Každý den se těším

Každý den se těším a jen málokdy jsem zklamaný. Hned po snídani projedu oblíbené weby a minimálně jedna tam je. Dobrá rada, co mám dělat.  

Dobré rady přímo zbožňuju. A nejvíc od těch, kteří sami způsobili problém, se kterým teď radí. Třeba jak přežít energetickou krizi.

Když jsem jako kluk chodil do kina Vesna, topilo se tam ve velkých kamnech. Aby nemusela biletářka přikládat během filmu, napěchovala kamna před začátkem představení až po okraj. Zatímco diváci na balkóně omdlévali horkem, nám v přízemí drkotaly zuby. Doma to taky nebylo nic moc.

O něco později jsem se stal obětí kampaně "Palivo budoucnosti Bencalor". Přechod z uhlí na naftu se ale nepovedl. Každou chvíli jsem nadával na ucpanou palivovou hadičku, zimu a zápach z nafty.

K plynu mám nedůvěru od okamžiku, kdy se plynový kotel s ohřevem vody jednoho dne nevypnul. Já byl pryč, moje žena neměla sílu na uzavření přívodu plynu, a protože byl pátek odpoledne, slečna ze servisu pouze poradila otevřít všechna okna a dveře, než se vrátí technici z víkendu.

Zažil jsem samozřejmě i centrální vytápění. Bylo celkem fajn, pokud se ovšem topič nezapomněl někde v hospodě. To ho pak šel otec s chlapama hledat. Bohužel se tam někdy zapomněli taky a já pak musel spát v kulichu.

Proč to všechno říkám? Protože, když jsme si se ženou koupili dům s elektrickými infrapanely, byli jsme rádi. Čistota, snadná regulace a k tomu navrch ten příjemný pocit, že lokálně neznečišťujeme životní prostředí. Naštěstí jsme si před lety pořídili komín a krbová kamna. Původně pro pár romantických zimních večerů a taky pro případ delšího výpadku elektřiny. Teď sháníme dřevo, kde se dá, protože nechceme v zimě mrznout. 

V takovém případě je prý elegantním řešením tepelné čerpadlo. Když pominu, jestli se dá věřit něčemu, v čem se pořád šíleně rychle točí vrtule, je tady otázka návratnosti takové investice. Vrátí se nám vyložené prostředky dřív, než se vrtule dotočí? Nebo než to zakážou, protože... 

Nejde ale jenom o topení. S dobrými radami se doslova roztrhl pytel. Máme méně jíst, hlavně masa. Máme se méně mýt a přitom se přirozenou cestou otužovat, máme méně jezdit a létat a vůbec se máme celkově uskromnit, abychom byli ještě více zelenější a nandali to nepříteli. Snad jediné, co máme dělat víc, je tamto. Však víte co. Člověk se u toho zahřeje, protáhne si tělo a přijde na jiné myšlenky. Pravda, narozdíl od tepelného čerpadla, nemůžete žádat o dotaci.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastimil Nesrsta | pátek 12.8.2022 18:50 | karma článku: 25,69 | přečteno: 471x
  • Další články autora

Vlastimil Nesrsta

S kýmkoliv, s čímkoliv

20.3.2024 v 11:27 | Karma: 20,28

Vlastimil Nesrsta

Štramanda na háčku

16.3.2024 v 10:05 | Karma: 14,60

Vlastimil Nesrsta

Putinův beran v Praze

3.3.2024 v 9:48 | Karma: 13,32