Kde byla skutečná příčina požáru II.

Ve čtvrtek 18. května zase v Č Švýcarsku hořelo, ale na rozdíl od loňska, tak tentokrát bylo za 3 hodiny po nebezpečí. Skutečný ochránce přírody si všiml začínajícího požáru, hasiči to vyřešili a ekologičtí fanatici byli v kavárně

   

    Ve čtvrtek 18. května zase v Českém Švýcarsku hořelo, ale na rozdíl od loňského července, tak tentokrát bylo za tři hodiny po nebezpečí. Skutečný ochránce přírody si všiml začínajícího požáru, hasiči to vyřešili a ekologičtí fanatici byli naštěstí asi v kavárně.

     Ve čtvrtek okolo 14.00 hod si turisté a jeden z ochránců přírody v NP České Švýcarsko všimli začínajícího požáru od pohozené petardy. Proč se i na jaře prodává zábavní pyrotechnika a proč jí ten chlápek zapálil zrovna cestou k Pravčické bráně, tak to ať zadokumentuje a vyšetří Policie ČR a prodejce pyrotechniky už pravděpodobně řeší ČOI.

   O čem by se mělo hodně mluvit, tak to je rychlost zásahu hasičů. Za tři hodiny bylo po požáru, který pokud by se objevilo podobné zpoždění jako vloni v létě, tak se mohl výrazněji rozhořet. Od 14 hodin hořelo v údolí a na stráni. Pokud by se, ale oheň po stráni dostal až na vrchol, dostal by podporu větru a mohl by se tak šířit rychleji a na větší plochu. To se ale nestalo.

   Hasiči měli tentokrát celkem průjezdné lesní cesty a s auty mohli dojet téměř až pod stráň, kde hořelo.

    Na minulém zásahu u zapáleného posedu i ve čtvrtek na požáru u Pravčické brány je jasně vidět, že hasiči dokážou s ohněm rychle a rázně bojovat, ale musí se o něm rychle dozvědět a musí se k němu rychle dostat s požární hasící technikou, neztrácet čas prořezáváním zatarasených cest a nesmí jim v zásahu nikdo bránit či překážet.

   Poslední zásah dobrovolných i profesionálních hasičů a rychlé vyřešení problému nedaleko Pravčické brány by mělo být poučení všem kecálkům s údajným všeobecným přehledem. Pokud se objeví nějaký skutečný problém, a je jedno, jestli je to požár v těžkém terénu, kůrovec, škola a vzdělávání nebo důchody, tak řešení svěřte skutečným profesionálům, nikoliv těm, co si chtějí z konkrétního problému udělat svoji laboratoř kdo si budou "pěstovat" své ego.

 

Snad nebude letos potřeba. Vrtulník W-3A (0713) předvádí práci s bambi vakem na AFB Čáslav

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Nápravník | neděle 21.5.2023 21:08 | karma článku: 24,32 | přečteno: 510x