Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak ze mne utěrky udělaly Evropana

Poslední dobou jsem byl, pokud jde o Evropu, celkem skeptický. Hlavně když mně zelená tranzice vyluxovala účet. Patřím totiž ke generaci, jež zažila éru „poručíme větru, dešti“.

Což byla ve srovnání s dnešními ambicemi úplná prkotina, ale přes veškeré úsilí, včetně několika úvodníků v Rudém právu, si stejně foukalo a pršelo jak chtělo. Ale rozhodně nechci malovat čerta na zeď. Dnes máme úplně jiné možnosti a tak ten souboj s přírodou o podnebí třeba nakonec vyhrajeme.

Velký optimismus ve mně nevzbuzoval ani pohled na zástupy nově příchozích z dalekých krajin. Vím, že zatím k nám nejdou, protože nás ve srovnání například s Němcema považují za chudou holotu. Ale prý bude brzo nějaký rozdělovník, takže se nejspíš i my dočkáme. Je proto nejvyšší čas vidět v tom nezřízeně řízeném příchodu nějaká pozitiva. Četl jsem například, že podle jednoho průzkumu prudce klesl v západních zemích počet lidí litujících, že jim osud nedopřál udělat si selfíčko v Mogadišu. Teď kolikrát stačí zajít jenom kousek od domova a je to. Člověk přitom nemusí být kdovíjaký fištrón, aby si uvědomil i celoplanetárně pozitivní dopad této skutečnosti. Několik kroků, byť třeba i svižnějších, rozhodně nezanechá takovou uhlíkovou stopu jako cesta dopravním letadlem.

Ale abych se konečně dostal k těm utěrkám. To bylo tak. Prostě jsem se jednou ocitl v kuchyni s mokrou skleničkou v ruce. Ohlédnul jsem se za sebe na sporák s troubou, na jejímž madle vždy nějaká utěrka visela. Tentokrát tam ale nevisela. Po čtyřech dekádách harmonického manželství mám samozřejmě dokonalý přehled, kde co je, takže už na třetí pokus jsem otevřel ten správný šuplík. A jenom jsem zíral. V šuplíku nebylo pár utěrek, bylo jich tam pár desítek! Rychle jsem jednu vzal, zavřel šuplík a začal přemýšlet.

Napřed mě napadlo, že se tady za mými zády děly věci, o kterých jsem neměl nejmenší tušení. Ale nechal jsem si to pro sebe. Neměl jsem chuť na emočně vypjatou debatu, která by stejně nejspíš skončila větou: „Abysiseztohoneposral“. Pak mě napadlo, že ve stejný okamžik, kdy jsem já stál před šuplíkem narvaným utěrkama, možná stál někde nějaký chudák, který zoufale zíral do úplně prázdného šuplíku. Utěrek je přece na světě jenom určité množství a když u nás je jich tolik, jinde musí nutně chybět. A došlo mně, že to přerozdělování, na kterém teď stojí Evropa, má asi hlubší význam, který jsem ve své omezenosti až dosud neviděl.

V nejbližší době budou asi na forhontě krávy. Usuzuji tak z rostoucí četnosti článků poukazujících na nebezpečnou koncentraci skotu domácího zejména v Holandsku a v Dánsku. Z mého laického pohledu je sice jedno, jestli metan, oxid uhličitý a oxid dusný vychází z milých přežvýkavců na jednom místě nebo rozptýleně. Ale nejsem odborník. Podle některých by možná pomohlo právě přerozdělování. Takhle na první dobrou bych řekl, že u nás je krav dost a dost, ovšem měli bychom být solidární. To mě jenom přivádí na myšlenku, že s tím zemědělstvím jsou furt jenom nějaké problémy. Co kdybychom ho kompletně zrušili, když stejně je všechno v nákupáku?

