Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak souvisí osahávání v tramvaji s reklamou na politickou stranu?

Jednoho dne jsme se s několika přáteli setkali na školení, jak dávat správně lidem zpětnou vazbu. Lektor se ptal, komu z nás se někdy stalo, že jim někdo naprosto cizí udělal něco nepříjemného a jak na to následně reagovali.

Lidé postupně začali vyprávět své příběhy. Jedné kamarádce sáhl cizí muž v tramvaji na ňadro, ke druhé se příliš těsně jiný muž zezadu přimáčkl, další zase jeden starší muž nabízel, aby si mu sedla na klín. Příběhy většiny přítomných žen se týkaly každodenního sexismu, tedy nepříjemných situací, které se jim dějí jen proto, že jsou ženy.

Přestože se genderovou tematikou a právy žen zabývám už řadu let, tento moment na mě strašně silně zapůsobil. Přednáším o stereotypním zobrazování žen a mužů v reklamách, ale řada lidí nechápe, proč je to vlastně takový problém, vždyť jde jen o reklamy. Ty přece nebere nikdo vážně. Občas se sama sebe ptám, zda neuvažuji jen v nějaké bublině. Problematika rovnosti pohlaví se často velmi těžko vysvětluje. Řada lidí má pocit, že už to není v naší zemi téma. Ale podíváme-li se na každodennost okolo nás, co vidíme?

Má matka při studiu vysoké školy otěhotněla. Když chtěla ve studiu pokračovat, řada vyučujících ji odmítala zkoušet a tvrdila jí, že by raději měla být doma s dítětem a nestudovat (vysokou školu přesto úspěšně dostudovala). Mě zase na gymnáziu pozval učitel k sobě do kabinetu, abych mu udělala kávu, přestože jsem tam přišla s touhou diskutovat s ním o knížkách, které jsem cestou do školy hltala. Kolegyni nutila vyučující neustále přepisovat, co napsala, protože na dívku to nebylo dostatečně krasopisně napsané. Když jsem vyzvedávala dceru ze školky, plakal tam chlapec a přítomná babička jiného dítěte na něj křičela, že je to strašná ostuda a že správní chlapi přece nepláčou. Podobné příběhy jsme jistě zažili všichni. Přesto se při slově sexismus nebo diskriminace řada z nás otřese a bude se hádat, že něco takového neexistuje a upozorňování na něj je přehnané.

I proto jsme se v NESEHNUTÍ rozhodly lidi vyzvat, aby sdíleli své každodenní zkušenosti se sexismem tak, že nám je pošlou pomocí webového rozhraní www.sexismy.cz, kde budeme postupně všechny příběhy uveřejňovat. O co nám jde? Nechceme propadnout kolektivní depresi, naopak chceme upozornit na to, že právě tyto příběhy v životě každé a každého z nás jsou důsledkem toho, v jaké společnosti žijeme.

Výchova v rodině, vzdělávání na školách, ale i reklamní sdělení – to vše nás učí, co to znamená být ženou a mužem v naší společnosti a co se od nás v souvislosti s tím očekává. Co tedy očekáváme od žen, které jsou v reklamách zobrazovány jako ty, které potkáme nejčastěji doma, jak perou a starají se o děti, případně jsou neustále „na čtyřech“ v minisukních, jsou hezké a jednoduché a vlastně tvoří ideální reklamní plochu? A co se čeká od mužů, když je reklamy vykreslují jako odborníky na vše možné včetně odstranění skvrn, jako nevázané pivaře, kteří si stěžují na upovídané manželky a touží je vyměnit za nové, v ideálním případě atraktivní sedmnáctky?

Některé věci se mění těžko, jiné snáze. Pošlete nám proto svůj příběh každodenního sexismu a nominujte reklamu do anticeny Sexistické prasátečko. Zkuste společně s námi změnit naši každodennost. Třeba nám pak sáhne na ňadro jen ten či ta, od které/ho nás to potěší.

 

Kristýna Pešáková

Koordinátorka programu Ženská práva jsou lidská práva

Autor: NESEHNUTÍ | pátek 29.5.2015 12:06 | karma článku: 18,51 | přečteno: 2012x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

Kam kráčíš, arménský aktivisto? Od vodopádu k Occupy.

V Arménii roste zájem obyvatelstva o problémy ve své zemi. Jak tam vypadá nová vlna občanského aktivismu? Dobrovolnice NESEHNUTÍ z Arménie napsala článek o svém pohledu na vývoj občanského aktivismu v její rodné zemi.

23.1.2019 v 19:51 | Karma: 5,91 | Přečteno: 146x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

NESEHNUTÍ

Jsou genderové kvóty zlo?

Soutěž Genderiáda očima vítězky. Středoškolská studentka Kristina Šůsová přibližuje průběh soutěže a vlastní motivaci.

14.1.2019 v 17:31 | Karma: 7,98 | Přečteno: 638x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Přežijeme bez stájových hnojiv?

Při diskuzi o výhodách a nevýhodách veganství se občas setkávám s názorem, že bez velkochovů se neobejdou ani lidé, kteří maso a další živočišné produkty nekonzumují, protože na poli by bez stájových hnojiv nevyrostla ani tráva.

7.1.2019 v 18:47 | Karma: 13,34 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

NESEHNUTÍ

Kargokolem za čistším ovzduším

„Nákladní kola jsou skvělou alternativou pro transport v centru města. Jak pro rodiny, které mohou zavést děti do škol a školek, tak pro malé firmy.” Daniel Böhm, Mobilitätsagentur Wien

8.11.2018 v 21:40 | Karma: 5,00 | Přečteno: 143x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Jak na propagandu

Ve dnech 23. – 24. května uspořádalo NESEHNUTÍ v prostorách Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně konferenci Prokremelská propaganda: příklady postupu proti propagandě ze zemí Visegradu a Východního partnerství.

26.7.2018 v 14:56 | Karma: 13,59 | Přečteno: 645x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik