Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Radko Pavlovec odcházející

Pověřenec spolkové země Horní Rakousy pro „příhraniční jaderná zařízení“ téměř po třinácti letech marného boje proti Temelínu opouští úřad.

Podle vyjádření Pavlovce určeného pro tiskovou konferenci 25. ledna přestal vykonávat funkci „protiatomového pověřence“ již od začátku roku, a od této doby působí pouze „jako poradce spolkové země Horní Rakousy v oblasti protijaderné politiky“, přičemž tuto funkci by měl zastávat do konce června.
Z Čech pocházející Pavlovec byl jmenován do funkce v dubnu 1998, v době vrcholící a tehdy již dlouhá léta probíhající protitemelínské kampaně. Pro rakouské (a potažmo i české) bojovníky proti atomu to byla ve všech ohledech zlatá léta. V rakouských médiích se úspěšně dařilo prezentovat dezinformaci Černobyl = Temelín, protože tehdejší povědomí, zejména rakouské veřejnosti, o jaderné energetice bylo velmi chabé. Značná část Rakušanů tehdy sdílela neochvějné přesvědčení, že během krátké doby po spuštění elektrárny budou rozkvetlé horské louky Horních Rakous zpustošeny radioaktivním spadem z vybuchlé elektrárny, a oni se budou muset přestěhovat přinejmenším do Korutan, když už ne rovnou do Itálie nebo Slovinska. A dodnes tomu zřejmě není jinak.
Při pohledu zpět, s odstupem deseti let, lze konstatovat, že situace se začala velmi pozvolna uklidňovat od prosince 2000, kdy Česká republika podepsala s Rakouskem tzv. Melkský protokol, a to za výrazného přispění Evropské unie, konkrétně tehdejšího komisaře pro rozšíření Güntera Verheugena. Ze strany odpůrců atomu následovalo období intenzivních mediálních masáží, kdy bylo (zne)užíváno v mezinárodním měřítku naprosto bezprecedentní otevření česko-rakouských informačních kanálů ohledně Temelína, a každé odstavení turbíny v sekundární (tj. nejaderné) části elektrárny bylo promptně (dez)interpretováno jako závažná jaderná havárie. Ovšem po několika desítkách těchto „virtuálních havárií“ a několika letech provozu s nulovými dopady na jadernou bezpečnost, zdraví pracovníků a nejbližší české okolí, natož na vzdálené Rakousko, začalo v rakouských sdělovacích prostředcích vždy zaručeně žhavé mediální želízko „AKW Temelin“ pomalu ale jistě vychládat.
Dokážu si představit, že zapálený protijaderný bojovník bytostně přesvědčený o svém poslání se s touto všední technickou realitou musel smiřovat velmi těžce. Stejně jako velmi mnoho jiných z dávné i nedávné historie a zcela jiných oborů, např. z politické sféry, začal Pavlovec nakonec pátrat po nepřátelích z vlastních řad, kteří zákulisními intrikami zlovolně hatí jeho spravedlivý boj. A skutečně, záškodníky již odhalil. Požaduje např. zřízení zvláštního parlamentního vyšetřovacího výboru, který prošetří zodpovědnost konkrétních osob za „demontáž rakouské protijaderné politiky“. Žábami na prameni by měli být bývalý spolkový kancléř Schüssel, který m.j. podepsal melkskou dohodu a po skončení politické kariéry odešel do dozorčí rady německého energetického koncernu RWE, provozujícího m.j. i jaderné elektrárny, a dále bývalý spolkový kancléř Gusenbauer, nyní člen dozorčí rady koncernu STRABAG, jež je m.j. spojován se stavebními zakázkami v rámci dostavby slovenské jaderné elektrárny Mochovce. Jestli zrovna tito dva politici jsou hlavní příčinou „vyšumění“ rakouské protijaderné politiky nechávám na posouzení čtenářů.
Podle spekulací v tisku dalším faux pas měly být některé výroky z rakouské strany na téma rozhodnutí Německa o prodloužení provozu jaderných elektráren. Problém byl jaksi v tom, že Německo samozřejmě nemá s Rakouskem uzavřenou žádnou „melkskou dohodu“ a na rozdíl od české strany není zvyklé na způsob jednání a předkládání argumentů v „temelínském stylu“. Takže protistrana dala Rakousku velmi brzy a důrazně najevo, co si myslí o „přeshraniční“ působnosti jistých rakouských úředníků.
Ovšem, zdaleka není všem dnům konec. Funkce pověřence jako taková stále existuje a počítá se s vypsáním výběrového řízení na tento post. Nechme se tedy překvapit. Já osobně si v této souvislosti dovolím parafrázovat z jedné hry divadla Járy Cimrmana:, „...jen počkejte, přijde novej, mladej, a ten to bude kosit!“
(Psáno pro blog.iDNES)
Petr Nejedlý 

Autor: Petr Nejedlý | sobota 29.1.2011 16:27 | karma článku: 21,25 | přečteno: 1794x
  • Další články autora

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 3)

Závěrečný díl miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

21.5.2017 v 10:45 | Karma: 23,66 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 2)

Pokračování miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

14.5.2017 v 10:59 | Karma: 17,46 | Přečteno: 829x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 1)

Poradenská společnost McKinsey od září 2012 pravidelně zveřejňuje analýzu, která na základě hodnocení patnácti parametrů názorně dokladuje postup energetické transformace.

9.5.2017 v 14:56 | Karma: 22,87 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Jižní Austrálie, kraj bez baseloadu a po sérii blackoutů

Jižní Austrálie měla být globálním příkladem náhrady uhelných elektráren pracujících v základním zatížení obnovitelnými zdroji. K prvnímu blackoutu došlo za necelých pět měsíců.

23.4.2017 v 13:24 | Karma: 31,45 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

O jednom zimním týdnu a obnovitelných zdrojích v Německu

Elektroenergetika musí zajistit spolehlivé dodávky elektřiny i za nejnepříznivějších podmínek, které v případě obnovitelných zdrojů určují přírodní vlivy.

26.3.2017 v 14:08 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).