Náš soused má troje hrábě. Sice jenom dvě ruce ale hrábě troje. Nikdy jsem ho přitom neviděl, že by třeba dvěma hrabal a na třetí alespoň šlapal. Za socíku jsem chodil k zubaři, který si koupil deset klobouků. Ani jeden mu neseděl, protože to byly malé velikosti, ale když jich vzal deset, byl kus za 1 Kčs. Proč to říkám? Protože všichni jsme svým způsobem potomci pravěkých sběračů. My například těch textilních utěrek. Naštěstí to v Bruselu s námi myslí dobře. Tady seberou, tady přihodí, a my to bereme, protože přece nechceme být ovládáni primitivními instinkty, ale naopak chceme stát v čele civilizačního pokroku.

Nevím tedy, jestli jste úplně pochopili můj vnitřní přerod, ale já už bohužel nemám čas to dále vysvětlovat. Volá mě totiž žena. Ať prý už nechám těch blbostí a jdu konečně utírat.

Autor: Vlastimil Nesrsta | středa 26.6.2024 14:45 | karma článku: 16,15 | přečteno: 400x
  • Další články autora

Vlastimil Nesrsta

Svatá lež

Tak tady do nás od rána do večera meldují, že dezinformace jsou fujky, což je samozřejmě pravda, ale potom nám v neděli večer v prime timu předloží televizní film Svatá.

20.5.2024 v 19:50 | Karma: 17,04 | Přečteno: 378x | Diskuse| Miniblogy

Vlastimil Nesrsta

S kýmkoliv, s čímkoliv

Ještě jsem ani nechodil do školy a už jsem přemýšlel nad životem. Všiml jsem si totiž, že nejen já, ale každý, koho jsem znal, měl maminku a tatínka. Tenkrát to tak prostě bylo.

20.3.2024 v 11:27 | Karma: 20,87 | Přečteno: 323x | Diskuse| Společnost

Vlastimil Nesrsta

Štramanda na háčku

Když jsem úspěšně prošel první třídou, usoudil můj brněnský dědeček, že je nejvyšší čas, abych začal pytlačit. Zhotovil pro mě nádhernou udici a chystali jsme se spolu vybrat celou Svratku.

16.3.2024 v 10:05 | Karma: 14,95 | Přečteno: 240x | Diskuse| Společnost

Vlastimil Nesrsta

Klimatický žal po nedělní procházce

Když bylo bratrovi šest, dostal k narozeninám nový semišový kabátek. Aby mu to slušelo, až půjde ten rok do školy. Kabátek byl hezký a bratrovi seděl jako ulitý.

10.3.2024 v 10:02 | Karma: 16,93 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Vlastimil Nesrsta

Putinův beran v Praze

Dočetl jsem se, že v Praze před jedním rodinným domem stál ráno beran a odmítal pustit majitele domu do práce.

3.3.2024 v 9:48 | Karma: 13,94 | Přečteno: 325x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...

Stres z války je žene do pekla. Ukrajinští vojáci začali propadat hazardu

29. června 2024

Premium Devět z deseti ukrajinských vojáků na frontě jsou prý gambleři. Stres z války je žene do pekla...

Zákaz kouření, alkoholu, masturbace... Tiktokerka líčí dospívání mezi jehovisty

29. června 2024

Premium V šesti letech ji příbuzní zavedli mezi svědky Jehovovy. Z jejich komunity se Viktoriia Berezovska...

S rakovinou procestovala Nový Zéland. Dodala mi odvahu, říká bývalá pacientka

29. června 2024  19:30

Krátce po svých 25. narozeninách si Nikola nahmatala v prsu bulku, ze které se vyklubal nádor....

  • Počet článků 110
  • Celková karma 16,60
  • Průměrná čtenost 844x
Dívám se kolem sebe a často se nestačím divit, co všechno se dnes může stát, jaké problémy řešíme, čemu věnujeme pozornost. A říkám si, proč a kam se ztratil ten starý dobrý selský rozum?

Seznam rubrik