Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí"

Konečně nám Klaus vysvětlil, co to v praxi znamená, když pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. No aspoň něco se Klaus od prezidenta Havla naučil jak řekl pan kníže Karel Schwarzenberg.

Nemám ve zvyku používat citáty ani parafrázovat výroky jiných. Není na tom sice nic špatného, ale obvykle to dělají ti, kteří jednak nejsou schopni sami něco vymyslet a druhak chtějí vypadat učeně. Přitom ale vypadají jenom jako blbci. Ale tentokrát bych parafrázoval jeden výrok, použil jedno rčení a na závěr i citát.

Zemanovými ironickými slovy se nabízí výrok "Gratuluji ti k tvojí inteligenci, národe český".

A rovněž bych použil známé rčení, co tě nezabije, to tě posílí.

I když prohrál, dal nám pan Schwarzenberg naději. Volilo ho 2 200 000 voličů a to je naděje pro naše děti a vnuky. Naděje, že když je budeme vychovávat v hodnotách prezidenta Masaryka a Havla, že vliv komunistů bude slábnout.

Když pročítám příspěvky na fb a internetu, zjišťuji zde nový fenomén, který mě před volbou, to se kajícně přiznávám, vůbec nenapadl. Zemanovi příznivci prskají nenávist a zlobu na všechny strany a nás slušné lidi se snaží odradit od toho, abychom se dále zajímali o politiku. Chtějí nás přesvědčit, že pravda a láska nad lží a nenávistí nikdy zvítězit nemůže. A že Havel byla jen jakási nepovedená výjimka, potvrzující pravidlo. Chtějí, abychom si řekli, že zajímat se o politiku nemá smysl. A když někdo po něčem tak vehementně touží, je vhodné udělat přesný opak.

Někdo řekne "No tak co. Tak je Zeman prezidentem". Kdyby šlo jenom o to, měl bych z toho možná i srandu, styděl bych se za nás před světem, ale měl bych to na háku. Zeman je ale pouhá figurka v dění, které je nutno zařadit do širšího kontextu.

Kým se Zeman obklopuje ? Kdou jsou jeho přátelé ? Jaké používá praktiky ? Jsou to bývalí estébáci, komunisti a používá jejich praktiky. Poslední měsíce, možná rok dva, ukázaly, že lidé se zase začínají trochu zajímat o to, co se tu děje a není jim to jedno. A tito komunisti se zjevně rozhodli, že je třeba tomu učinit přitrž. Miloš Zeman kdysi odpověděl na otázku, zda se někdy vrátí z Vysočiny do politiky, bonmotem ve smyslu, že to je jako by se dospělý chtěl vrátit na základní školu. Tudíž komunisty asi napadlo, že Zemanovi pohýčkají jeho ego a jako bonus mu umožní, aby se pomstil své bývalé straně. A on na oplátku jim pomůže zpátky upevnit moc a lidi opět odradit od zájmu o politiku. Praktiky, kterými to učinily, nebyly nechutné jen pro ten samý účel volby a vítězství. Měly i druhý účel, možná dokonce ještě důležitější.

Zemanovi lidé nám tím totiž vzkázali hlavně toto : "Vy chcete demokracii ? Vy chcete svobodu ? Vy chcete společnost, ve které se vyplácí slušnost ? Tak na to, přátelé, zapomeňte. Sami vidíte, že Zeman vyhrál za použití těch nejsprostších praktik. Slušnost se, vážení, nevyplácí. Neserte nás a dejte ruce od politiky pryč nebo si to šeredně odskáčete. Budeme používat tyhle metody nadále a kdo nebude s námi, ten bude proti nám. Nebo jste to zapoměli ? Aha vlastně, vždyť vy máte krátkou paměť.". Chtějí zjevně shodit současnou vládu a ustavit koalici zemanovské ČSSD, KSČM a SPOZ, která tu bude vládnout již skutečně pevnou komunistickou rukou. A my bychom se měli přestat zajímat o to, jak, kdy, proč a kdo. Máme být znovu tupé stádo debilů. Což, jak ukázala včerejší volba, bohužel stále v nemalé míře jsme.

Věřím, že už teď si někteří lidé říkají, že naletěli a je jim líto, koho volili. No jo přátelé, pozdě bycha honit. Abych použil aspoň jeden příklad za všechny (protože těch lží v Zemanově kampani bylo tolik, že by to vydalo na další článek), proč jste např. někteří věřili, že se "odstřihl od Miroslava Šloufa" ? Ten mu vždy se vším pomáhal a teď, když kandiduje na nejvyšší ústavní funkci, tak se ho zbaví ? To je přece tak do očí bijící lež, že tomu mohl opravdu uvěřit jen hlupák. To vám nebylo divné, že se Zeman kamarádí nejen s komunistou Šloufem, ale že se stýká i exkomunistou Miroslavem Štěpánem, kterého jste v roce 1989 vypískali, když vám říkal, že naše děti nám nebudou rozkazovat ? A dalo by se pokračovat.

Existuje obrana ? Jsou to informace. Nejlépe se manipuluje neinformovaným tupým stádem ignorantů. Jsou-li ale lidé informovaní, je to obtížnější, ne-li skoro nemožné. Nechcete komunisty ? Nechcete příště buranského prezidenta ? Zajímejte se víc o dění kolem sebe a nemávejte nad vším rukou. Diskutujte s lidmi kolem sebe, o kterých víte, že jsou slušní, jenom se třeba nechali nachytat. Informovaný člověk je pro komunistu největším nebezpečím.

Václav Havel měl pro náš Samet zkratku "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí". Václav Klaus tento citát včera znásilnil, aby se nám vysmál do očí. Václav Havel má však ještě jiný a velmi nádherný výrok. Ten by si Václav Klaus asi ani půjčit nedokázal, protože pochybuji, že by bylo v jeho silách ho pochopit. Václav Havel řekl : "Naděje není to přesvědčení, že něco dopadne dobře, ale jistota, že má něco smysl - bezohledu na to, jak to dopadne".

Mysleme na Václava Havla a vyžadujme informace. Když se tím budeme řídit, komunisti příště utrpí debakl i kdyby jejich kampaň byla sebešpinavější.

P.S.

(1) Chci se tentokrát omluvit za místy ostřejší výrazivo, ale síla okamžiku mě k tomu nutí.

(2) Výjimečně není k dispozici diskusní fórum. Chtěl jsem se vypsat ze svých pocitů jako mnoho z vás a dát rovněž námět k zamyšlení. Ti, kteří mají stejné pocity jako já, můžou názor vyjádřit karmou, budou-li chtít. No a těm ostatním nehodlám poskytovat diskusi pod svým článkem jako prostředek pro šíření zloby a nenávisti nebo k masturbaci nad tím, "jak se nám to povedlo".

Autor: Jan Netopil | neděle 27.1.2013 11:58 | karma článku: 35,06 | přečteno: 1437x
  • Další články autora

Jan Netopil

Zbraně pro Ukrajinu a Evropsko-ruská válka

Minsk II nepřinesl nic jiného než čas a prostor, během kterého Rusko doplnilo zbraně, munici a připravilo se na další část války. Minsk II neukázal nic jiného než strach a zbabělost evropských politiků říci natvrdo a přímo, o co ve skutečnosti jde.

16.2.2015 v 20:03 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1869x | Politika

Jan Netopil

Mnichov 1938 vs. Minsk 2015

Dvě důležitá jednání ve dvou městech o tom, zda dohodnout nespravedlivý mír nebo zda se zapojit do spravedlivé války. Pro ty, kteří mají rádi drobné zajímavosti, lze např. podotknout, že jména obou měst začínají na "M", že jednání se v obou případech účastnily čtyři představitelé (byť v Minsku jednala Francie a Německo rovněž jménem EU a vlastně i jménem NATO) nebo že jednání se v obou případech účastnili představitelé Francie a Německa, byť za jiných okolností.

14.2.2015 v 13:31 | Karma: 20,60 | Přečteno: 803x | Politika

Jan Netopil

Ruští studenti se omlouvají za napadení Ukrajiny

Jen sdílím odkaz. Tohle video dává světu mnohem více naděje než jakýkoliv kus papíru, který je ochoten podepsat jejich prezident, jenž nemá ve zvyku dodržovat dohody.

13.2.2015 v 15:56 | Karma: 20,54 | Přečteno: 1058x | Politika

Jan Netopil

Šílenec Putin & Český Rubikon svobody

Když jsem loni několikrát na svém blogu zmiňoval, že Putin chce návrat bipolárního světa studené války, restaurovat Sovětský Svaz a obnovit ruskou sféru vlivu ve střední a východní Evropě, byl jsem označován za šílence. Zde je odkaz na to, co ruský prezident čerstvě prohlásil a co se prakticky shoduje s tím, co jsem předpovídal. Říkám to proto, že tak jako tehdy mohly jisté představy vypadat šíleně a nyní se de facto naplňují, tak i dnes mohou zase jiné věci vypadat šíleně a do roka se mohou stát rovněž realitou.

8.2.2015 v 10:25 | Karma: 28,38 | Přečteno: 1180x | Politika

Jan Netopil

Na prahu III.sv.v. ...

Od počátku konfliktu na Ukrajině je zřejmé, že Putin nikomu dobrovolně ustupovat nemíní a že je naopak odhodlán vzít si všechno, co mu svět dovolí si vzít. Princip konfliktu je navlas stejný jako s Hitlerem a jako s každým agresorem, který se urve ze řetězu a umíní si, že začne válkou dobývat svět.

5.2.2015 v 19:21 | Karma: 17,44 | Přečteno: 682x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Porodnost Arabů razantně klesá, přelidnění však Blízký východ straší dál

19. května 2024  14:41

Porodnost v arabských zemích za posledních několik let zaznamenala přes sílící přítomnost...

V Maďarsku po nehodě na Dunaji havaroval motorový člun, dva lidé zemřeli

19. května 2024  14:38

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Novotný by měl z ODS odejít sám, míní Stanjura. Děkuji za názor, řekl starosta

19. května 2024  14:07,  aktualizováno  14:25

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný...

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty, s SPD by mělo vládní většinu

19. května 2024  13:42

Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Na druhém místě by byla s...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1277x
Zaměstnáním programátor a jinak občan, kterému není lhostejné, v jakém žije státě.

Seznam rubrik