Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Češi si pod touto vládou již nedokáží ani prezidenta zvoliti

Člověk by si již téměř myslel, že ho nemůže na současné politické scéně nic překvapit.  Pokračování kafkovského románu na pokračování zvaném „české vládnutí“ má další tragikomickou událost a tou je volba nové hlavy státu. Je škoda, že se tohoto nedožil dramatik absurdních komedií exprezident Havel, jistě bychom se například ve Vinohradském divadle nad volbou českého prezidenta smíchy umlátili. Úplně před sebou vidím humoresku, kdy by se rozebíral matematický vzorec na analýzu vzorků petice prezidentských kandidátů. Ředitele odboru všeobecné správy MV Václava Henycha by mohl hrát například Jandák, vládu a premiéra Nečase třeba chovanci z Bohnic.

Upřímně řečeno, formu kontroly petice zvládly všechny země, kde probíhá jakékoliv referendum, naposledy, mám pocit, to úspěšně proběhlo třeba v Súdánu. Nicméně česká sofistikovaná forma kontroly, kdy se vezmou dva archy, zjistí se průměr chybných hlasů dle toho, zda si dotyčný zapsal správně svoji „úřední“ adresu, tyto průměry se „sečtou“ a od zbytku nikým nezkontrolovaných hlasů se odečte jakési hausnumero, tak taková forma kontroly nemá ve světě obdobu.

To sčítání průměrů, kdy by se kandidát mohl například dostat i do minusového počtu hlasů, to je snad jen to nejmenší. Vyřadit někoho nejen z prezidentské volby ale z jakéhokoliv správního řízení na základě statistické chyby je zcela v rozporu s pravidly jakéhokoliv řízení a pravděpodobně i s ústavností. To bychom mohli použít stejný postup i jinde, například vypočítat průměrné procento ukradené ze státního rozpočtu v minulém roce, sečíst ho s procentem ukradeným v tomto roce a výsledné procento členů vlády zavřít.  

Vypadá to, že tato vládnoucí garnitura není schopna vyřešit tak základní problém, jako jsou petice občanů. Ještě že nás vševědoucí a paternalistická vláda ODS, TOP09 a LIDEM uchránila od podobných kolapsů při pořádání jakéhokoliv referenda a milostivě si ve vládním návrhu vyhradila právo schválit to, o čem by lidé chtěli hlasovat. I kdyby se nějaký odvážlivec pustil do sběru 250 000 hlasů na žádost o vyvolání referenda, v prováděcím zákoně bude kvadratickou rovnicí vždy upraveno, aby potřebné výše hlasů nikdy nedosáhl.

Jako Češi jsme bohužel neschopní a přímou volbu prezidenta si nezasloužíme; a ani žádnou jinou přímou volbu či nedej bože jakékoliv přímé hlasování – to by byl vždycky zmatek, přesně tak, jak mnozí již předem varovali. A teď si představte, že by se toto mělo konat ne jednou za pět let ale například pětkrát do roka, tak jak je to třeba ve Švýcarsku – no fuj.

A přesně to vláda ODS, TOP09 a nikým nezvolení LIDEM chtějí.  Přesně to má cíl návrh prováděcího zákona o prezidentské volbě. Jsem naprosto přesvědčený při nechuti, kterou zmíněné strany k přímé volbě kohokoliv vždy dříve měly, že zákon o přímé volbě prezidenta je účelově zplichtěný tak aby znechutil širokou veřejnost v jakékoliv snaze na přímé ovlivňování věcí veřejných. Přímá volba prezidenta se nějakým omylem totiž dostala do politického programu vládních stran, a jelikož ti již zrušili téměř většinu svých programů, zejména v ekonomické oblasti, někdo jim asi poradil, toto již nerušit ale alespoň co nejvíce znechutit, aby občany propříště přešla chuť požadovat jakoukoliv formu demokracie přímé.

