Havarovalo malajské letadlo nad Ukrajinou ?

Zřejmě událost dne. Nad oblastí bojů na Ukrajině havarovalo civilní malajské letadlo MH17 a nikdo nepřežil.

Vůbec nehodlám zkoušet pár minut krátce po zveřejnění této informace dovozovat, kdo za tím je. Spíš jen tak klást otázky.

Informace má charakter klíčové zprávy, která by mohla vrhnout špatné světlo jak na Rusko, tak na Ukrajinu. Záleží, z jakého úhlu na to člověk kouká. Lze na to koukat tak, že to byli Rusi a že tím pádem rozšířily válku o Ukrajinu mimo Ukrajinu a atmosféra by pak byla silně proti nim. A lze na to koukat tak, že to byla Ukrajina (případně její spojenci) právě proto, aby dosáhla efektu, který jsem v předešlé větě popsal. A taky je samozřejmě možnost, že to skutečně byla obyčejná havárie, ale kdo tomu uvěří. Nad tím ale nemá smysl spekulovat, protože hned tak se to nedovíme, pokud se to vůbec někdy dovíme.

Zaujalo mě něco jiného. Jakto, že ukrajinská vláda nepřikázala uzavřít vzdušný prostor nad oblastmi bojů ? Nebo přikázala a to letadlo se tam ocitlo omylem ? A co letadlo samotné... Letecká doprava je v dnešní době poměrně vysoce bezpečná a letadla velkých společností nepadají zase tak často. Tím méně je pravděpodobné, i když samozřejmě ne nemožné, že v rozmezí 4 měsíců spadnou 2 letadla jedné společnosti. Letadlo letu MH17 totiž patřilo společnosti Malaysian Airlines, jejíž jiné letadlo - let MH370 - havarovalo letos v březnu v Asii. Letadlo tohoto letu navíc nebylo k nalezení. Může to být samozřejmě náhoda, ale náhoda je to velice zajímavá. Je to náhoda ? Nebo to má souvislost ? Chtěl někdo, aby aerolinky Malaysian Airlines vypadaly jako nespolehlivé, až jim někdo sestřelí letadlo ? Pak by to současně mohl být i důvod pro to, aby předchozí letadlo nikdo nenašel. Bůhví, co by zjistil.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Netopil | čtvrtek 17.7.2014 19:14 | karma článku: 19,28 | přečteno: 1497x
  • Další články autora

Jan Netopil

Mnichov 1938 vs. Minsk 2015

14.2.2015 v 13:31 | Karma: 20,60

Jan Netopil

Na prahu III.sv.v. ...

5.2.2015 v 19:21 | Karma: 17,44