Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

Hail Eris

12. 7. 2008 19:05
atom, vitr, slunce

atom, voda, vitr, slunceR^ uhli nebratRv

0 0
možnosti
K

K-D

12. 7. 2008 9:16
Je smutné

když prosazení rozumných názorů u nás způsobuje takové problémy

0 0
možnosti
LH

Linde CZ

11. 7. 2008 22:19
Kdyby chtela CR...

...jit na energetiku se zdravym rozumem, tak by musella rozbit CEZ na prinejmensim deset distribucnich spolecnosti a co nejvic vyrobcu energie. Pricemz jadernou energii by vyrabely specielni firmy, ktere by nesmely byt majetkove vazane na firmy ktere vyrabeji ostatni bezne a trhu podlehajici druhy energie. A na jadernou energii by bylo treba uvalit dan, ktera by dorovnala naklady na vyrobu MWh tradicnim zpusobem.

Pak by vydelal stat i spotrebitele.

CEZ, ktery cim vic energie vyrobi, tim vic ji vyveze a tim vetsi cast zisku prenese na Balkan, to za zdravy rozum nepovazuju.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

11. 7. 2008 22:37
Re: Kdyby chtela CR...

Evropská komise třeba chce oddělit výrobu od distribuce elektřiny (což už u nás třeba funguje) a slibuje si od toho více konkurenční prostředí => snížení cen. Podle mě se to ale mine účinkem. Elekřina nejsou automobily. Pohybujete se v prostředí přirozeného monopolu. Jste limitován výrobními a přenosovými kapacitami a fyzikálními podmínkami přenosové sítě. Evropa jako celek zanedbala výstavbu zdrojů a teď  za to platí cenou elektřiny. Obecně se dá říci, že výstavba zdrojů (všech: jádro, uhlí, plyn a dokonce i voda byla v Evropě blokována z ekologických důvodů). K té dani. V ceně jaderné energie je zahrnuta položka, z které se má následně platit likvidace jaderného odpadu (jinak by ta její cena byla ještě nižší). Ostatní zdroje tímto zatíženy nejsou.

0 0
možnosti
LH

Linde CZ

11. 7. 2008 19:22
To nejak nechapu...

..proc by jsme nemohli energii dovazet, kdyz nas dovezena energie stoji stejny penize jako energie vyrobena v CR a nejsou s ni navic zadny problemy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).