Tak jsme prý zvítězili

Alespoň to tvrdí evropští lídři v čele s paní Merkelovou a panem Macronem. Pro normální lidi to ovšem znamená, že se v dohledné době vůbec nic nezmění. Byznys s africkou migrací bude nerušeně probíhat dál.

Celonoční jednání v Bruselu přineslo tento závěr: "Státy EU budou moci zřídit na svém území migrační hotspoty, v nichž se rychle určí, který migrant zachráněný na moři má nárok na azyl, a který má být vrácen do vlasti. Z Itálie budou evropské země přebírat migranty dobrovolně."

Z toho jasně plyne, že evropským lídrům vůbec nejde o zastavení ekonomické migrace, ale pouze o zlepšení jejího řízení a organizace, neboť v ní stále vidí jeden ze zdrojů ekonomického rozvoje a růstu. Hotspoty už ovšem nějakou dobu fungují v Itálii a v Řecku. A zkušenosti s nimi jsou víceméně mizerné. Jiné ani být nemohou, když ekonomických migrantů je moc, jsou zpravidla bez dokladů, takže nikdo přesně neví odkud jsou, což taky znamená, že nikdo neví, kam je případně vrátit. Jak se opravdu jmenují, kolik je jim skutečně let, jakou mají možnost uplatnit se na evropském pracovním trhu, jestli to náhodou nejsou kriminálníci nebo potenciální teroristi, to v hotspotech nemají šanci zjistit. Slibované rychlé rozhodování je proto zcela iluzorní, pokud tedy nemá vypadat tak, že právo na azyl dostane v podstatě každý.

Druhým krokem má být zřízení hotspotů v severní Africe, a to ve spolupráci s mezinárodními a neziskovými organizacemi . Nechme se překvapit, kde přesně, protože zatím to nevypadá, že by některý ze severoafrických států na svém území migranty chtěl. Dokonce ani za velké peníze. Asi tam dobře vědí proč.

Zvědavi můžeme být také na to, jak si budou země EU přebírat migranty z Itálie dobrovolně. Náš premiér je spokojen, že definitivně padlo přerozdělování migrantů podle povinných kvót. Měl by nám ale také říci, kolik migrantů budeme přijímat dobrovolně. On to s námi nemá jednoduché. Na jednu stranu je naprostá většina Čechů, Moravanů a Slezanů totiž velmi skeptická pokud jde o pozitivní ekonomické efekty spojené s přesídlováním Afriky do Evropy, na druhou stranu by ale bez dotací z Bruselu mohl ten byznys tady doma dost haprovat. 

Má svatou pravdu pan Jim Molan, architekt australského imigračního modelu, když říká, že Evropa jen hledá výmluvy a nic pořádného k zastavení nelegální migrace nedělá. Právě skončené jednání v Bruselu je toho dalším důkazem. Vítězstvím by bylo prohlášení, že Evropa přijme všechny dostupné kroky k účinné ochraně vlastních hranic a k zastavení nelegální migrace. Takhle to až příliš připomíná pověstné vítězství krále Pyrrha, který ke svým důstojníkům, když mu blahopřáli po bitvě u Auscula, pronesl: "Ještě jedno takové vítězství a jsme zničeni".

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastimil Nesrsta | pátek 29.6.2018 12:56 | karma článku: 33,90 | přečteno: 957x
  • Další články autora

Vlastimil Nesrsta

S kýmkoliv, s čímkoliv

20.3.2024 v 11:27 | Karma: 20,28

Vlastimil Nesrsta

Štramanda na háčku

16.3.2024 v 10:05 | Karma: 14,60

Vlastimil Nesrsta

Putinův beran v Praze

3.3.2024 v 9:48 | Karma: 13,32