Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ono jít proti střelci není jednoduché

V Uherském Brodě při zásahu policie pochybil operační důstojník. Nezbývá než říci, vlk se nažral a operační důstojník zůstal celý.

 

          Trapné divadlo se špatnými herci. Jinak ani nelze nazvat dnešní tiskovou konferenci policejního prezidia. Vedoucí odboru vnitřní kontroly policejního prezidia svým specifickým projevem spíše obhajovala postup policie, než aby veřejnost seznamovala s výsledky proběhlého šetření. Nejenže si mnohdy protiřečila, ale ani nic moc nového nám neřekla. Snad kromě toho, že pochybil operační důstojník, který převzal na sebe pravomoc, aniž by k tomu byl oprávněn. Je otázkou, jak tedy mohu pochybit, když převezmu na sebe pravomoc, která mi není dána ? Pokud nejsem nadán určitými oprávněními, tak moje jakékoliv úkony, které by snad mohly z toho vyplývat, jsou přeci nicotné a nemají žádnou váhu a nikdo se jimi ani nemusí řídit. Proto ani nemohu v ničem pochybit. Prostě se hledal nějaký obětní beránek a ten se našel v osobě operačního důstojníka.

          Vedoucí odboru vnitřní kontroly nedokázala ani adekvátně reagovat na otázky novinářů. Zda policie doposud neví, kolik bylo vystřeleno ran či zda hlídka policie byla vyškolena v rámci typového plánu AMOK. Její odpověď, že pro její potřeby šetření není počet vystřelených ran důležitý, se jeví jako úsměvná. Pokud by tato informace nebyla pro ni důležitá, určitě by s přibližným počtem vystřelených ran neseznamovala veřejnost hned v úvodu svého projevu. Tímto jejím přibližným počtem vystřelených ran chtěla, jak se jeví, vyvolat dojem, že střelec již všechny osoby hned v počátku svého řádění postřílel a že jim už nebylo pomoci. Jinými slovy tedy, že i když policisté z místa vycouvali, tak to nic nemohlo změnit na již proběhlém řádění střelce. Jinak by se snad ani nezmiňovala o tom, že krátce poté, co byly osoby zastřeleny, zemřely. Tato informace pro její šetření taky není přece důležitá, ale i přesto se o ní zmiňuje.   I podle další vyhýbavé odpovědi na otázku, zda prvotně zasahující policisté byli vyškoleni či seznámeni s typovým plánem AMOK, lze usuzovat s hraničící jistotou, že tomu tak nebylo. Snad se tedy dočkáme  i odpovědi, proč se tak nestalo a zda na druhou stranu zlínský krajský policejní ředitel dostál svým povinnostem ve vztahu k zajišťování řádného výcviku svých policistů.

          To, že odbor vnitřní kontroly není nestranný, vyplývá v tomto případě nejen z toho, že přímo podléhá policejnímu prezidentovi, který tuto jeho zprávu schvaluje a musel by totiž v opačném případě přiznat, že sbor, který vede, prostě udělal chybu, ale i z toho, že se policejní prezident v rámci obhajoby práce policistů ztotožnil i s tvrzením své podřízené,  že panu Gabrielovi nehrozilo bezprostřední nebezpečí. To snad nemůže nikdo myslet vážně. Komu jinému hrozilo bezprostřední nebezpečí, než panu Gabrielovi, který se ukrýval na WC v objektu, kde řádil nevyzpytatelný střelec ? Ani si nechtějme představit, co by nastalo, když by osoba střelce odešla do prostor WC. A policie si ústy vedoucí odboru vnitřní kontroly dovolí říci, že mu žádné bezprostřední nebezpečí nehrozilo. Proto nemohu souhlasit s tím, že šetření bylo nestranné a objektivní.

