Římský rek

Guiseppe Conte vypadá na fotkách jako docela sympatický chlapík. Absolvent prestižní Univerzity La Sapienza, právník, advokát a politik, staronový předseda italské vlády. Co se mu asi tak honí hlavou, 

když teď oprašuje systém automatického přerozdělování migrantů mezi země EU s tím, že kdo nebude migranty chtít, bude finančně postižen. Podle jeho vlastních slov se v Bruselu setkal s velkou ochotou, což asi bohužel nikoho moc nepřekvapuje, ale je otázka, jestli zrovna Brusel věrně reprezentuje názor unijních obyvatel.

My v Evropě máme to štěstí, že se už přes sedmdesát let máme víceméně dobře a dáváme to mimo jiné najevo i tím, že myslíme na ty, kteří takové štěstí nemají. A nejenom že na ně myslíme, my i konkrétně v rámci svých možností pomáháme. Co si má však člověk pomyslet při pohledu na proud migrantů, kterým chce Guiseppe Conte znovu otevřít přístavy? Ti lidé v naprosté většině případů neutíkají před válkou a pronásledováním. Jdou prostě za lepším životem a nijak neřeší, že za to prakticky, až na výjimky, nemají co nabídnout v podobě vzdělání, kvalifikace a praxe. Na příkladu západní Evropy vidíme, že i přes veškerou snahu a vynaložené peníze se nedaří úspěšně začleňovat do společnosti nejenom úplně ty nově příchozí, ale dokonce ani druhé a další generace migrantů. Vznikají tak uzavřená ghetta, která dnes už bývalá eurokomisařka pro regionální rozvoj Corina Cretuová přirovnala k "jaderným bombám".

To přece musí vidět i Guiseppe Conte a přesto svou politikou zve další a další migranty. Opravdu bych rád věděl, co se mu při tom honí hlavou. Jestli je humanistou schopným až sebeobětování nebo ho žene představa, že by si Itálie mohla finančně polepšit z evropských fondů? A nebo je prostě jenom tak domýšlivý, že chce, aby jeho jméno bylo jednou zapsáno do historie zlatým písmem. Kdo píše historii přitom dobře víme. Vítězové.

 

Autor: Vlastimil Nesrsta | pátek 13.9.2019 18:17 | karma článku: 19,92 | přečteno: 304x
  • Další články autora

Vlastimil Nesrsta

S kýmkoliv, s čímkoliv

20.3.2024 v 11:27 | Karma: 20,28

Vlastimil Nesrsta

Štramanda na háčku

16.3.2024 v 10:05 | Karma: 14,60

Vlastimil Nesrsta

Putinův beran v Praze

3.3.2024 v 9:48 | Karma: 13,32