Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ministr školství Marcel Chládek jde správným směrem.

Přesto, že Marcel Chládek je ve funkci ministra poměrně krátce, uvažuje v rámci daných možností reálně, na nic nečeká a jde, podle mne, správným směrem.

Svědčí o tom již několik jeho prvních kroků a zdá se, že prošel určitou pedagogickou praxí a svoje kroky má velmi dobře promyšlené. Pokud jde o komunikaci s médii, v žádném případě se jí nebrání, vystupuje velmi dobře, naprosto přirozeně, sebevědomě a velmi sympaticky a vstřícně komunikuje i s opozicí, nevyjímaje bývalého ministra školství za ODS Petra Fialu, který jako vysokoškolský profesor a bývalý rektor univerzity, vysokým školám jistě rozumí velmi dobře. Proto by také nebylo správné, aby se některé výsledky jeho minulé práce shodily ze stolu jen proto, že je nyní již v opozici a navíc je předsedou ODS, jak se to už v řadě dalších případů střídání ministrů stalo.

Přesto si myslím, že jistá náprava ve směru k vysokým školám je zcela nezbytná. Totiž to, že v minulosti byla akreditační komisí povolena řada studijních oborů na různých soukromých vysokých školách, které se vyrojily jako houby po dešti, ale které nemají doposud potřebnou úroveň, vyučují tam jaké-si „rychlokvašky“ či začátečníci, kteří sami sotva dostudovali a nebo i „odpadlíci“, kteří byli z veřejných a státních vysokých škol pro svoji neschopnost či minulou výraznou politickou činnost v KSČ již dávno vyhozeni, studenty většinou nenaučí nic, ale diplomy bakalářů a magistrů z těchto soukromých vysokých škol jsou rovnocenné s prestižními vysokými školami univerzitního typu, jakými jsou např. Právnická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, První lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze, Policejní akademie České republiky v Praze, Fakulta veterinárního lékařství veterinární a farmaceutické univerzity Brno, nebo diplomy z Univerzity obrany v Brně, kterážto studia jsou naprosto špičková a nedají se se soukromými vysokými školami vůbec srovnat.

Pokud jde o vysoké školy, je třeba si ještě uvědomit, že od středních či vyšších středních škol, se tyto vysoké školy odlišují právě tím, že dělají vědu. Věda je pro každou vysokou školu nesmírně důležitá, neboť posunuje vysokoškolskou výuku podstatnou měrou vpřed, učí studenty skutečné vědecké práci, vědeckým metodám poznání, vlastnímu názoru a měla by plně sloužit zejména praxi. To je nesmírně důležité, neboť tam, kde se dělá jen „věda pro vědu“ či „věda jen pro získání vědeckých či vědeckopedagogických titulů“ různých šéfů či jejich protekčních dětiček, je cestou nesprávnou! V současné době je tomu tak však zhruba v 60 % všech případů. Bohužel! Obrovské vynaložené státní prostředky, obrovské granty, kde vedoucí „vědec“ či správně „pavědec“ získá prestižní titul univerzitního profesora, ale přínos pro společenskou praxi je zcela nulový, je jen vyhazováním státních peněz. Bohužel. Jediná správná cesta vědy na vysokých školách je pouze jedna – a to je – „věda pro praxi!“

Věda musí sloužit praxi a jejímu posunu vpřed! A nelze-li využít zjištěné vědecké poznatky pro zkvalitnění současné praxe kdekoliv, v jakémkoliv oboru lidské činnosti, jsou takové výsledky naprosto k ničemu a předpokládaná finanční odměna, by neměla být v žádném případě vyplacena. S podivem ovšem zůstává, že i vědecké projekty, návrhy a žádosti o dost dobře honorované granty získávají i některé, již na první pohled, vyloženě hloupé projekty, které navíc nejsou společensky vůbec potřebné. A to je ta zcela účelová „věda pro vědu“, která nic neřeší a pouze okrádá naše občany, daňové poplatníky, o jejich peníze. A v tomto směru by bylo na místě, aby se podstatně zkvalitnila práce Grantové agentury České republiky, která v minulosti již opakovaně odmítla žádosti o granty týkající se problematiky boje s korupcí, která je u nás nesmírně rozbujelá, ale různé zbytečné politologické žvásty, účelové statistiky a zbytečné výzkumy, podporuje neustále.

Velmi správné kroky provádí nový ministr školství Marcel Chládek i ve směru k základním a středním školám a je vlastně prvním ministrem, který řeší současné mizerné personální obsazení pozic učitelů a stupeň jejich vzdělání. Řada těchto „novodobých“ učitelů totiž již v první třídě učí naše děti tomu, že v minulosti byl u nás „komunismus = koncentrák“ a ukazují jim pro výstrahu kus ostnatého drátu. Děti jen nechápavě civí a nejde jim na rozum, co jim to vlastně tito nedovzdělaní hňupové v rolích „také učitelů“ říkají. Líbí se mi zde postoj Marcela Chládka, který chce těmto excesům do budoucna zabránit a nehodlá přihlížet účelovým deformacím našich dějin.

