Jak se stát Gentlemanem roku Aneb K... sem, K...tam

Včera jsem večeřel a měl jsem puštěné zpravodajství na Primě. A najednou slyším, že cenu Gentleman roku získal český prezident Miloš Zeman.

No jo, řekl jsem si, zase nějací magoři dělali recesi a Prima jako komerční stanice taky musí vysílat kdejakou ptákovinu. Chyba lávky. Zvedl jsem hlavu od talíře a sledoval nějakou hodně oficiální akci, reprezentativní prostory, top oblečení apod. Původní a současně i první myšlenka, která mě napadla, když jsem to poprvé uslyšel, se mi začala drolit. No to ale přece nikdo nemůže myslet vážně, říkal jsem si). Dávat cenu Gentleman roku takovýmu hulvátovi. Následně jsem uviděl i Klause, který by asi jen tak někam nešel, a definitivně jsem to přestal považovat za recesi. Oni to asi skutečně myslí vážně).

No a kdo to uděluje, říkám si. Občanské sdružení Comenius. Sdružení podobného názvu je u nás více, tohle má webové stránky na adrese http://www.comenius.cz. A výsledky ročníku ankety, o které Prima referovala, jsou zase na této adrese http://www.comenius.cz/cz/lady-gentleman-pro2013. Jak se lze na této stránce přesvědčit, 2 z 9 oceněných v kategorii Gentleman Pro 2014 jsou Miloš Zeman a Václav Klaus, vlastizrádci kolaborující s teroristickým Kremlem. Nevím, co je občanské sdružení zač, ale jsou asi jen dvě možnosti. Buď jsou to lidé podobného smýšlení a pak je dost děsivá představa, že nějaká TV stanice o něčem takovém ve zcela vážném duchu informuje. Anebo sdružení udělilo cenu těmto dvěma exponentům ruského režimu za štědrý finanční dar a pak je otřesné, že se lidé tohoto sdružení nechají bez okolků koupit.

Kdybych o oné ceně nevěděl absolutně nic a někdo se mě zeptal, co si pod takovou cenou představuji, asi bych odpověděl následovně. Buď že je to třeba cena za to, že někdo udělal něco výjimečného ve smyslu, že někomu pomohl v těžké situaci, ať už finančně nebo mu třeba zachránil život. Že další možnost je, že cena může vyjadřovat určitý respekt, který si oceněný získal svojí slušností a skromností a který vychází z určitého celospolečenského konsensu. Takto bych odpověděl, kdybych o oné ceně nevěděl vůbec nic. Když si ale přečtu seznam oceněných v kategorii Gentleman Pro 2014, mám spíš dojem, že se jedná o seznam politicky a ekonomicky vlivných jedinců majících silný vliv na dění v této zemi. To už samozřejmě se samotným názvem onoho ocenění nemá nic společného, byť teoreticky to není nemožné. Ale teoreticky je možné všechno, že ?

Takže chcete být Gentleman Pro ? Stačí tu k... sem, k... tam, tu schvalování agrese cizí země vůči jiné suverénní zemi, tu slova o stabilizaci společnosti dle pouček komunistických diktatur atd. atd. No a pak samozřejmě musíte mít známé anebo hodně peněz. Slušnost do toho nepleťte, ta by Vám to jenom komplikovala. Co je vlastně slušnost ? No těm slušným to vysvětlovat nemusím a ti druzí by to stejně nepochopili.

Proto až příště někoho potkám a neuslyším ani jednou slovo k..., tak mu řeknu, že pardón, ale že se bavím jen s gentlemany a že až se naučí chovat, ať přijde. On si pak o mě jistě bude myslet, že jsem se pomátl na rozumu a bude mít ze mě srandu.

Existuje ale i druhá možnost. Totiž že si ji někdo dělá z nás. Pro co hlasujete Vy ?

Autor: Jan Netopil | neděle 30.11.2014 8:48 | karma článku: 19,61 | přečteno: 1180x
  • Další články autora

Jan Netopil

Mnichov 1938 vs. Minsk 2015

14.2.2015 v 13:31 | Karma: 20,60

Jan Netopil

Na prahu III.sv.v. ...

5.2.2015 v 19:21 | Karma: 17,44