Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Špeky nejsou hřích!

Možná jste si všimli masivní reklamní kampaně firmy Klenoty Aurum, která zavalila Českou republiku. V reklamě naleznete skupinu nahých modelek, oblečených jen do šperků, a vedle nich heslo „Šperky nejsou hřích“ (reklama zde).

V českém reklamním světě se nejedná o nic šokujícího či nápaditého. Nahá či odhalená žena je u nás oblíbenou součástí reklam na skladovou techniku, na pojišťovny i na zastavárnu. Tento nešvar se nevyhýbá ani politickým stranám, od nichž bychom možná čekali trochu více.

Ale nemyslete si, že je to nahota, co podle mě v reklamě vadí. Problémem je to, jak a jaké ženy jsme zvyklí v reklamách vídat a v jakých reklamních kontextech nahá ženská těla nacházíme.

Mohou tyto reklamy nějak zasáhnout do našeho života? Reklamy nám totiž neprodávají pouze zboží. Představují nám ideál, jak by měl náš život vypadat. To způsobuje, že jsme s takovým ideálem neustále konfrontováni a vyvolává v nás pocit nedokonalosti a nespokojenosti. Aby nebyl nikdo na pochybách, reklamy také často, obvykle formou humoru, naznačují, jakou cestou nejít a jaký být nikdo nechce (viz např. reklamy znevažují starší ženy a dávají je do kontrastu s mladými kráskami).

Reklamní průmysl dobře zná skupiny, na které cílí, zná jejich obavy a zaměřuje se na jejich touhy a potřeby, často pomocí falešných slibů.

Jako dospělí jsme se svým vzhledem obvykle už relativně srovnaní, byť se v létě snažíme zhubnout do plavek, pomocí šampónů zmnožit svou kštici nebo krémy regulovat celulitidu či vrásky. Ale jiné je to pro ty, co jsou s ideálem ženy a muže konfrontováni poprvé. Myslím tím mladé dospívající ženy a muže. P řekvapila mě nedávno zveřejněná statistika týkající se příčin úmrtí u mladých dívek, která odhalila jako hlavní příčinu úmrtí mladých Evropanek sebepoškozování a sebevraždu. A jako jeden z hlavních důvodů sebevražd u mladých dívek uváděla právě tlak na mladé ženy, aby vypadaly určitým způsobem – štíhle a sexy.

Konfrontaci se všudypřítomným ideálem krásy je nejen pro ně velmi těžké se vyhnout. Ženská těla jsou každodenně porovnávána, kritizována a hodnocena. Viz např. dotazování se známých žen, jak to dělají, že jsou tak štíhlé, vyvyšování žen, které již týden po porodu vypadají, jako by nikdy dítě nečekaly, a pranýřování jiných hvězd, které přibraly. Ani nemluvě o trendu televizních pořadů, ve kterých jsou lidé postaveni do jakési vitríny na veřejných místech a kolemjdoucí hodnotí, co by se na nich mělo vylepšit. Vylepšování pak v pořadech probíhá často i pomocí plastických operací (viz např. pořad Mladší o pár let).

„Dokonalé“ ženy vídáme na obálkách časopisů, v reklamách, televizi, na billboardech ve veřejném prostoru, ale i na sociálních sítích. Tomuto ideálu je přitom čím dál nemožnější se vyrovnat. A to hlavně díky počítačovým úpravám žen, které v reklamách vidíme. Na obálkách vídáme retušované ženy a někdy dokonce ženy, které byly zcela vytvořeny počítačem. Díky takovým reklamám ženy uvěří, že by takto mohly vypadat, kdyby se snažily či kdyby si zakoupily propagované produkty, a muži uvěří, že právě po takových ženách mají toužit. M ladé ženy díky víře, že by mohly být dokonalé, ale nejsou, ztrácí sebedůvěru. Reklamy ovlivňují jejich rozhodnutí. Sebedůvěra žen klesá právě v období, kdy dosahují puberty. Tehdy začínají pociťovat onen tlak na fyzickou dokonalost.

Ideál krásy se stává normou. Normou je vypadat perfektně. Perfektnost ale není dosažitelná, protože je fikcí.

Ideál krásy ženského těla, který vidíme v médiích, může přitom geneticky naplnit jen mizivé procento žen. Modelky obvykle bývají vysoké a velmi štíhlé, i tak ale často drží řadu diet.

A proto chystáte-li se na koupaliště, nezoufejte, špeky nejsou hřích. Proti čemu bychom měli bojovat, není naše tělo, ale spíše firmy a média, která se nám snaží namluvit, že za krásné můžeme považovat pouze malý zlomek žen a že ty ostatní potřebují mít plné tašky kosmetických produktů, případně absolvovat několik plastických operací, aby se jim alespoň vzdáleně podobaly.

Nebojte se podobné firmy oslovit či je nominovat do anticeny Sexistické prasátečko, a dát jim tak zpětnou vazbu nebo se připojit k události na facebooku Špeky nejsou hřích.

 

Kristýna Pešáková

164 cm, 58 kg, 1 dítě a 1 dokončený doktorát

Autor: NESEHNUTÍ | středa 15.7.2015 16:13 | karma článku: 31,13 | přečteno: 12003x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

Kam kráčíš, arménský aktivisto? Od vodopádu k Occupy.

V Arménii roste zájem obyvatelstva o problémy ve své zemi. Jak tam vypadá nová vlna občanského aktivismu? Dobrovolnice NESEHNUTÍ z Arménie napsala článek o svém pohledu na vývoj občanského aktivismu v její rodné zemi.

23.1.2019 v 19:51 | Karma: 5,91 | Přečteno: 146x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

NESEHNUTÍ

Jsou genderové kvóty zlo?

Soutěž Genderiáda očima vítězky. Středoškolská studentka Kristina Šůsová přibližuje průběh soutěže a vlastní motivaci.

14.1.2019 v 17:31 | Karma: 7,98 | Přečteno: 638x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Přežijeme bez stájových hnojiv?

Při diskuzi o výhodách a nevýhodách veganství se občas setkávám s názorem, že bez velkochovů se neobejdou ani lidé, kteří maso a další živočišné produkty nekonzumují, protože na poli by bez stájových hnojiv nevyrostla ani tráva.

7.1.2019 v 18:47 | Karma: 13,34 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

NESEHNUTÍ

Kargokolem za čistším ovzduším

„Nákladní kola jsou skvělou alternativou pro transport v centru města. Jak pro rodiny, které mohou zavést děti do škol a školek, tak pro malé firmy.” Daniel Böhm, Mobilitätsagentur Wien

8.11.2018 v 21:40 | Karma: 5,00 | Přečteno: 143x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Jak na propagandu

Ve dnech 23. – 24. května uspořádalo NESEHNUTÍ v prostorách Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně konferenci Prokremelská propaganda: příklady postupu proti propagandě ze zemí Visegradu a Východního partnerství.

26.7.2018 v 14:56 | Karma: 13,59 | Přečteno: 645x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik