Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Janoušek aneb co bude poslední kapka

To, co provedl Roman Janoušek, je zvrácené. To, jak se pak k němu chovala policie, je ale ještě mnohem zvrácenější.

Nehodlám tu sáhodlouze rozebírat nakolik hnusné a civilizovanému chování vzdálené je chování pana Romana Janouška. To musí být okamžitě jasné každému alespoň trochu slušnému člověku. Spíš bych se chtěl zamyslet nad tím, jak nebezpečné je chování politiků a policie, která koná na základě jejich instrukcí.

Každá doba, byť jakkoliv dlouhá, bývá ukončena společenskými protesty, demonstracemi, prostě nepokoji. Nemusí se přitom nutně jednat o svržení diktatury. V okamžiku, kdy se možnosti oné doby vyčerpají nebo je nalezeno či odhaleno její slabé místo, znamená to její konec. Stačí pověstná poslední kapka a ta pak funguje jako rozbuška k tomu, že si lidé řeknou "Dost". Podíváme-li se do historie, je to naprosto evidentní. Co má ale historie společného s nějakým Janouškem ? Víc než se zdá.

V každé době stát řídí v podstatě pouze menší skupina lidí. V diktatuře diktátoři s absolutní mocí, v demokraciích šlechta (u nás se jim říká "lobbisté") manipulující volenými politiky, kteří ovšem v málokterém státě pracují skutečně pro jeho blaho. Volení politici ale musí aspoň předstírat, že to tak je. A právě Janoušek je jedním z lidí, kteří tento stát de facto ovládají. Těžko říct, co bude pro dnešní dobu ona pověstná "poslední kapka", která smete současnou politickou garnituru. Janouškův čin nám ale téměř demonstrativně ve vší své kráse ukázal (ne že bychom to předtím nevěděli), že "my" jsme ti druhořadí a "oni" ta politická šlechta, která si může dělat, co se jí zlíbí. Třeba i za bílého dne zabít na silnici člověka. Dotyčná paní žije a podle posledních zpráv je její stav stabilizovaný. Co ale jiného než pokus o vraždu bylo to, co Janoušek udělal ? To by ale nebyl šlechtic Janoušek, kdyby mu policie neprokázala službu. Pustím se nyní do spekulace. Zřejmě mu vysvětlili, že to, co udělal, se dá jen velmi obtížně zamést obyčejným způsobem pod koberec a že obvinit ho musí. Ale zřejmě mu nabídli, že ho pustí právě proto, aby mu to obvinění poté již nemohli doručit, protože prostě nebude k nalezení. Třeba počkají nějaký čas až to vyšumí, lidé se o to přestanou zajímat, pak mu policie obvinění doručí a nakonec půjde před soud, kde ve vší tichosti dostane pokutu nebo v nejhorším podmínku. Nebo lépe obvinění bude mít formální chyby apod. Je to v tomto státě ostatně zažitá praxe, tak proč se jí nedržet. A to nemluvím o odjezdu z policie, kdy Janouškův řidič okamžitě porušil předpisy a téměř způsobil další dopravní nehodu.

Politici teď mají dvě možnosti. Riskovat vztek lidí a doufat, že to stále nebyla ta "poslední kapka" (což nebyla). Anebo podle rčení "košile bližší než kabát" a na základě pudu sebezáchovy, tedy nikoliv z mravních, ale z čistně zištných důvodů, Janouška obětovat, odstavit od moci a udělat z něj exemplární případ. Ostatně když už se provalily jeho odposlechy s Bémem, možná by bylo užitečné použít tyto odposlechy jako záminku a odstřelit Janouška i s Bémem. Pak záleží už "jen" na tom, co na kterého politika Janoušek ví a mohl by ho tím vydírat.

Proč ale říkám, že chování politiků a policie pod jejich dohledem je nebezpečné ? Janouškův čin je pěkná prasárna, ale zřejmě se opět nic nestane. Naštvanost lidí to ovšem opět o něco zvýší a až vláda udělá poslední chybu, reakce lidí už nemusí být sametová. Toho navíc mohou v budoucnu využít i extremistické skupiny a situaci ještě zhoršit. A k nepříčetnosti naštvaní lidé se pak už nebudou ptát, jestli vládu, která je okrádá a zabíjí, chce zlikvidovat Holešovská výzva, demokratické síly navrhující současně i alternativu nebo pankáči vzývající jistého malíře pokojů (jak by řekl jeden chemik). A proto si myslím, že situace je nebezpečnější než vypadá. Ale budu se rád mýlit.

Autor: Jan Netopil | sobota 24.3.2012 18:56 | karma článku: 31,80 | přečteno: 1770x
  • Další články autora

Jan Netopil

Zbraně pro Ukrajinu a Evropsko-ruská válka

Minsk II nepřinesl nic jiného než čas a prostor, během kterého Rusko doplnilo zbraně, munici a připravilo se na další část války. Minsk II neukázal nic jiného než strach a zbabělost evropských politiků říci natvrdo a přímo, o co ve skutečnosti jde.

16.2.2015 v 20:03 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1869x | Politika

Jan Netopil

Mnichov 1938 vs. Minsk 2015

Dvě důležitá jednání ve dvou městech o tom, zda dohodnout nespravedlivý mír nebo zda se zapojit do spravedlivé války. Pro ty, kteří mají rádi drobné zajímavosti, lze např. podotknout, že jména obou měst začínají na "M", že jednání se v obou případech účastnily čtyři představitelé (byť v Minsku jednala Francie a Německo rovněž jménem EU a vlastně i jménem NATO) nebo že jednání se v obou případech účastnili představitelé Francie a Německa, byť za jiných okolností.

14.2.2015 v 13:31 | Karma: 20,60 | Přečteno: 803x | Politika

Jan Netopil

Ruští studenti se omlouvají za napadení Ukrajiny

Jen sdílím odkaz. Tohle video dává světu mnohem více naděje než jakýkoliv kus papíru, který je ochoten podepsat jejich prezident, jenž nemá ve zvyku dodržovat dohody.

13.2.2015 v 15:56 | Karma: 20,54 | Přečteno: 1058x | Politika

Jan Netopil

Šílenec Putin & Český Rubikon svobody

Když jsem loni několikrát na svém blogu zmiňoval, že Putin chce návrat bipolárního světa studené války, restaurovat Sovětský Svaz a obnovit ruskou sféru vlivu ve střední a východní Evropě, byl jsem označován za šílence. Zde je odkaz na to, co ruský prezident čerstvě prohlásil a co se prakticky shoduje s tím, co jsem předpovídal. Říkám to proto, že tak jako tehdy mohly jisté představy vypadat šíleně a nyní se de facto naplňují, tak i dnes mohou zase jiné věci vypadat šíleně a do roka se mohou stát rovněž realitou.

8.2.2015 v 10:25 | Karma: 28,38 | Přečteno: 1180x | Politika

Jan Netopil

Na prahu III.sv.v. ...

Od počátku konfliktu na Ukrajině je zřejmé, že Putin nikomu dobrovolně ustupovat nemíní a že je naopak odhodlán vzít si všechno, co mu svět dovolí si vzít. Princip konfliktu je navlas stejný jako s Hitlerem a jako s každým agresorem, který se urve ze řetězu a umíní si, že začne válkou dobývat svět.

5.2.2015 v 19:21 | Karma: 17,44 | Přečteno: 682x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1277x
Zaměstnáním programátor a jinak občan, kterému není lhostejné, v jakém žije státě.

Seznam rubrik