Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je ANO=ODS č.2 ?

Je Babiš člověk, který nezvládá své hnutí ? Nebo teprve v těchto týdnech začíná realizovat svůj skutečný záměr ?

ANO připomíná ODS v jejich počátcích. Klaus, předseda ODS, dával vždy důraz na ekonomiku tvrzením, že "vše vyřeší neviditelná ruka trhu" a že právní rámec je druhořadý, protože trh vše vyřeší sám. Jak to trh vyřešil, vidíme. Policie, zastupitelství a justice nefungují a pravomoci tajné služby jsou přinejmenším pochybné. Zato pro mafiány a organizovaný zločin je náš stát zemí zaslíbenou do té míry, že prorostl politikou až na vrchol, prezidenta, vládu a parlament z toho nevyjímaje.

A ANO ? Nějak přestávám vnímat rozdíly mezi tehdejší ODS a dnešním ANO. Změnily se jen názvy beze změny obsahu nebo ne ? ODS byla vůdčí silou s lídrem Klausem, ANO se tou vůdčí silou snaží stát s lídrem Babišem. Klaus pracoval v komunistickém prognosťáku, Babiš byl přímo v KSČ a ještě měl asi opletačky s StB. Klaus byl charismatický lídr, kterého v počátcích velká část národa obdivovala a byla mu ochotná odpustit i ledasco z toho, co by jiným asi neprošlo. Babiš je rovněž charismatický lídr, kterému se jeho voliči (byl jsem mezi nimi) naštvaní a zoufalí z aktuální politické situace rovněž rozhodli výjimečně vědomě odpustit členství v KSČ a pochybné styky s StB. Klaus nám vykládal, jak bude líp až zreformujeme ekonomiku zničenou komunisty, Babiš nám vykládá, že bude líp až zreformujeme ekonomiku zničenou ódéesáky. Klaus kladl důraz na ekonomiku a právo ho nezajímalo (špinavé peníze neexistují), Babiš nám vykládá, jak ušetří všude, kde se ilegálně utrácelo, ale ještě jsem ho jako lídra nejsilnější strany neslyšel říct pořádné slovo o tom, že je třeba zreformovat policii, justici a zastupitelství proto, aby se už nekradlo v tak megalomanském množství. Není to jen účetní, je to i politik. Ví to vůbec ? Nebo se tak chová právě proto, že to ví ? Zkrátka pane Babiši, podobnost Vaší politiky a Vašeho hnutí s Klausem a s ODS, které s takovou oblibou kritizujete, začíná být větší než malá. Je to podobnost čistě náhodná nebo jsem uhodil hřebíček na hlavičku ? Mířilo heslo ZASE BUDE LÍP na běžné voliče nebo na rozzuřené šéfy českého organizovaného zločinu, kterým začalo vadit, že "o vládě tu začali rozhodovat policejní plukovníci" ?

Sporných kroků hnutí ANO jsem zaregistroval více. Ale ten poslední - spor ministryně Válkové s náměstkyní Marvanovou - považuji za klíčový. Za jeden z těch, které do budoucna budou formovat tvář ANO a charakterizovat způsoby, jakými toto hnutí řeší problémy své, potažmo problémy nás všech. Paní Válková ve mě nikdy žádnou přehnanou důvěru nebudila, neumí se vyjadřovat do médií a připadá mi velmi nedůrazná, což je na ministra dost značný hendikep. Skoro si říkám, jestli tam nebyla "nainstalována" záměrně jako záruka toho, že se pod jejím vedením nic podstatného nezmění. Spor Válkové a Marvanové lze charakterizovat jako tvrzení proti tvrzení, slovo proti slovu a je jen na každém z nás, co a proč si o tom bude myslet. Sám osobně, mám-li si vybrat, věřím více paní Marvanové. Nikdy nepatřila k těm, kteří by se v politice drželi zuby nehty bez ohledu na to, má-li to nějaký smysl. Když někdy řekla, že má dojem, že v politice nic neprosadí, tak to zabalila a z politiky odešla. Uživit se evidentně umí i mimo politiku. A naopak z pozice paní Válkové mi připadá kromobyčejně zvláštní, že se po pár týdnech není schopná racionálně dohodnout s někým, jehož angažováním na počátku podmiňovala převzetí ministerstva jak sama řekla v pořadu OVM dne 8.6.2014. A říci "Paní Marvanová vedla svou sekci ne zcela standardně, několik dní tam třeba nebyla." (viz zde), to už mi připadá přímo nechutné. Když spolu dva lidé spolupracovat chtějí, tak se vždy dohodnou bez ohledu na to, kdo je čí podřízený. Toť má zkušenost.

Paní Válková mluví o mediální kampani. O tom již teď není sporu. Klíčová je otázka, kdo je skutečným původcem oné kampaně a co má kampaň za cíl. Je zdrojem problému paní Marvanová, její nechození do práce, její neloajálnost a její snaha se zviditelnit jak o tom hovoří paní Válková ? Nebo jsou to tlaky skupin organizovaného zločinu, které se nechtějí nechat připravit o výnosný business, jak tvrdí paní Marvanová a cílem kampaně pak diskreditace důvěryhodnosti paní Marvanové tak, aby byla v politice nepoužitelná ? První možnost mi připadá směšná, druhá logická. Soudy tu nikdy žádné mafiány neodsoudily, pouští je z vazeb a vrací jim pasy. Vždyť přece "jen zoufalí lidé dělají zoufalé činy". Exekutoři si zase systémem, který nemá jinde v civilizovaném světě obdoby, nespravedlivě, byť formálně legálně, nacpávají kapsy penězi lidí, kteří se tím dostávají do krajních situací. Těžko si proto představit, že si mafie takový "job" nechá vzít jen tak bez boje. Paní Válková je karikaturou ministryně, která neměla být nikdy navržena. Mimoto mi přímo vadí, že reformu takového resortu jako je "spravedlnost" má mít na starosti dlouholetá řadová členka KSČ. Jestli Babiš pochopil hlasy pro své hnutí tak, že lidem již komunistická minulost nevadí, pochopil to hodně špatně.