Připravme se na trvající mediální masáž, jejímž výsledkem bude konstatování, že přímá volba je pro české občany nevhodná a je tedy třeba aby nám představitele vždy zvolili ti nejlepší z nejlepších, naši poslanci a senátoři a to především ti, kteří tuto formu volby navrhli a schválili.  

Dodatek pro diskutující (jelikož nemůžu vkládat komentáře):

Prováděcí zákon je vládní návrh, který vláda schválila v tomto znění a pod sněmovním tiskem je podepsán Nečas a Kubice, oba nesou tedy plnou zodpovědnost za konkrétní znění a s nimi ostatní ministři, kteří o tom hlasovali. Poslanci do návrhu přidali jenom limity. Největší odpovědnost je na ministrovi vnitra Kubicem, jehož odbor paskvil parafovaně připravil.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Neuman | pátek 23.11.2012 23:05 | karma článku: 43,33 | přečteno: 6106x
  • Další články autora

Jan Neuman

Jak Západ ovládl svět a proč je nyní v krizi

Mnoho současných politiků, a především filozofů se domnívá, že Západ – tedy země tzv. euroatlantického kulturního okruhu (což můžeme zhruba upřesnit na státy Evropské Unie, Velkou Británii a státy USA a Kanady) jsou v krizi.

14.3.2023 v 19:32 | Karma: 18,90 | Přečteno: 627x | Diskuse| Ekonomika

Jan Neuman

Jak netradiční spiknutí megakorporací a levice zmanipulovalo US prezidentské volby

Historie je plná zajímavých příběhů kdy často pachatelé v naivitě prozradí, jak zločin plánovali a připravovali. Podobný ale bohužel aktuální a autentický příběh přinesl americký časopis Time.

12.2.2021 v 18:42 | Karma: 38,46 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Politika

Jan Neuman

Jak mainstreamová média podléhají stejným dezinformacím jako amatéři aneb proč jim nevěřit

Již jsme slyšeli mnoho o filtrovaných bublinách na sociálních sítích, o místech, kde se setkávají lidé stejných názorů a kde se šíří dezinformace, omezuje se opoziční či jiný názor a kde se jinak spořádaní občané radikalizují.

17.12.2018 v 11:13 | Karma: 26,34 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Média

Jan Neuman

Cenzura sociálních sítí – ochrana demokracie či cesta k totalitě?

Mnozí z vás se setkali v poslední době s mizejícími účty lidí na sociálních sítí, některým byl účet zablokován či zrušen bez vysvětlení či za marginální prohřešky.

30.7.2018 v 14:38 | Karma: 28,45 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Jan Neuman

Nastal počátek konce NATO?

Člen NATO vyzbrojen nejmodernější výzbrojí za pomoci islámských milicí které jsou známé použitím bojových plynů proti civilistům útočí na spojence NATO v boji proti islámskému státu v agresi proti suverénnímu státu ...

21.1.2018 v 14:23 | Karma: 34,95 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  10:50

Aktualizujeme Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého z útoku na Fica z pokusu o...

Policistu, který opilý zaklekl 19letou dívku, propustili. Partnerka je mimo službu

16. května 2024  9:22,  aktualizováno  10:43

Policista, který v únoru uniformovaný v opilosti na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl...

S Ruskem podpoříme světovou spravedlnost, prohlásil Si po setkání s Putinem

16. května 2024  6:57,  aktualizováno  10:43

Čína je připravena posílit vztahy s Ruskem. Podle agentury AFP to řekl prezident Si Ťin-pching na...

Fica by mohl zastoupit Kaliňák, slovenské zákony ale nemyslí na všechno

16. května 2024  10:35

Slovenského premiéra Roberta Fica, který při středečním pokusu o atentát utrpěl vážná poranění, ve...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3023x
Rád hledím do dáli ale někdy kvůli tomu nevidím krásu blízko sebe. Mám rád volnost za kormidlem či na lyžích, ale zároveň se cítím být silně vázán na rodnou půdu. A hlavně naivně a marně doufám, že rozum vyhraje nad hloupostí (alespoň tedy někdy).

hit counter

Seznam rubrik