Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Předvánoční pohádka o lapání uhlíku

V uších nám znějí rolničky, z televizních obrazovek vytékají vánoční slaďáky. Když už čtenáři zabrousili na energetický blog, co takhle jednu stylovou pohádku?

Můžeme ji nazvat třeba: Jak nám technologie zachycování a ukládání uhlíku umožní, aby se energie z fosilních paliv i nadále vesele vyráběti mohla a kysličník uhličitý v pekle skončil.
Za sedmero horami a devatero řekami bylo jednou jedno království. Bylo to království moderní, průmyslově vyspělé a mediální, království jednoduchých sloganů a kampaní na ochranu životního prostředí.
Prostí lidé v království se museli řádně otáčet, aby se uživili. Některým z nich se už ale nezamlouvalo úmorně pracovat od slunka do slunka a řekli si, že by mohli putovat po království a za zlaťáky zvěstovat prostému lidu poselství o nebezpečnosti ďábla. Ale doba už nebyla taková jako dříve. Lidé se už málo báli a na ďábla a anděly moc nevěřili. V průmyslovém světě bylo potřeba nějakého nového a nebezpečného průmyslového ďábla najít. Časem se v království dobře uchytila pověra o skrytém ďáblu v jaderné energii. Hlavní poselství bylo jednoduché i pro prostý lid: ďábelská jaderná energie a tudíž radioaktivita a dříve či později pro všechny strašná smrt. Mnoho zvěstovatelů, potulných herců a trubadúrů, proniklo z fašanků v podhradí až na posty rádců ke královskému dvoru a mohli si tak užívat bohatě prostřeného královského stolu a jiných prebend za dobré rady. Někteří z nich si na královském dvoře dokonce našli i nevěstu.
Ale chytrých a dobře radících rádců bylo čím dál tím víc a jeden jediný ďábel je nemohl všechny uživit. Zjistili, že se prostý (pro mnohé z nich prostoduchý) lid stále příliš málo bojí zlého okolního světa a stále více brblá, když je má všechny platit ze svých desátků. Tak dumali, dumali a vymysleli epos o jejich hrdinném boji proti změnám klimatu. Zvěstovaná pravda byla opět velmi jednoduchá: uvolňování kysličníku uhličitého a tudíž změna klimatu a dříve či později pro všechny strašná smrt. A spousta nových rádců-bojovníků vystoupala se svou pravdou z podhradí až ke královskému dvoru, kde vytvořili se staršími rádci společnou alianci - královskou radu moudrých a pomazaných na ochranu poddaných před protivenstvími veškerého světa.
Zvěstování děsivé pravdy o létech budoucích hezky probíhalo po celá desetiletí, zlaťáky se jenom sypaly a všichni královští rádci byli spokojeni, jak dobře na královském dvoře radí. Poddaní v podhradí se však časem začali rádců ptát: „Jak budeme vyrábět energii, když spotřeba stále stoupá a ze slunce, vody a větru ji neumíme vyrobit dostatek, spalování uhlí a plynu uvolňuje ohromná množství smrtonosného kysličníku uhličitého a jaderná energie nás rovněž zabije?“
A rádcům ztuhly rysy, najednou viděli, že se s kampaněmi dostali do úzkých. Nebudou snad muset nakonec jednu kampaň zrušit? Proboha, po takových letech, co si počnou? A co hůř, nezačnou si lidé nakonec myslet, že jsou parta neumětelů? A nepřišli by také o svoje prebendy? Vymýšleli a vymýšleli ale nevymysleli lautr nic. A rozhodli se tedy zavolat z podhradí mouřeníny techniky, aby jim poradili, jak se může vlk stoupající spotřeby energie nažrat a přitom nesežrat jejich kozy omezení produkce kysličníku uhličitého a ochrany klimatu.
Technici se pousmáli, řekli si o hodně peněz z královské pokladny a snadno nalezli řešení, protože jim pouze stačilo zkombinovat technologie, které už dříve dobře znali. A brzo přišli s technologií Carbon Capture & Storage (zachycování a ukládání uhlíku) a pravili: „Velevážení moudří rádci všehomíra, jednoduše kysličník uhličitý vznikající ze spalování fosilních paliv v elektrárnách zachytíme a potom nacpeme hluboko pod zem, kde už zůstane skryt navěky“.
A to bylo radosti! Rádci už slyšeli provolávání slávy od zástupů poddaných. Všichni byli nadmíru spokojeni. I mouřeníni, kteří dostali dobře zaplaceno. No, a rádci mohli stále chytře radit a varovat prostý lid před nebezpečími veškerého světa.
A všichni žili šťastně až do doby, kdy je vyhubil hladomor, protože na všech polích pěstovali biopaliva místo potravin.
S přáním hezkých a veselých vánočních svátků všem čtenářům, kolegům technikům zvláště.
Petr Nejedlý

 

 

Autor: Petr Nejedlý | neděle 19.12.2010 14:28 | karma článku: 24,87 | přečteno: 1737x
  • Další články autora

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 3)

Závěrečný díl miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

21.5.2017 v 10:45 | Karma: 23,66 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 2)

Pokračování miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

14.5.2017 v 10:59 | Karma: 17,46 | Přečteno: 829x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 1)

Poradenská společnost McKinsey od září 2012 pravidelně zveřejňuje analýzu, která na základě hodnocení patnácti parametrů názorně dokladuje postup energetické transformace.

9.5.2017 v 14:56 | Karma: 22,87 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Jižní Austrálie, kraj bez baseloadu a po sérii blackoutů

Jižní Austrálie měla být globálním příkladem náhrady uhelných elektráren pracujících v základním zatížení obnovitelnými zdroji. K prvnímu blackoutu došlo za necelých pět měsíců.

23.4.2017 v 13:24 | Karma: 31,45 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

O jednom zimním týdnu a obnovitelných zdrojích v Německu

Elektroenergetika musí zajistit spolehlivé dodávky elektřiny i za nejnepříznivějších podmínek, které v případě obnovitelných zdrojů určují přírodní vlivy.

26.3.2017 v 14:08 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

KOMENTÁŘ: Malý český Pearl Harbor ve Vrběticích. Stát opakovaně selhal

4. května 2024

Premium Bezmála po deseti letech skončil případ výbuchu muničních skladů poblíž Vrbětic na Zlínsku. Česko...

Stát do dražby posílá přes 4 bitcoiny, vyvolávací cena přesahuje 6 milionů Kč

4. května 2024  12:59

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chystá aukci 4,7 bitcoinu. Dražba odstartuje v 15....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).