Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Budoucnost průběžného důchodového systému

V poslední době se ze všech stran objevuje neustálé hořekování nad průběžným důchodovým systémem. Vláda hořekuje, že systém nebude stačit na budoucí důchody, ústavní soud hořekuje na tím, že není dostatečně oceněna míra zásluhovosti (tedy výše placených příspěvků) a občané hořekují nad tím, že budou muset chodit ve stále vyšším věku pracovat.

Všichni mají částečně pravdu, ale částečně se mýlí. Naprostá většina si totiž představuje důchod (výplatu části předešlé mzdy ve stáří) jako nějakou zaručenou sociální dávku, u které jde jen o to, kolik se vláda rozhodne jim vyplatit a pokud je to málo či vyplatí se později – demonstrují a protestují. Často slyšíme nářky, kdo a kolik státu odvedl a nyní nemá ani na cestu k moři. To je ale velice milná představa, která může fungovat u kapitálového spoření, kde si občané opravdu ukládají prostředky na nějaký účet a dostanou pak vyplaceno to, co opravdu uspořili a co se zhodnotilo. Průběžný systém je ale přece o něčem jiném – tam žádná přímá vazba mezi penězi dříve odvedenými a později vyplacenými neexistuje. Proto se taktéž domnívám, že např. ústavní soud naprosto nepochopil, co průběžný důchodový systém vůbec je, u daní se totiž také neřeší, že ten kdo odvede více může jezdit na dálnici rychleji než ostatní.

Protože se domnívám, že je třeba se podívat trochu do historie, jak průběžný důchodový systém vznikl a proč. Jeden z prvních důchodových systémů byl například na vesnicích tzv. vejmínek, kam odešel hospodář na odpočinek v době, kdy již nemohl plnohodnotně pracovat. Kvalita jeho života v důchodu (na vejmínku) byla přímo odvislá od toho, v jakém stavu zanechal hospodářství svým dětem (potomkům) a jak je vychoval, aby hospodářství dále rozvíjeli. Kdo nepředal svým dětem hospodářství v dobrém stavu či vychoval děti k nedbalému hospodaření a ti o hospodářství přišli – skončil většinou v lepším případě v chudobinci, v tom horším umrzlý někde ve škarpě.

Současný průběžný systém je v zásadě evoluce systému výše zmíněného. Za produktivního života pracující člověk přispívá formou daně na vyplácený důchod jeho předchůdcům ( dnes už bez ohledu na to, kdo je čí potomek) a očekává, že jeho potomci budou činit to samé. Nicméně i zde je přímá úměra závislosti na tom, v jakém stavu předchozí generace hospodářství předají (výše vybraných prostředků). Dále ale vstupuje do systému i vzrůstající počet vejmínkářů (důchodců) kteří se musejí o prostředky podělit. Zde právě vzniká problém. Zatímco příjmová stránka je závislá na výkonu ekonomiky (výši odvedené daně – soc. pojištění) tak výdajová stránka je daná zákonem a neměnná. Tím dochází k disproporci, která je viditelná především v současné krizi.

Dle údajů ČSSZ, která průběžný systém spravuje, byl systém ještě v roce 2008 v mírném přebytku (http://www.cssz.cz/cz/informace/media/tiskove-zpravy/tiskove-zpravy-2011/cssz-pojistne-na-socialni-zabezpeceni-se-dari-vybirat-uspesne.htm ) ale od roku 2009 dochází při stagnaci příjmů k radikálnímu nárůstu výdajů. Systém se ocitá v deficitu cca 30 miliard, který musí být sanován z ostatních položek státního rozpočtu (třeba zdravotnictví či školství). Tento zatím relativně mírný deficit ale hrozí narůst během dalších let na nepřijatelnou úroveň, neboť dle demografických prognóz se počet důchodců nad 65 let kolem roku 2050 zdvojnásobí (viz SIMULACE VÝVOJE VÝDAJŮ A PŘÍJMŮ DŮCHODOVÉHO SYSTÉMU ČESKÉ REPUBLIKY DO ROKU 2050,Radka RUTAROVÁ, Michal SLAVÍK, Česká národní banka).  Toto jsou nesporná matematická fakta, která můžeme slovy klasika zpochybňovat, nesouhlasit s nimi, ale to je asi tak jediné co s tím můžeme dělat. Pokud se tedy nestane zázrak a na území ČR se nenajdou zásoby ropy či jiné suroviny, tak deficit průběžného systému bude činit 5,5% HDP, což je nepřijatelné (ČR v současnosti není ani schopna dostát závazku nemít schodek rozpočtu do 3% HDP).

Jak toto vyřešit? Je samozřejmě možné zvýšit příjmovou stránku – tedy daně. Dle výpočtů by bylo k ufinancováni průběžného systému nutné zvýšit sazbu důchodového pojištění ze současných 28% na min. 45% (upozorňuji jen důchodového pojištění – bez dalších daní) což by znamenalo neprosto neúnosné zdanění práce, které by vedlo ke stagnaci a rozpadu daňové soustavy. Nehledě na aplikaci lafferovy křivky, která naznačuje, že by se vybralo spíše méně (jak křivka funguje v praxi je vidět v současnosti i v ČR například na spotřebních daní u PHM, kdy zvýšení sazby vedlo ke snížení celkového výběru daní, neboť spotřebitelé se přesouvají mimo ČR). No a pak je tady jednoduchý matematický zákon proti zvyšování daní, neboť prostě z nuly nedostanete ani 45% no ani 1% či 99%. A to nemluvím o tom, že v případě nadměrného zvýšení odvodů do průběžného důchodového systému by se jednalo v podstatě o morálně sprosté žití na úkor potomků, což já osobně zcela odmítám, neboť by to zničilo jejich šance na slušný život.

