Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč nebudu volit Zemana

Druhé kolo, dva kandidáti, k oběma kandidátům mám silné výhrady, přesto paradoxně jednoduché rozhodování. Proč ? A jaké jsou mé primární výhrady ?

Karel Schwarzenberg:
Místopředseda vlády, kterou považuji za jednu z nejhorších po listopadu. Byl pro církevní restituce v jejich současné podobě, pravou ruku mu dělá megamafián Kalousek a v rozhovoru otevřeně přiznal, že daňový balíček byl schválen za pomoci korupce.

Miloš Zeman:
Bývalý premiér a spoluator opoziční smlouvy.

I takovouto charakteristiku v poslední ani ne době, ale spíše dnech a vlastně hodinách
slýchám či čtu. Má to logiku. Protože jak řekl Zeman, který na tom rovněž zřejmě postaví svoji kampaň, pan Schwarzenberg je v současnosti aktivním politikem. Naopak Zeman je mimo politiku dost dlouhou dobu, aby se na jeho zvěrstva již částečně zapomělo, což je jeho nesporná výhoda. A vezme-li někdo výše zmíněnou charakteristiku jako směrodatnou pro své rozhodnutí, koho volit, pak se dá lehce dojít k závěru, že zvolit Zemana by mělo být logičtější. Ale je to skutečně tak ?

Vláda, jíž je pan Schwarzenberg místopředsedou, činí příšerné kroky. Některé jsem již zmínil. Ale, ač to zní zvláštně, je to v uvozovkách "jen mizerná vláda". To je ale v každé zemi normální. Totiž, že některé vlády jsou lepší, některé horší a některé příšerné.

Ale Zemanova vláda, jíž byl pan Zeman přímo předsedou, byla kvalitativně na jiné úrovni. Náctiletí by řekli, že to byl "jinej level". Nejen, že to byla špatná vláda. Tato vláda si prostřednictvím tzv. opoziční smlouvy rozdělila státní správu, institut opozice tím de facto úplně zrušila a začala státní správu přebudovávat směrem k legální instituci sloužící organizovanému zločinu, který jí začal prorůstat a prakticky ji zlikvidoval. Což jsou důsledky, na které drtivá většina z nás v současnosti nadává. Na korupci. (Příkladem toho je vyšetřování na úřadu ROP Severozápad. Když se novináři ptali Roberta Šlachty z ÚOOZ, odpověděl jim, že vše bylo v podstatě legální, protože to fungovalo na svým způsobem legální bázi. Státní správa sloužící legálně organizovanému zločinu, to je pro mě silná káva. Berlusconi by se mohl učit.)

V roce 2000 se Zeman s Klausem pokusili ovládnout i hlavní veřejnoprávní médium, tedy ČT. A jen díky duchapřítomnosti tehdejších zaměstnanců nám dnes ČT nevykládá "modré" a "oranžové" bludy, byť s její objektivitou to není nejrůžovější. Mohlo to být ale mnohem mnohem horší. Zeman s Klausem rovněž chtěli okleštit volební systém, aby svým stranám zajistili "dočasnou" vládu v této zemi. Naštěstí jim to překazil tehdejší prezident Havel svou ústavní stížností a Ústavní soud, který jejich "vynález" zrušil. Dalším příkladem dokladujícím otřesné poměry v naší zemi za Zemanovy vlády byla třeba příprava vraždy novinářky Sabiny Slonkové Karlem Srbou. A asi by se dalo ve výčtu otřesností dvojčat Zeman-Klaus pokračovat. A když si k tomu přidám ještě ostudy, které v prezidentské funkci Klaus napáchal, nemám o čem přemýšlet.

Vláda, jíž je pan Schwarzenberg místopředsedou, nemá moji přízeň ač jsem pravičák. I když ona taky s pravicovými hodnotami nemá místy nic společného. Ale z vlády, které šéfoval pan Zeman, mi vždy bylo na zvracení. Být součástí špatné vlády je jedna věc, snažit se ale nabourávat demokratický systém, to je opravdu "jinej level".

Tahla prezidentská volba není o pravici a levici jak nás bude přesvědčovat pan Zeman. Je totiž o osobnostech a v tomto směru pan Zeman na pana Schwarzenberga prostě nemá, sám to ví a právě proto bude svou kampaň redukovat na téma levice/pravice. Navíc pan Zeman rád uráží, ale z pana Schwarzenberga má přirozený respekt, což opačně neplatí. Také není důvod.

