Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Online výuka, má krutá muka

Do nového dne rekvalifikačního kurzu na učitelku prvního stupně malotřídky mě budík vykopal z postele v 6:30. Edoušovi sice začíná online výuka až v osm, ale dala jsem si rezervu. Elektronika je totiž jak moje děcka, na jasně

vydané pokyny reaguje naprosto nepředvídatelně.

Po třech restartech a jedné aktualizaci se počítač zapíná. Edoušek se na první hodinu přihlašuje deset minut po jejím začátku. Tak pravda, učíme se z domu, ale situace není zase tak vážná, abychom měnili zaběhnuté zvyky a chodili včas, že?

Prvňák Bohoušek má nemocnou paní učitelku, jedeme spolu a offline. Ráda bych, aby ráno začínal zároveň s Edoušem, ale tříletý Jeronýmek trvá na tom, že on se bude taky vzdělávat, s autíčkama, a je nahlas. No nic, Bohouš se chvilku zabaví, než brášku uklidním. Nechávám tedy starší chlapce o samotě a vydávám se s Jeronýmek splnit nejsofistikovanější úkol dne, poskládat autíčka podle barvy, potom podle velikosti, a nakonec tři z nich umýt kartáčkem na zuby.

Konečně mám příležitost utéct a nacházím u počítače Edouška, jak nalepil našeho křečka obličejem na kameru a seznamuje s ním celou třídu. Vypadá vytřeštěně. Křeček. A zdá se, že kromě nejkratší cesty k misce se žrádlem a toho, že mi má pokadit ruku, když ho do ní náhodou vezmu, se do jeho drobných mozkových závitů už nadosmrti vryly násobky šesti. S Bohouškem jsem měla pravdu, zabavil se. Nasadil si na hlavu náhradní třásně z mopu, naštěstí nepoužité, poskakuje v pozadí za Edoušem a olizuje mu rameno. Zarážím ho právě v okamžiku, kdy zvedá levou zadní nohu. Asi něco připomněl jednomu s Edoušových spolužáků, protože z počítače slyším: „Paní učitelko, a my máme nového pejska.“ „No to je hezké, Patriku, a jaká je to rasa?“ „Fenka.“

„Bohouši, nech toho, jdeme se taky učit,“ zatvářím se přísně. Nevím, jak z tohohle Bohouš pochopil, že myslím tělocvik a rozbíhá se do předsíně. Nějakou chvíli se pokouším najít vhodnou motivaci, abych přerušila jeho parkur a usadila ho na židli, a nakonec stejně zabere staré dobré vyhrožování. Pohrozím, že mu zakážu televizi, hrát na telefonu, hrát si s hračkami a svobodně dýchat. Ještě před pár měsíci by se mi zdálo, že zakázat někomu volně dýchat je absurdní, ale časy se mění. Usedáme tedy k písance a učíme se spolu, jak vykreslit co nejkrásnější „i“. Zavládne klid a výuka plyne. Edouš si s paní učitelkou kontroluje úkol, Bohoušovi padá tužka. Bohouš zvedá tužku a píše dál. Edouš sleduje výuku a zjišťuje, jak dělit. Bohoušovi padá tužka.

Najednou mi dojde, že idyla vládne nějak nezvykle dlouho a já už nějakou chvíli neslyšela pištět Jeronýma. A sakra, zapomněla jsem ho v koupelně s autíčkama a kartáčkem na zuby. Jeronýmek stále operuje v koupelně, a dokonce zdokonalil mycí proces, na kartáček přilil mýdlo, a právě drhne pračku. Podle slizké stopy na různých předmětech je zřejmé, že vanu, skříňku, dva ručníky a svoje rukávy už má za sebou.

V pozadí pořád slyším probíranou látku online výuky a moji pozornost přitáhne geniální odpověď jedné Edoušovy spolužačky na otázku paní učitelky: „Terezko, co vidíš na tom obrázku?“ „Já na něm vidím to, co tam je.“ Najednou si vzpomenu. A sakra, já vlastně učím Bohouška psát. Běžím zpět ke stolu. Tam můj šikovný prvňáček, jak tak píše po řádkách, zrovna s vyplazeným jazýčkem a pečlivě vykroužil celý řádek teček a na ten další se pod každou z nich snaží vmáčknout „i“. Když přicházím, padá mu tužka.