Takže je třeba se kouknout na výdajovou stránku. Současná reforma je však téměř směšná, přesun pouhých 3% do penzijních fondů nemůže deficit odstranit. Mám proto podezření, že se opravdu jedná o účelové vyvedení financí, přičemž se později řekne sorry – ale nevyšlo to, je třeba další reformy. Domnívám se, že někdo prostě bude muset říci: vážení, je sice hezké mít vysoký důchod, ale finančně to prostě nepůjde. Na pevno fixovaný starobní důchod prostě nebude možný, lituji ale takto to je a postihne to zřejmě i mě.

Tedy jediná možnost je nastavit vyplácení důchodů vázaných na nějaký index příjmů. Dovedu si představit systém, kdy každý člověk při odchodě na penzi obdrží místo výměry v Kč nějaký zásluhový index vypočítaný dle výše jeho odvodů za celý život plus počet pracovně aktivních dětí, dle kterého se každý rok bude upravovat jeho fyzická výše důchodu v Kč dle ekonomické situace (vybraných prostředků). Jedině tak lze zajistit vyrovnanost průběžného systému. Tedy každý rok bude důchod jiný dle aktuálního výkonu ekonomiky (vybraných peněz).

Samozřejmě, může se stát, že důchod v tomto případě nedosáhne zdaleka 40% dřívějších příjmů ale to je bohužel ekonomický fakt. Zde bude na odpovědnosti každého pracujícího, aby předal hospodářství svým potomků v co nejlepším stavu a případně se jistit jinak. Taktéž nemalá výhoda tohoto systému je, že v budoucnu poměrně silná část voličů bude volit ekonomicky odpovědné politiky a nikoliv voluntaristické síly pouze slibující přerozdělení existujících prostředků, protože ekonomický pokles se ihned podepíše na jejich důchodech.

Je tedy zřejmé, že v budoucnu bude (pokud nedojde k demografické změně či k nadměrnému zbohatnutí země) průběžný systém pouze základní a ta skutečně nejnutnější forma příjmu budoucích důchodců. K nápravě toho by se měl stát soustředit hlavně na umožnění a garantování dalších dobrovolných pilířů důchodového zabezpečení a nikoliv na odčerpávání nedostatkových prostředků z průběžného systému. Ty možnosti jsou rozsáhlé, obecní, zemské či firemní důchodové fondy, státní investiční fondy plus řada daňově podporovaných soukromých penzijních systémů.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Neuman | pátek 17.6.2011 15:02 | karma článku: 17,61 | přečteno: 1884x
  • Další články autora

Jan Neuman

Jak Západ ovládl svět a proč je nyní v krizi

Mnoho současných politiků, a především filozofů se domnívá, že Západ – tedy země tzv. euroatlantického kulturního okruhu (což můžeme zhruba upřesnit na státy Evropské Unie, Velkou Británii a státy USA a Kanady) jsou v krizi.

14.3.2023 v 19:32 | Karma: 18,90 | Přečteno: 627x | Diskuse| Ekonomika

Jan Neuman

Jak netradiční spiknutí megakorporací a levice zmanipulovalo US prezidentské volby

Historie je plná zajímavých příběhů kdy často pachatelé v naivitě prozradí, jak zločin plánovali a připravovali. Podobný ale bohužel aktuální a autentický příběh přinesl americký časopis Time.

12.2.2021 v 18:42 | Karma: 38,46 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Politika

Jan Neuman

Jak mainstreamová média podléhají stejným dezinformacím jako amatéři aneb proč jim nevěřit

Již jsme slyšeli mnoho o filtrovaných bublinách na sociálních sítích, o místech, kde se setkávají lidé stejných názorů a kde se šíří dezinformace, omezuje se opoziční či jiný názor a kde se jinak spořádaní občané radikalizují.

17.12.2018 v 11:13 | Karma: 26,34 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Média

Jan Neuman

Cenzura sociálních sítí – ochrana demokracie či cesta k totalitě?

Mnozí z vás se setkali v poslední době s mizejícími účty lidí na sociálních sítí, některým byl účet zablokován či zrušen bez vysvětlení či za marginální prohřešky.

30.7.2018 v 14:38 | Karma: 28,45 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Jan Neuman

Nastal počátek konce NATO?

Člen NATO vyzbrojen nejmodernější výzbrojí za pomoci islámských milicí které jsou známé použitím bojových plynů proti civilistům útočí na spojence NATO v boji proti islámskému státu v agresi proti suverénnímu státu ...

21.1.2018 v 14:23 | Karma: 34,95 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2463x
Rád hledím do dáli ale někdy kvůli tomu nevidím krásu blízko sebe. Mám rád volnost za kormidlem či na lyžích, ale zároveň se cítím být silně vázán na rodnou půdu. A hlavně naivně a marně doufám, že rozum vyhraje nad hloupostí (alespoň tedy někdy).

hit counter

Seznam rubrik