Proto doufám, že všichni, kterým bylo ze Zemanovy vlády na zvracení tak jako mě, ať už jsou svým smýšlením vlevo či vpravo, tentokrát překousnou svou ideologickou škatulku a zvolí pana Schwarzenberga. Ano, samozřejmě, že si dovedu představit vhodnějšího kandidáta, ale momentálně tu máme dva a z nich si musíme zvolit. Nestojím o prezidenta, který bude na zahraničních návštěvách vykládat, že jejich pivo je dobré tak akorát na zubní protézu. Chci někoho, kdo nás bude více sjednocovat a v zahraničí dobře reprezentovat.

Není to mým zvykem, ale udělám výjimku. Výjimečně žádám Vás, kteří budete číst tento blog a máte zatím v úmyslu volit pana Zemana, alespoň se nad mými argumenty zamyslete. Nebo třeba přispějte i do diskuse. Nejvíc se dá ovlivnit právě při volbách. Po nich už může člověk většinou jen nadávat.

P.S.
Bývalé agenty StB žádám, aby do diskuse nepsali, byť by za to byli placení.

Autor: Jan Netopil | pondělí 14.1.2013 21:00 | karma článku: 22,30 | přečteno: 1074x
  • Další články autora

Jan Netopil

Zbraně pro Ukrajinu a Evropsko-ruská válka

Minsk II nepřinesl nic jiného než čas a prostor, během kterého Rusko doplnilo zbraně, munici a připravilo se na další část války. Minsk II neukázal nic jiného než strach a zbabělost evropských politiků říci natvrdo a přímo, o co ve skutečnosti jde.

16.2.2015 v 20:03 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1869x | Politika

Jan Netopil

Mnichov 1938 vs. Minsk 2015

Dvě důležitá jednání ve dvou městech o tom, zda dohodnout nespravedlivý mír nebo zda se zapojit do spravedlivé války. Pro ty, kteří mají rádi drobné zajímavosti, lze např. podotknout, že jména obou měst začínají na "M", že jednání se v obou případech účastnily čtyři představitelé (byť v Minsku jednala Francie a Německo rovněž jménem EU a vlastně i jménem NATO) nebo že jednání se v obou případech účastnili představitelé Francie a Německa, byť za jiných okolností.

14.2.2015 v 13:31 | Karma: 20,60 | Přečteno: 803x | Politika

Jan Netopil

Ruští studenti se omlouvají za napadení Ukrajiny

Jen sdílím odkaz. Tohle video dává světu mnohem více naděje než jakýkoliv kus papíru, který je ochoten podepsat jejich prezident, jenž nemá ve zvyku dodržovat dohody.

13.2.2015 v 15:56 | Karma: 20,54 | Přečteno: 1058x | Politika

Jan Netopil

Šílenec Putin & Český Rubikon svobody

Když jsem loni několikrát na svém blogu zmiňoval, že Putin chce návrat bipolárního světa studené války, restaurovat Sovětský Svaz a obnovit ruskou sféru vlivu ve střední a východní Evropě, byl jsem označován za šílence. Zde je odkaz na to, co ruský prezident čerstvě prohlásil a co se prakticky shoduje s tím, co jsem předpovídal. Říkám to proto, že tak jako tehdy mohly jisté představy vypadat šíleně a nyní se de facto naplňují, tak i dnes mohou zase jiné věci vypadat šíleně a do roka se mohou stát rovněž realitou.

8.2.2015 v 10:25 | Karma: 28,38 | Přečteno: 1180x | Politika

Jan Netopil

Na prahu III.sv.v. ...

Od počátku konfliktu na Ukrajině je zřejmé, že Putin nikomu dobrovolně ustupovat nemíní a že je naopak odhodlán vzít si všechno, co mu svět dovolí si vzít. Princip konfliktu je navlas stejný jako s Hitlerem a jako s každým agresorem, který se urve ze řetězu a umíní si, že začne válkou dobývat svět.

5.2.2015 v 19:21 | Karma: 17,44 | Přečteno: 682x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Írán se modlí za prezidenta Raísího, jeho vrtulník havaroval v mlze

19. května 2024,  aktualizováno  16:41

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Přes AI zneužili její tvář k propagaci Ruska v Číně. Urážlivé, říká Ukrajinka

19. května 2024  16:15

„Bylo to děsivé.“ Tak shrnula 21letá ukrajinská studentka Olha Lojeková moment, kdy svůj obličej...

  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1277x
Zaměstnáním programátor a jinak občan, kterému není lhostejné, v jakém žije státě.

Seznam rubrik