Lajkování lelků

Česká republika bude v příštím roce hostit Mistrovství Evropy v chytání lelků. V těžké konkurenci, hlavně jihoevropských zemí, nám nakonec k vítězství dopomohl fakt, že naše politická opozice celé dny jenom vzorně sedí a spí.

Úplně stejně jako lelek, štíhlý ptáček velikosti kosa, který se přes den rozhodně nepřetrhne. Nejčastěji tráví denní dobu přitisknutý k zemi, k pařezu nebo k větvi a aktivní začíná být až za soumraku.

Vzhledem k tomu, že lelek patří mezi zvláště chráněné druhy ptáků, musejí lelkaři trénovat a soutěžit v chytání lelků způsobem, který nebudí pohoršení veřejnosti a nevolá po ostrém zásahu ze strany ochránců přírody. Předseda Komise pro kontrolu lelkování při České ptačí společnosti (ČEPS) Jeroným Ospalý to říká zcela jasně: "Jakmile chytneme někoho, jak lelkuje ve volné přírodě, tak vám garantuju, že i kdyby to byl sám pan profesor, tak dolelkoval. Nafurt!"

Přesto je lelkování na vzestupu. Přispěl k tomu i fakt, že pokémoni jsou už v podstatě vychytaní. A tak u nás proběhne už páté Mistrovství Evropy v chytání lelků, organizované Union Européenne de Lelek Association (UELA).

S Helmutem Ziegenmelkerem, výkonným předsedou UELA, teď český organizační výbor projednává varianty, jak by měl lelek na mistrovství Evropy u nás vypadat. To je trochu podobné jako u sportovních střelců. Ti také střílejí na asfaltové holuby, kteří ovšem holuby nepřipomínají ani náhodou. UELA tak benevolentní není. Poslední písemné stanovisko Helmuta Ziegenmelkera totiž zní: "Uns ist das ganz egal, auf was werdet Ihr in diese scheiß Tschechien schießen, aber es muss wie ein Vogel aussehen". Volně přeloženo: Je nám to gancegál, ale musí to vypadat jako fógl.

Český organizační výbor se proto rozhodl, že prostřednictvím sociálních sítí osloví širokou veřejnost a nabídne několik variant lelka k lidovému posouzení. Ta, která získá nejvíce lajků, se pak bude chytat. Práce na výtvarném řešení lelka pro mistrovství Evropy probíhají za přísných bezpečnostních opatření. I tak však pronikla ven zpráva, že minimálně jedna varianta bude modrá. 

Autor: Vlastimil Nesrsta | úterý 23.7.2019 9:00 | karma článku: 10,68 | přečteno: 218x
  • Další články autora

Vlastimil Nesrsta

S kýmkoliv, s čímkoliv

20.3.2024 v 11:27 | Karma: 20,28

Vlastimil Nesrsta

Štramanda na háčku

16.3.2024 v 10:05 | Karma: 14,60

Vlastimil Nesrsta

Putinův beran v Praze

3.3.2024 v 9:48 | Karma: 13,32