Putin chytřejší Hitlera

Putin se rozhodl, že dobude Ukrajinu a zřejmě se mu to podaří. Zaujal mě ale jeho poslední krok. Onen tolik propíraný humanitární konvoj.

Když chtěl Hitler Československo, zvolil, tak jako Putin dnes, tzv. salámovou taktiku. Nejprve rozdmýchat nacionalismus v pohraničních Sudetech, pak Němce v této oblasti "zachránit" zabráním těchto Sudet a nakonec obsadit zbytek země.

Putin se až do včera choval prakticky stejně. A je úplně jedno, jestli za analogii Sudet budeme považovat Krym nebo jestli za ni budeme považovat ono dobývání východní Ukrajiny a Krym budeme chápat jako cosi navíc. To je detail, který z globálního hlediska nemá význam.

Ovšem ono vyslání humanitárního konvoje je tah mimořádně brilantní. Byť je Putin šílenec bažící po moci podobně jako Hitler, je evidentní, že něčeho podobného by Hitler nebyl schopen.

Kdy a kam se obvykle vysílá humanitární konvoj takového rozsahu ? Samozřejmě v rámci vlastní země, je-li to potřeba. Anebo do cizí země, požádá-li jeho vláda o něj.

Problémem nás, kteří na to koukáme zvenčí a z tepla svých bytů, je dle mého to, že nejsme schopni dívat se na věc optikou místních lidí. Nejsme schopni pochopit, jak Rusi mohou obdivovat Putina (resp. pochopit se to dá, ale je to zase na jinou debatu), a podobně nejsme asi ani schopni pochopit, že jsou-li Ukrajinci ve válečné oblasti masírování propagandou ruských médií, mohou chápat onen humanitární konvoj tak, že jim chce konečně nějaký stát pomoci. Jejich vlastní vláda (ukrajinská) válčí s nějakými povstalci, což jsou sice asi Rusové a jiní žoldáci, ale kteří jsou těm místním naprosto lhostejní, protože primární pro ně je přežít. A první stát, který jim chce pomoci, je Rusko a ne ten jejich, tedy Ukrajina. Slyší-li navíc z ruských médií, že Rusko nemá s touto válkou nic společného (což nepochybně slyší), je odpor obyvatel východní Ukrajiny k vlastní vládě a naopak předpokládaná vděčnost vládě Ruska již naprosto logická. Zkrátka, Rusko má v tento okamžik prostě lepší PR přesto, že celou válku vyvolalo.

Včera jsem se musel na chvíli zasmát, když jsem slyšel Lavrova hovořit o tom, že ukrajinská vláda by neměla konvoji bránit, protože jde přece hlavně o ty strádající lidi. Když jsem to slyšel a uvědomil si onu absurditu celé situace, opravdu mě to pobavilo. Ale jen na chvíli, protože než k smíchu je to spíš k pláči.

Ukrajinská vláda o žádnou pomoc Rusko jistě nežádala a bylo by sebevraždou jen tak nechat projet na vlastní území konvoj 280 nákladních aut, jejichž náklad je garantován pouze Moskvou. Klidně by se pak mohlo ukázat, že jde spíš o "internacionální pomoc". Když konvoj vrátí zpět, vyvolá ve svých občanech dojem, že je snad chce nechat vyhladovět, protože sama jim žádnou pomoc neposlala a tu cizí jim dát nechce. Jediná racionální reakce je konvoj celý přeložit, tím zjistit jeho obsah a současně s tím začít do oblasti dopravovat i vlastní pomoc. Ano, je třeba uznat, že Putin se nezachoval jenom jako diktátor a agresor. Putin se zachoval jako chytrý diktátor a agresor.

Nikdo nesmí bezdůvodně anektovat a obsazovat území cizích států. Hitlerovi to prošlo, Putinovi by nemělo.

Autor: Jan Netopil | středa 13.8.2014 10:58 | karma článku: 19,13 | přečteno: 978x
  • Další články autora

Jan Netopil

Mnichov 1938 vs. Minsk 2015

14.2.2015 v 13:31 | Karma: 20,60

Jan Netopil

Na prahu III.sv.v. ...

5.2.2015 v 19:21 | Karma: 17,44