Pražské metro na letiště už dávno jezdí

Letos v květnu uplynulo deset let od prodloužení pražského metra na letiště. Je proto zvláštní, že se pořád ještě najdou remcalové, kteří tuto holou skutečnost nevidí a kritizují pražský magistrát za neschopnost.

8. května 2008 byla totiž otevřena stanice Letňany a od toho dne má Praha moderní dopravní spojení na letiště. Můžete namítnout, že v Letňanech je víceméně jenom sportovní letiště. No a co, letiště jako letiště. Navíc se podařilo zabít dvě mouchy jednou ranou, protože de facto jenom přes ulici je ještě Letiště Praha-Kbely.

Došlo k tomu tak trochu omylem. Úkol zněl jasně. Propojit centrum hlavního města s letištěm. Ovšem v té tmě pod zemí stavbaři s razicím štítem malinko zabloudili. Když se pak prokopali na povrch v Letňanech, dost jim zatrnulo. Tím spíše, že se na ně vrhli ochránci přírody, že v poli, kde se nečekaně objevili, poměrně neurvalým způsobem vyrušili vzácnou kolonii sysla obecného. Jaká to pak byla úleva, když se ukázalo, že kousek od výkopu se přece jenom nějaké to letiště nachází. A dokonce ne jedno.

Nečekaná přízeň osudu spustila na letišti v Letňanech masivní investiční činnost. Byla postavena nová řídící věž. Dvě travnaté přistávací a vzletové plochy prošly zásadní rekonstrukcí. Kolem dokola je nový plot. Z Letňan se stala důstojná vstupní brána do hlavního města a dnes slouží jako veřejné vnitrostátní a neveřejné mezinárodní letiště. Vše se tedy nakonec v dobré obrátilo a dokonce i syslové jsou prý v pohodě.

Desáté výročí otevření stanice metra Letňany je příležitostí zamyslet se nad budoucností letiště. Místa okolo je dost a dost. Dokonce tady měl stát hlavní stadion a další sportoviště pro letní olympiádu. Z toho ale tak nějak sešlo, takže by se sem dalo klidně přestěhovat z Ruzyně Letiště Václava Havla. Jedná se totiž v zásadě o montovanou stavbu, kterou lze snadno rozložit a pak zase složit někde jinde. Metra nebo vlaku se letiště v Ruzyni nejbližších sto let nedočká, takže přesun do jiné lokality, nota bene s už hotovou stanicí metra, se jeví jako velmi rozumné řešení.

Navíc v Letňanech se létalo už v roce 1910, zatímco v Ruzyni přístálo první letadlo až o 27 let později. A možná by se měla vzít v potaz i skutečnost, že zatímco v Letňanech se odjakživa jenom létalo, tak v Ruzyni se vždycky i dost sedělo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastimil Nesrsta | pondělí 14.5.2018 9:41 | karma článku: 25,76 | přečteno: 1058x
  • Další články autora

Vlastimil Nesrsta

S kýmkoliv, s čímkoliv

20.3.2024 v 11:27 | Karma: 20,28

Vlastimil Nesrsta

Štramanda na háčku

16.3.2024 v 10:05 | Karma: 14,60

Vlastimil Nesrsta

Putinův beran v Praze

3.3.2024 v 9:48 | Karma: 13,32