Střet zájmu Andeje Babiše nebo střed zájmu o Andreje Babiše

   Když chce někdo na náměstích řešit dotace pro holding Agrofert a údajný střet zájmů pana premiéra, tak by se měl nejdříve zamyslet jak by to se spornými dotacemi vypadalo pokud by Andrej Babiš nebyl v politice.

   Když dnes hovoříme o dotacích pro Agrofert, tak by bylo dobré si ujasnit jestli by holding dostal dotace i v případě, že by Andrej Babiš nebyl premiérem a byl by "šedou eminencí", která je v pozadí a řídí nastrčeného ministra financí? Pokud by Agrofert i v takovém případě dostal dotace a nikomu by to nevadilo, tak je vše jasné a není proč demonstrovat.
   Ještě lépe. Právě v takovém případě, tedy pokud by dotaci dostal veřejně neznámý milionář a chyby v dotačním projektu by vyřešil nastrčený ministr, tak právě v takovém případě by se mělo demonstrovat.
   Proto je dobré se ohlédnout a podívat se jak se ke sporným dotacím přistupovalo v minulosti. Jak to fungovalo v letech 2006 – 09 si můžete přečíst v článku z roku 2011 na iDnes.cz. V minulosti ministrovi financí a vládě prošly chyby dotacích v řádech desítek miliard.
   Pan Minář organizuje demonstrace kvůli předběžné auditní zprávě? To je divné. Pokud v tom jednání není přímo úmysl, tak je to minimálně velká nezkušenost a neznalost relativně nedávné historie.
   V letech 2006-09 se jednalo odpuštění pokut v celkové výši přes 30 miliard korun za zneužité dotace. Dokonce v některých případech podnikatelé nemuseli vracet ani sporné dotace.
   Celá situace okolo současných auditních zpráv je nešťastná v tom, že předběžné zprávy jsou zveřejňovány a mluví se o jejich obsahu jako téměř o uzavřené věci. To je špatný způsob, který možná přivede na náměstí lidi, kteří věří bulvárním zprávám, ale diplomatickému jednání to škodí. Vyjednávání o dotacích mezi „Bruselem“ a našimi ministerstvy jsou složitá jednání a pokud není vše dojednáno, tak není dojednáno nic.
    Někteří odborníci se ohánějí zákonem o střetu zájmu a údajným střetem zájmu premiéra. Jenže pan Babiš splnil vše co mu ukládal zákon o střetu zájmu. Tedy vložil všechny své firmy do svěřeneckých fondů. Při té příležitosti v roce 2017 uvedl, že s firmami už nemá nic společného a je zvědavý jakým způsobem a jak dlouho to budou respektovat novináři a političtí protivníci.
Z vlastní zkušenosti vím, že pokud je jasná vize, firma je dobře manažersky vedena a má v čele zkušené lidi, tak nejsou nutné zásahy majitele (bývalého majitele).
   Nikdo z odpůrců neukázal ani jeden jediný krok, jediné jednání, kterým by premiér po roce 2017 zasahoval do fungování Agrofertu. Doměnky, že by mohl a podobné patří spíš do roviny spekulací nebo dokonce pomluv. Na takovou situaci pasuje heslo - "Podle sebe, soudím Tebe".
   Dotace z fondů EU měly jít od začátku spíš do státní infrastruktury než na projekty soukromých firem. Pokud už byly k dotacím puštěny i soukromé firmy, tak by se mělo všem měřit stejně. Tedy především zkoumat jestli projekty splňují podmínky, jestli budou mít šanci na dlouhodobou existenci a jaký je jejich skutečný přínos.
   Auditoři by měli zkoumat jestli někdo neovlivňoval proces posuzování, schvalování a kontroly přidělených dotací. Jistě, že to chce pořádnou dávku psychické odolnosti a nestrannosti, ale to by měla být u profesionálů samozřejmost.
   U firem spojených nebo údajně spojených s některým z politiků by se mělo zkoumat / by vás mělo zajímat než půjdete na Letnou jestli by firma mohla dotaci získat i bez údajné "politické" podpory. Pokud se prokáže, že by firma konkrétní dotaci získala, i když by panové Babiš, Toman, atd. nebyli v politice, tak kauza končí. Není tam žádný střet zájmu, žádné ovliňování.
   V první dekádě tohoto století se okolo dotací dělo hodně zvláštních věcí. Vedle nich jsou Čapí hnízdo a výsledky v současných auditních zprávách téměř drobná pochybení. Jasně, že by pro premiéra a celou ČR bylo lepší, když by takové problémy neexistovaly. Na druhou stranu je dobré se zamyslet jestli by z toho byl stejný problém i v případě, pokud by pan Babiš nebyl v politice. Kauza Čapí hnízdo, protesty proti jmenování paní Benešové a únik auditní zprávy, to vše vypadá, že Andrej Babiš  je především ve středu zájmu těch co se bojí skutečných změn.

 

P.S.

V minulém blogu jsem vyzval pana Mináře k dialogu. Do dnes se ani neozval, takže ať se nediví, že na něho nemá premiér čas.

  
 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Nápravník | středa 12.6.2019 10:32 | karma článku: 36,93 | přečteno: 1082x