V kontextu událostí nelze nevzpomenout senátora Čunka, který se v době nástupu paní Marvanové do úřadu snažil zpochybnit její morální profil. Ano, toho Čunka, který byl namočen do jedné z tisíců korupčních afér a který nebyl zatčen, odsouzen a zavřen do kriminálu právě díky justiční mafii, která má patrně prsty právě i v odvolání paní Marvanové. Zapadá to do sebe jako kostičky lega.

Kdyby hnutí ANO myslelo své úmysly tak vážně, jak vážně je deklarovalo, nezbavovalo by se v boji proti mafii tak rázného člověka jako je Hana Marvanová. Už slyším ty argumenty, že každý je nahraditelný. Souhlasím. Tady ale nejde o paní Marvanovou, ale o princip. Strana mající za cíl provádění reforem se dobrovolně nezbavuje lidí na to kvalifikovaných, zvlášť když jim ještě před pár měsíci nabízela ministerskou funkci. To je přinejmenším zvláštní a podezřelé. Nebo v hnutí ANO ani pořádně neví, komu vlastně nabízí ministerský post ?

Chování paní ministryně Válkové a způsob vyřešení tohoto sporu panem Babišem ve mě nevzbuzují ani špetku důvěry. Nezvládá Babiš své hnutí ? Nebo je ANO náhradou za ODS pro český organizovaný zločin ? Marketingová vějička navozující dojem, že se mění časy, které již desítky let zůstávají stejné.

Je ANO=ODS č.2 ?

Autor: Jan Netopil | pondělí 9.6.2014 7:12 | karma článku: 12,33 | přečteno: 539x
  • Další články autora

Jan Netopil

Zbraně pro Ukrajinu a Evropsko-ruská válka

Minsk II nepřinesl nic jiného než čas a prostor, během kterého Rusko doplnilo zbraně, munici a připravilo se na další část války. Minsk II neukázal nic jiného než strach a zbabělost evropských politiků říci natvrdo a přímo, o co ve skutečnosti jde.

16.2.2015 v 20:03 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1869x | Politika

Jan Netopil

Mnichov 1938 vs. Minsk 2015

Dvě důležitá jednání ve dvou městech o tom, zda dohodnout nespravedlivý mír nebo zda se zapojit do spravedlivé války. Pro ty, kteří mají rádi drobné zajímavosti, lze např. podotknout, že jména obou měst začínají na "M", že jednání se v obou případech účastnily čtyři představitelé (byť v Minsku jednala Francie a Německo rovněž jménem EU a vlastně i jménem NATO) nebo že jednání se v obou případech účastnili představitelé Francie a Německa, byť za jiných okolností.

14.2.2015 v 13:31 | Karma: 20,60 | Přečteno: 803x | Politika

Jan Netopil

Ruští studenti se omlouvají za napadení Ukrajiny

Jen sdílím odkaz. Tohle video dává světu mnohem více naděje než jakýkoliv kus papíru, který je ochoten podepsat jejich prezident, jenž nemá ve zvyku dodržovat dohody.

13.2.2015 v 15:56 | Karma: 20,54 | Přečteno: 1058x | Politika

Jan Netopil

Šílenec Putin & Český Rubikon svobody

Když jsem loni několikrát na svém blogu zmiňoval, že Putin chce návrat bipolárního světa studené války, restaurovat Sovětský Svaz a obnovit ruskou sféru vlivu ve střední a východní Evropě, byl jsem označován za šílence. Zde je odkaz na to, co ruský prezident čerstvě prohlásil a co se prakticky shoduje s tím, co jsem předpovídal. Říkám to proto, že tak jako tehdy mohly jisté představy vypadat šíleně a nyní se de facto naplňují, tak i dnes mohou zase jiné věci vypadat šíleně a do roka se mohou stát rovněž realitou.

8.2.2015 v 10:25 | Karma: 28,38 | Přečteno: 1180x | Politika

Jan Netopil

Na prahu III.sv.v. ...

Od počátku konfliktu na Ukrajině je zřejmé, že Putin nikomu dobrovolně ustupovat nemíní a že je naopak odhodlán vzít si všechno, co mu svět dovolí si vzít. Princip konfliktu je navlas stejný jako s Hitlerem a jako s každým agresorem, který se urve ze řetězu a umíní si, že začne válkou dobývat svět.

5.2.2015 v 19:21 | Karma: 17,44 | Přečteno: 682x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z Ázerbájdžánu

19. května 2024,  aktualizováno  16:06

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího a hovoří o...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

Řidič na Lounsku narazil do stromu, ve zničeném vozidle zemřel

19. května 2024  15:25

Náraz do stromu nepřežil v neděli ráno u Staňkovic na Lounsku řidič osobního auta. V autě cestoval...

Policisté při hokeji zakročili proti muži se zbraní, vypadala jako kalašnikov

19. května 2024  15:10

Dlouhou střelnou zbraň nesl v ruce osmnáctiletý mladík, proti němuž v sobotu po poledni zakročili...

  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1277x
Zaměstnáním programátor a jinak občan, kterému není lhostejné, v jakém žije státě.

Seznam rubrik