Diskuse

Svatá lež

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Mám pocit, že jste nevystihl podstatu filmu Svatá přesně. Při jeho sledování jsme se určitě nedozvěděli, že lhát v zájmu „dobra“ se nejenom klidně může, ale že je to dokonce žádoucí, jak píšete.

Hrdinka Olga přece nelhala v tom, jak to v gulazích chodilo, ale v tom, že si přivlastnila příběh a utrpení jiné ženy a nechala se za něj nejen oslavovat, ale přijala i peněžní prospěch.

Kardinální otázka byla, jestli odhalit, v čem Olga lhala a zpochybnit tak i pravdu o gulazích, nebo neodhalit a nechat Olgu, aby dále psala a vyprávěla o životě v gulazích a líčila jej jako "svůj" příběh a "své" utrpení? Režisér i scénárista tu otázku položili nejen Olze, novinářce a dceři Olgy, ale i každému divákovi. Zeptal jste se sám sebe, jak byste jednal s rolích zmíněných postav?

0 0
možnosti
VN

Režisér i scénarista na tu otázku zcela jasně odpověděli. Ano, lhát v zájmu "dobra" se klidně může a paní Olga má v každém případě pokračovat. A to se mně moc nelíbí.

1 0
možnosti
AT

Úlohou umění je mimo jiné klást provokativní otázky a přimět člověka k zamyšlení. To jste evidentně udělal a došel k nějakému závěru. Ale úplně zcestný je váš závěr, že Česká televize nebo Reflex něco obhajuje, nebo staví nějaké svaté pravdy, které svým divákům nutí.

5 0
možnosti
VN

Ta provokativní otázka byla i zodpovězena. A to tak, že lhát je v takovém případě dokonce žádoucí.

0 0
možnosti
Foto

Česká televize skutečně nemůže za to, že jste ten film nepochopil.

5 0
možnosti
VN

Já neviním ČT z toho, že jsem ten film nepochopil. Já ji viním z toho, že si dovolila natočit a odvysílat film s jasným poselstvím, že když jde o gulagy, nějaká ta lež vůbec nevadí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 844x
Dívám se kolem sebe a často se nestačím divit, co všechno se dnes může stát, jaké problémy řešíme, čemu věnujeme pozornost. A říkám si, proč a kam se ztratil ten starý dobrý selský rozum?

Seznam rubrik