Hra o Lessyho, hra o mafii

Naše výkonná a zákonodárná moc se rozhodly, že budou bojovat proti nezávislosti policie, zastupitelství a soudů, do posledního dechu. A že na to, co si o tom myslí lidé, se definitivně vys..ou. Stát má přece v prvé řadě sloužit organizovanému zločinu, marketingově zaštiťovanému politickými elitami.

Je více než zřejmé, že státním orgánům se nějakým způsobem podařilo narušit pevnou síť chobotnice českého organizovaného zločinu, jejíž chapadla sahají od českého podsvětí přes parlament a vládu až po prezidenta. A je ještě zřejmější, že organizovaný zločin v čele s premiérem udělá co bude moci, aby dal orgánům činným v trestném řízení velmi důrazně najevo, že o některé lidi se nemají zajímat. Že někteří lidé tu stojí nad zákonem a že jestli si někdo dovolí vyšetřovat jejich potenciální trestné činy, bude toho litovat.

Sledoval jsem jednání bezpečnostního výboru v pátek 13.7.2012. Kalouskova slova nemá význam jakkoliv komentovat a za poslední dny to již bylo beztak učiněno x-krát. Ale vystupování ministra vnitra Kubiceho bylo dost děsivé i když v kontextu dění a předchozích událostí nijak překvapivé. Místo, aby se postavil na stranu policie, která spadá do jeho resortu, postavil se na stranu "vítěznou", tedy alespoň zatím. A policejní prezident Lessy ? Měl jsem dojem, že si ho nepozvali proto, aby jim odpovídal na otázky, ale proto, aby ho ugrilovali a ukázali mu, že "takhle teda ne, soudruhu" a že "kdo není s námi, je proti nám".

Na jednání tohoto výboru byl policejní prezident Petr Lessy tázán (zaúkolovaným tazatelem byla poslankyně ODS Jana Černochová), proč o telefonátu s Miroslavem Kalouskem nepořídil záznam a proč o něm neinformoval svého nadřízeného, tj. ministra vnitra. Petr Lessy odpověděl mimo jiné toto : "Protože nikdo mě neřekl, co by bylo děláno s těmito úředními záznamy, které by dostali politici. ... Již dvakrát mě prošetřovala GIBS, kdy pan ministr vnitra na mě podal nějaké oznámení. Pan premiér sdělil médiím, že parta plukovníků a podplukovníků nebude rozhodovat o vládě České republiky. Opravdu, co by se stalo s těmito úředními záznamy, které já bych zpracoval ?...Žádná zákonná povinnost mi neukládá informovat ministra vnitra."

Nemohu než s ním souhlasit. Zaprvé, policie je tu od toho, aby vyšetřovala porušování zákonů a nikde není napsáno, že politici zákony porušit nemohou. Byť oni sami si myslí, že jich se zákony netýkají. Za druhé, jak řekl Petr Lessy, žádný zákon mu neukládá ministra vnitra v takové situaci informovat. A za třetí, je všeobecně známo, že vztahy mezi Petrem Lessym a Janem Kubicem nejsou ty nejlepší. V kontextu těchto faktů považuji chování policejního prezidenta naopak za projev osobní statečnosti. Nenechal se Kalouskem zastrašit a ministra vnitra o tom neinformoval.

V jednom ze svých článků jsem mluvil o tom, že na pověstnou "poslední kapku" si ještě musíme počkat. Myslím, že současná situace ji značně přiblížila. Nyní jde přímo o to, zda-li budeme mít nezávislejší policii, zastupitelství i soudy, nebo zda jsme jen politikům ukázali jejich slabá místa na to, aby si je mohli na příští léta lépe pojistit.

Lessy vs. Kalousek. Policejní prezident vs. ministr financí. Každý říká něco jiného, tedy jeden z nich lže. Kdo, to ví všichni. Těm ve vládě ale přesto není proti mysli postavit se za lháře a to jenom proto, aby si udrželi koryta a chobotnici naživu. A úplně všichni jistě také ví, že když končí nějaké období, může skončit velice rychle, třeba i dominovým efektem. Někdy to není z vězení na Hrad daleko. A je docela dost dobře možné, že stejně blízko to může být i z Hradu do vězení.

Vláda ČR, jejíž členové včetně premiéra jsou pouze loutky ve hře skupin organizovaného zločinu, teď bude dělat možné i nemožné, aby Petra Lessyho zlikvidovala. Pokud ale vláda bude cítit nenávist občanů, možná si na to netroufne a to by mohla být "taková ta první vlašťovka". Pane policejní prezidente, za své okolí mohu říci, slušní lidé věří Vám a ne nějakému ministrovi.

Autor: Jan Netopil | sobota 14.7.2012 18:34 | karma článku: 37,95 | přečteno: 2023x
  • Další články autora

Jan Netopil

Mnichov 1938 vs. Minsk 2015

14.2.2015 v 13:31 | Karma: 20,60

Jan Netopil

Na prahu III.sv.v. ...

5.2.2015 v 19:21 | Karma: 17,44