        Je nepochybné, že policisté prostě neměli z místa střelby vycouvávat, ale měli střelce držet pod určitým tlakem a měli si prostřednictvím telefonu či rádiového spojení přivolat pomoc. A jednali by tak i v souladu s již citovaným typovým plánem. Tak by měli aspoň nějaký přehled na místě samém. A o to více, měli setrvat na místě, pokud nebyly k dispozici žádné informace. Tím, že odešli z místa střelby, policie úplně ztratila přehled o tom, jak se  pachatel na místě chová. A výroky, že policisté nevěděli, netušili, neměli k dispozici pevnou neprůstřelnou překážku apod. jsou úplně zcestné a zavádějící. Oni jsou policisté, a ačkoliv chápu jejich obavu o svůj život, oni jsou prostě povinni nebezpečí snášet. Na rozdíl od běžných občanů. Asi by se všichni divili, kdyby pachatel poté, co policisté vycouvali a umožnili mu nekontrolovatelný pohyb v objektu, tak vyšel na schodiště uvnitř restaurace a celou ji vyhodil do povětří.

          Celá ta špatně sehraná tisková konference se ještě  v závěru stala tragikomická, když ministr vnitra prohlásil na obhajobu policistů poslední větu, že ono jít proti střelci není jednoduché. Ano pane ministře, to není, ale kdo jiný by proti tomu střelci měl jít, než v tomto případě policisté ? A musím znovu opakovat, že ti policisté se na nebezpečí nemohou vymlouvat. Jinak bychom takovou policii ani nepotřebovali. Ještě štěstí, že podle slov ministra vnitra se tak nechovaly ty osoby, které hodily po střílející osobě židli a umožnily útěk dalším lidem. Tyto osoby s holýma rukama jsou větší hrdinové, než vyškolení policisté se zbraní v ruce. 

         Ačkoliv si práce policistů vážím, je důležité na adresu vedení policie a ministerstva vnitra zmínit jeden citát : " Přiznat vlastní chybu je nejtěžší pro ty, kdo si jsou nejméně jisti vlastními schopnostmi ".

Autor: Luděk Naivert | úterý 31.3.2015 15:16 | karma článku: 27,71 | přečteno: 1024x
  • Další články autora

Luděk Naivert

Ganz fajni ti policejni chachaři

Vlna emocí nad fotkou ostravských policistů s Kájinkem. Ano či ne ? Odpověď je však nutné hledat úplně někde jinde.

23.3.2018 v 15:10 | Karma: 16,74 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ostatní

Luděk Naivert

Policejní prezident Tuhý je borec

Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch v rámci rozhovoru pro rádio Impuls prohlásil, že silniční piráti jsou u nás za borce. Konečně je mezi policejními generály nějaký borec.

22.7.2016 v 12:51 | Karma: 30,92 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Ostatní

Luděk Naivert

Policejní prezident hraje servilního mrtvého brouka

Rozhovor policejního prezidenta k průběhu čínské návštěvy ukázal, že funkce policejního prezidenta je úplně zbytečná. Tedy pokud náplní této funkce není servilnost s cílem dosažení druhé generálské hvězdy.

2.4.2016 v 10:05 | Karma: 24,10 | Přečteno: 561x | Diskuse| Ostatní

Luděk Naivert

Pomáhat a chránit. Jak kdy a jak koho.

Uložené úkoly jsme zvládli. Občané se cítili bezpečně. K narušení veřejného pořádku nedošlo. Neselhali jsme. Život a zdraví občanů jsme uchránili. Jsme každému zločinu na stopě. Před námi se nikdo neschová.

1.4.2016 v 10:42 | Karma: 24,33 | Přečteno: 846x | Diskuse| Ostatní

Luděk Naivert

Vrána vráně oči nevyklove. Natož policejní prezident svým věrně poslušným podřízeným.

Jestli jste si opravdu mysleli, že vás již nic u policejního sboru nemůže překvapit, tak se možná budete divit.

23.12.2015 v 14:20 | Karma: 34,64 | Přečteno: 3205x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

V Magdeburgu vichr strhl skákací hrad do Labe, šest dětí se zranilo

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

Ruští úředníci utíkají z Ukrajiny, nedočkali se slíbené raketové kariéry

5. května 2024  17:34

Ruští úředníci, kteří v počátcích invaze odešli na výzvu Kremlu pracovat na okupovaná území na...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  16:58

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1075x
Nemohu se ztotožnit s lidmi, jež jsou schopni hlásat něco jiného, než skutečně činí.

Seznam rubrik