Vysvětlím Bohouškovi, jak psát „i" správně a vyzkoušíme si to spolu. Bohoušovi padá tužka, Edoušovi začíná přestávka. Já přemýšlím, jestli má cenu vysušit Jeronýma nebo jestli mám raději začít vařit oběd. Nakonec dojdu k závěru, že Jeronýmkovi s mokrýma rukávama nejspíš zápal plic nehrozí, kdežto mně nervové zhroucení ano, a odklízím se najít zasloužený klid do kuchyně.

O dvacet minut později, ke konci přestávky, se vracím do zábavy v plném proudu. Edouš sedí u počítače, čouhá mu tužka z nosu a do druhé dírky si cpe druhou, zatímco Bohoušek se mu snaží jednu zašroubovat do ucha. Pod stolem sedí Jeronýmek, jezdí Edoušovi po noze hygienicky vydezinfikovaným autíčkema a radostně u toho výská „dopdele, dopdele!“ Do toho se připojuje paní učitelka, aby zahájila výuku. Styděla bych se, kdybych na to měla sílu.

A jedeme dál. Edouškovi začíná další hodina. Bohoušek si sedá ke stolu a otevírá matematiku. Uklidňuju Jeronýmka a převlékám ho. Bohoušovi padá tužka.

Autor: Gabriela Němčíková | pondělí 16.11.2020 9:01 | karma článku: 42,91 | přečteno: 8416x
  • Další články autora

Gabriela Němčíková

"Proč vy ženské neumíte být v nothing boxu?"

zeptal se mě jednoho slunného letního dovolenkového poobědí můj strýc. Sedíme u stolu na zahradě pronajaté vilky, kousek od bazénu, v pozadí šumí mořský příboj a můj manžel a všichni normální lidi si dopřávají siestu.

16.2.2022 v 9:06 | Karma: 27,90 | Přečteno: 1364x | Diskuse| Ona

Gabriela Němčíková

Už nikdy nebudu chtít, aby děcka doma uklízely

Čas utíká rychleji než Američani z Kábulu a Edouš a Bohouš už dorůstají do věku, kdy by mohli zvládnout i náročnější domácí práce než donést tátovi pivo z ledničky.

19.10.2021 v 8:58 | Karma: 29,64 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Ona

Gabriela Němčíková

Škola je super, škola je pecka, když do ní ráno zapadnou děcka

Světlo na konci tunelu se rozblikalo v týdenních intervalech a děti prvního stupně rotují do školy. Při ranní přípravě si Edouš temně recituje pod nos svou oblíbenou poezii: „Škola je super, škola je boží, jenom když padá,

14.4.2021 v 9:40 | Karma: 29,20 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Ona

Gabriela Němčíková

Storky, co bysme si řekly u kafe

I když teď možná spíš u flašky rumu. Ale neřeknem. Bo neni čas a je zavřeno. Z bytu máme 3.C, 1.A, třídu Medvídků, dva kancly, kantýnu a někam musíme vecpat i domov. Taky se více než rok vzděláváme v oboru epidemiologie, virologie

24.3.2021 v 8:20 | Karma: 30,24 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Ona

Gabriela Němčíková

S děckama v lockdownu – návod k přežití prověřený praxí

Rok utekl rychleji, než bychom řekli bamlanivimab a my se nacházíme ve zhruba stejném místě jako touto dobou loni. Jenom mnohem mnohem hlouběji. Zdálo by se, že v době, kdy většina dětí už netrefí do školy, basket trénujeme online

2.3.2021 v 9:00 | Karma: 44,25 | Přečteno: 9973x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho pak našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2252x
"Kluci, ale já jsem taky jenom člověk."

"Nejsi člověk. Jsi máma."

Seznam rubrik