Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kicirici

3. 7. 2008 11:45
Dotaz

Dobry den,

libi se mi Vase clanky. Z grafu ve Vami uvadenem odkazu:

http://www.czso.cz/csu/2007edicniplan.nsf/tab/37002378C2

mi vyplyva, ze od roku cca 2003 vyvazime zhruba celou produkci Temelina ven. Neni tedy neco pravdy na tom, ze minimalne nyni je Temelin nadbytecny??

Jako neekonoma by me zajimalo, zda existuji studie, jestli se nam vyplati podporovat stavbu energeticky narocnych tovaren (napr. montaznich hal) v porovnani s naklady na zajisteni energie at uz z vlastnich zdroju nebo z dovozu. To uvadim proto, ze argumentem pro vystavbu dalsich zdroju energie napr. jadernych elektraren, je predpoklad vyrazneho rustu energeticke spotreby v pristich desitkach let..

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

10. 7. 2008 19:01
Re: Dotaz

Omlouvám se, netušil jsem, že tak dlouho po uveřejnění ještě bude nějaké diskuze:-). V současné době skutečně máme kladné roční saldo, tzn. vyvážíme. Podle odhadů se někdy v roce 2015-2017 saldo překlopí (v souhrnu budeme el. dovážet). Problém je v tom, že el. zdroje se staví mnoho let (plyn cca 4-6, JE tak 12-15). Problémy se zdroji má skoro celá Evropa s výjimkou Francie (78% v jádru, vydělává na exportu opravdu velké peníze). Pokud budeme el. dovážet, budeme platit opravdu mastné ceny. Diskuze není o tom zda potřebujeme zdroje, můžeme diskutovat pouze o tom, jaké.

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).