Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blackout na jihozápadě USA

Miliony lidí na jihu Kalifornie, v části Arizony a Mexika byly postiženy rozsáhlým výpadkem dodávky elektřiny. Zasaženo bylo i milionové San Diego.

Jedná o další facku americkým provozovatelům přenosových a distribučních sítí, která pronikla na titulní strany světových médií. Mezi předcházející selhání můžeme bezesporu zařadit opakované blackouty v Kalifornii v roce 2001 a především gigantický kolaps elektrizační soustavy na východě USA a Kanady v roce 2003, který pocítilo 50 milionů lidí.Dodávka elektřiny byla přerušena ve čtvrtek 8. září, přibližně v půl čtvrté odpoledne místního času, v době vrcholící dopravní špičky a nechutného vedra s teplotami okolo 40°C resp. po americku 100°F. Důsledky blackoutu v San Diegu, osmém největším městě USA, byly rozpoznatelné již po několika minutách. Vzhledem k nefunkčnosti dopravní signalizace zkolabovala automobilová doprava, výpadek napájení zastavil značnou část železniční dopravy. Letiště přerušilo provoz, klimatizační jednotky přestaly pracovat, obyvatelé města se v odpoledním vedru smažili ve svých domech a po několika hodinách začaly vytékaly ledničky a mrazáky. Hasiči nestačili objíždět výškové budovy a vyprošťovat obyvatele uvízlé ve výtazích. Nemocnice přešly na záložní napájení a přijímaly pouze urgentní případy. Čerpadla ve vodárnách přestala dodávat vodu do vodních řadů a čerpat splašky v čistírnách odpadních vod, což zapříčinilo problémy s dodávkou pitné vody a znečištění kilometrů pláží v blízkosti San Diega, protože odpadní vody z blízkých obcí se po několika hodinách dostaly až do moře. Policisté přepojili služebny na dieselgenerátorové stanice a hromadně vyjeli do ulic, aby zabránili „sociálně nepřizpůsobivým“ v rabování. Ostraha přísně střežené hranice s Mexikem musela být personálně posílena, protože vypadly některé ze zabezpečovacích systémů. Tak nějak vypadá kolaps industriální civilizace.Navíc se část obyvatel postižených oblastí domnívala, že se jedná o důsledky rozsáhlého teroristického útoku...

San Diego odpoledne po blackoutu 8.9.2011Foto: AP

San Diego v noci po blackoutu 8.9.2011Foto: Los Angeles TimesV důsledku výpadku pracovního a rezervního elektrického napájení z vnější elektrické sítě byly v 15:38 odstaveny dva bloky jaderné elektrárny San Onofre, nacházející se zhruba na půl cesty mezi Los Angeles a San Diegem. Bloky elektrárny přešly na napájení z dieselgenerátorových stanic bezpečnostních systémů, takže bylo zajištěno dochlazování bloků, bezpečnost pracovníků a samozřejmě i okolního obyvatelstva.

Jaderná elektrárna San OnofreFoto: Los Angeles TimesJako příčina výpadku je v amerických médiích uváděna „lidská chyba“. Ovšem dobrat se relevantních technických informací v novinářských textech je nadlidský úkol. Z dostupných informací lze usuzovat, že v 15:27 pracovník lokálního síťového operátora v rozvodně 500 kV North Gila poblíž města Yuma v Arizoně vypínal jednotku kompenzačních kondenzátorů a následně došlo k výpadku tranzitní linky do Hassayampa poblíž Phoenixu. Pak následuje „časová díra“, přičemž v 15:38 přišla o vnější napájení výše zmiňovaná jaderná elektrárna San Onofre v jižní Kalifornii, což již signalizovalo rozsáhlý a nezadržitelný rozpad soustavy.

