hlasech na polici v kauzách jiných stran najednou nazývá v případě strany vlastní, polici zkorumpovaným orgánem jednající v zájmu bůhví koho? Z toho jsou možné pouze dva logické vývody, buďto Kalousek hájí bez ohledu na budoucnost TOP09 své zájmy a používá jakékoliv metody anebo je policie opravdu zkorumpovaná a tudíž má za to pan Kalousek jako jeden z nejvyšších ústavních činitelů zodpovědnost a měl by v obou případech zvážit své fungování jako seriózní reprezentant voličů.

Na obhajobu Parkanové resp. Kalouska vystoupilo několik právních kapacit a sdělilo, že pí ministryně nepotřebovala ze zákona ověřovat reálnou cenu nakupovaných letadel CASA, sám ministr financí Kalousek obhajuje předražený nákup tím, že to takhle dělali všichni už deset let. Bodejť by ne, v armádě byly ukradeny miliardy a každý to ví a krade se i mnohem déle než jak to tvrdí pan Kalousek, který v tomto ohledu má jistě dobré informace. Jedním z důvodů je právě praxe, že není třeba zjišťovat reálnou cenu nakupované techniky pod argumentem, že to nejde či že to zákon přímo nenařizuje.

Tady je nutno se podívat na celé souvislosti, nikoliv jen na klauzuli, že zákon nenařizuje ověřovat posudkem cenu nakupované techniky. Podívejme se na obchodní praxi, obchodní zákoník také nenařizuje šéfovi akciové společnosti vyžadovat nezávislé posudky na cenu nakupovaného zboží, nicméně má povinnost se chovat hospodárně a spravovat majetek akcionářů zodpovědně. Pokud by ředitel společnosti nakoupil například kancelářskou techniku o šest set mega dráže, byl by zažalován akcionáři a pravděpodobně odsouzen za zločin do vězení neboť zpronevěřil cizí majetek. Ústava zaručuje stejné zacházení se všemi občany, ústavní činitele nevyjímaje. Je tedy celkem jedno, zda Parkanová měla povinnost nechat si vyhotovit posudek o reálné ceně nakupované techniky, důležité je zda zakázka byla realizovaná transparentně a za cenu obvyklou. Jestliže ale byla zakázka podezřelá, tak pokud si ministryně nenechala posudek vyhotovit, je to přitěžující okolnost byť výslovně nic takového zákon nenařizuje, neboť jak může někdo rozhodnout o nákupu, pokud neví, zda nabízená cena je nejvýhodnější. Já jako „akcionář“ státu požaduji vyšetření celého nákupu a případné potrestání zodpovědných osob za tunelování státního rozpočtu pomocí předražených zakázek.

No a přiznání ministra financí, že takováto praxe umožňující loupeživé nákupy vojenské techniky zde probíhá minimálně desetiletí, je třeba vnímat jako svým způsobem trestní oznámení a policie by na základě tohoto měla začít jednat a pokud je to pravda, stíhat veškeré aktéry pokud to promlčecí doba dovolí.

Autor: Jan Neuman | úterý 26.6.2012 13:06 | karma článku: 47,62 | přečteno: 11930x