Dále je velmi zajímavé, že ve školství je zhruba 7. tisíc učitelů bez náležité vysokoškolské kvalifikace, ale současně je dalších 7. tisíc učitelů v registraci na úřadech práce. Zdá se tedy, že případ by mohl být poměrně velmi brzy vyřešen, neboť na úřadech práce jsou většinou pouze kvalitní učitelé, kteří mají třeba i trochu odlišnou aprobaci, ale jsou to vystudovaní pedagogové s vysokoškolským pedagogickým vzděláním, kteří se velmi rychle na novou roli zaučí. Tito však, bohužel, byli většinou v minulé době v KSČ, neboť zastávali ve školství vedoucí místa, včetně ředitelů škol, ale těmi novodobými, většinou protekčními mladými a nezkušenými řediteli, byli právě z těchto důvodů ze školství doslova vyhozeni na dlažbu. Není tedy zcela zbytečné doslova „hnát“ řadu současných učitelů bez kvalifikace na ryze účelová studia, kam se jim již několik let nechce? Nebude to zase jen nějaká zcela účelová „nalévárna“, typu tzv. „právnických dvouletek“ padesátých let minulého století? A proč by si ti, kteří mají jinou vysokou školu a titul inženýra či dokonce doktora, nemohli udělat například jen jaké-si dvousemestrální studium pedagogiky a psychologie pro učitele základních a středních škol? Opravdu je musíme nutit studovat znovu další vysokou školu, ryze pedagogickou školu, v plném rozsahu? Myslím si, že je to naprosto zbytečné.

Velmi se mi líbí rovněž lidské stanovisko Marcela Chládka, který tvrdí, že učitelé starší 55 let již nebudou muset další vysokou školu studovat a že jim, jsou-li schopní, postačuje jejich dosavadní pedagogická praxe. Je to velmi lidský a rozumný přístup, neboť nutit studovat lidi těsně před odchodem do důchodu, by byla naprostá hloupost a vrchol arogance vládní moci, přičemž by jim to již opravdu k ničemu nepomohlo a stát by jen prodělal, protože místo výuky by tito „učitelé“ byli sami ve školních lavicích a ve vlastní výuce na školách, kde působí, by chyběli. A oni chtějí vyučovat a jsou-li dobrými učiteli, kteří mají k žákům a studentům ten správný vztah, by měli určitě učit.

A závěrem konstatuji: pane ministře Marceli Chládku, jdete na to správně a za lidský přístup ke starším učitelům Vám děkuji. Jen tak dál a ať se Vám daří.

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Stínový ministr vnitra za LEV 21 a kandidát do Evropského parlamentu  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C. | středa 12.3.2014 13:15 | karma článku: 9,93 | přečteno: 731x
  • Další články autora

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Český a slovenský lid dnes baví pouze TV ŠLÁGR!

Když se v poslední době podíváme na skladbu pořadů vysílaných všemi, u nás dostupnými televizemi, je třeba zcela jednoznačně konstatovat, že pokud jde o zábavu, neumí ji dělat nikdo, vyjma nové televizní stanice TV ŠLÁGR.

3.5.2015 v 3:02 | Karma: 29,21 | Přečteno: 3499x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Kdo může za to, že takřka denně stojí celá Praha?

Může za to ministerstvo dopravy, dopravní policie, městská policie, magistrát nebo politici v Parlamentu?

16.4.2015 v 2:10 | Karma: 19,31 | Přečteno: 927x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Proč se vytrácí z práce státních orgánů rozum a cit pro člověka?

Jako policista, který odsloužil v řadách policie plných 40 let, jsem samozřejmě občanem slušným, spořádaným a ukázněným, a jsem připraven stát, jeho zřízení a orgány vždy bránit před různými útoky.

28.1.2015 v 0:29 | Karma: 27,75 | Přečteno: 1717x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Pane Hradílku – neprovokujte – a to ani policii!

Včera, v sobotu 24. ledna 2015, se v 19,00 hodin objevila na serveru „Aktuálně.cz“, jako hlavní zpráva dne „reportáž“ jakého-si Ludvíka Hradílka.

25.1.2015 v 0:28 | Karma: 29,52 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Němec, Doc. Judr., Ph.D., Dr.H.C.

Kdo a proč se honí za senzacemi?

V poslední době se poměrně často dočítáme různé přihlouplé smyšlenky a novinářské „kachny“, i na jinak seriózních serverech, a naskýtá se otázka – kdo tak činí a proč?

31.12.2014 v 1:42 | Karma: 14,09 | Přečteno: 566x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  18:21

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Úřady nejprve...

Ukrajina evakuovala čtyři tisíce lidí z Charkovské oblasti, hlásí dva mrtvé

12. května 2024,  aktualizováno  17:49

Sledujeme online Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly...

Po narůstajícím počtu úmrtí na kolejích dochází k mírnému poklesu, míní inspekce

12. května 2024  17:43

V posledních dnech se stále častěji objevují zprávy o srážce na kolejích. Došlo například k...

Hráči Pokémon Go ničí mapy. V honbě za vzácným druhem si vymýšlejí pláže

12. května 2024  17:14

V populární hře Pokémon Go je možné lovit i plážového Pokémona jménem Wiglett. Jak název Pokémona...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1165x
Emeritní vrchní policejní rada a plukovník Policie České republiky ve výslužbě, akademický pracovník Policejní akademie České republiky v Praze - vysokoškolský učitel Katedry kriminalistiky a docent ve vědním oboru "Teorie obrany státu" se specializací na trestní právo, kriminalistiku, kriminologii a další bezpečnostní obory, autor několika odborných monografií (např. Mafie a zločinecké gangy), mnoha vysokoškolských skript a učebnic a dalších více než 150 prací, stínový ministr vnitra za LEV 21.

Seznam rubrik