Nezodpovědná Evropa a začátek konce rusko-ukrajinské války

V předchozím článku jsem kritizoval nezodpovědné chování Evropy stran vojenského vpádu Ruska na Ukrajinu. A dnes jsme si mohli přečíst, že Alexandr Zacharčenko, tedy loutkový velitel tzv. separatistů, oznámil, že "začala ofenziva na jihoukrajinský Mariupol".

V září 2014 se konaly mírové rozhovory v Minsku s určitým výsledkem a i když se přesto dál válčilo, situace se v důsledku sankcí a poklesu cen ropy velmi nepatrně zmírnila. Přesto bylo evidentní, že Putin čeká, jak se situace vyvine. Neměl odvahu pokračovat okamžitě se stejnou razancí. Nyní ale zjevně změnil názor. Separatisté jednající pod diktátem Kremlu ohlásili, že žádná další mírová jednání je nezajímají a vyhlásili onen útok na Mariupol. Troufám si tvrdit, že tento okamžik je pro válku klíčový a je počátkem ruského vítězství, které dříve či později skončí obsazením celé Ukrajiny ruskou armádou.

Putin totiž pochopil, že Evropa nepochopila. Putin pochopil, že Evropa nebude efektivně podporovat Ukrajinu ve válce s Ruskem a že pokud se válka nebude týkat přímo jí, nebude dělat nic. Pouze její politici, ať už bruselští, štrasburští nebo národní, budou vydávat velkohubá prohlášení o obraně základních lidských hodnot jako jsou lidská práva, ale nic pro jejich obranu neudělají. Proto teď ruská armáda spustí definitivní ofenzívu, kterou už žádné rozhovory nezastaví. A první na řadě bude právě Mariupol pro svou strategickou polohu v cestě na Krym. Které regiony budou následovat, lze tipovat se slušnou mírou pravděpodobnosti. Ale to už je vlastně jedno.

Poprvé od II.sv.v. se totiž Evropa musí smiřovat s válečnou porážkou. Jenom o ní dosud neví.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Netopil | sobota 24.1.2015 19:30 | karma článku: 15,46 | přečteno: 1003x
  • Další články autora

Jan Netopil

Mnichov 1938 vs. Minsk 2015

14.2.2015 v 13:31 | Karma: 20,60

Jan Netopil

Na prahu III.sv.v. ...

5.2.2015 v 19:21 | Karma: 17,44