Mapa oblastí zasažených blackoutem 8.9.2011Zdroj: ESRI+APOvšem i kdyby onen nešťastný technik skutečně svou chybou buď přímo či nepřímo způsobil výpadek jedné linky 500 kV, tak tato událost by rozhodně neměla skončit blackoutem, který zasáhne dva státy USA a část Mexika. Je možné, že hlavní příčinou byl momentální stav elektrické sítě v Arizoně a jižní Kalifornii v době vzniku události. Odpolední odběrová špička, čtyřicet nad nulou, ve statisících domácností pracují klimatizace na plné pecky, což znamená vysokou výrobu elektřiny a značně zatížená přenosová vedení. Po výpadku prvního vedení, možná skutečně z důvodu chyby technika v rozvodně North Gila, musely přenos elektřiny převzít jiné linky, které se začaly přetěžovat a nakonec byly odpojeny ochranami, takže se systém postupně hroutil. Jedná se o neplnění tzv. kritéria „n-1“ (laické vysvětlení pojmu lze nalézt zde). Fakticky se jedná o nedostatečné dimenzování sítí v celé oblasti, tj. území jižní Kalifornie a části Arizony. Tyto případy obvykle nelze jednoznačně dávat za vinu síťovým operátorům. Často končí rezignovaným konstatováním, že nová vedení nejsou vůbec budována resp. budována pomalu z důvodů komplikovaných povolovacích procedur, soudních sporů s majiteli pozemků případně se zelenými iniciativami, kterým z nějakého ušlechtilého důvodu vadí apod.Připomínám však, že se jedná pouze o spekulace autora založené na převzatých informacích. Na seriozní hodnocení si budeme muset počkat možná i několik měsíců. Vzhledem k rozsahu blackoutu bylo zahájeno federální vyšetřování ze strany Federal Energy Regulatory Commission, takže případné máslo na hlavě lokálních síťových operátorů popř. jiných autorit bude nepochybně prezentováno veřejnosti v závěrečné zprávě.Nabízí se otázka, proč právě v USA dochází k velkým blackoutům relativně častěji než v Evropě. I když tím zdaleka nechci říci, že v Evropě si můžeme bez uzardění vytahovat tričko a pobaveně sledovat, „jak to ti amíci zase zmastili“. Třeba v listopadu 2006 jsme měli v Evropě už opravdu hodně namále (podrobnosti zde). Podle mého názoru je hlavním důvodem vysoká míra decentralizace americké elektroenergetiky, podmíněná tvrdým konkurenčním ekonomickým prostředím. Prostě jednotliví výrobci elektřiny a síťoví operátoři sledují výhradně své partikulární zájmy, přičemž však provozují jednotnou elektrizační soustavu, tj. z technických důvodů velmi silně centralizovaný systém. Ostatně tohoto jsou si vědomy i federální orgány, které se již několik let snaží zavést do technické praxe federální standardy spolehlivosti provozu elektrických sítí a centralizovat řídící a rozhodovací procesy, např. z hlediska plánování, přípravy a řízení výstavby a následného provozu přenosových vedení ZVN a VVN. Jak je vidět, čeká je ještě mnoho práce.Nakonec je vhodné dodat, že obnova dodávek elektřiny byla zahájena již ve čtvrtek v noci a většina spotřebitelů byla znovu připojena do 24 hodin.(Psáno pro blog.iDNES)Petr Nejedlý

Autor: Petr Nejedlý | neděle 11.9.2011 15:15 | karma článku: 27,32 | přečteno: 2662x
  • Další články autora

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 3)

Závěrečný díl miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

21.5.2017 v 10:45 | Karma: 23,66 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 2)

Pokračování miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

14.5.2017 v 10:59 | Karma: 17,46 | Přečteno: 829x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 1)

Poradenská společnost McKinsey od září 2012 pravidelně zveřejňuje analýzu, která na základě hodnocení patnácti parametrů názorně dokladuje postup energetické transformace.

9.5.2017 v 14:56 | Karma: 22,87 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Jižní Austrálie, kraj bez baseloadu a po sérii blackoutů

Jižní Austrálie měla být globálním příkladem náhrady uhelných elektráren pracujících v základním zatížení obnovitelnými zdroji. K prvnímu blackoutu došlo za necelých pět měsíců.

23.4.2017 v 13:24 | Karma: 31,45 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

O jednom zimním týdnu a obnovitelných zdrojích v Německu

Elektroenergetika musí zajistit spolehlivé dodávky elektřiny i za nejnepříznivějších podmínek, které v případě obnovitelných zdrojů určují přírodní vlivy.

26.3.2017 v 14:08 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk. Další má těžké...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).