Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vrána vráně oči nevyklove. Natož policejní prezident svým věrně poslušným podřízeným.

Jestli jste si opravdu mysleli, že vás již nic u policejního sboru nemůže překvapit, tak se možná budete divit. 

 

     Ve dnech 14. a 15.12.2015 byly v MF DNES uveřejněny dva články mající vztah k policejnímu sboru a jejich velitelům. Ten první nese nadpis "Jak policejní šéf měnil minerálku za kofolu" a ten druhý má nadpis "Policejní šéf si šanci zaslouží, o příbuzné se již postaral". První se přímo dotýká zlínského krajského policejního ředitele, ten druhý policejního prezidenta, avšak policejní prezident svoji roli důstojně hraje i u zlínského ředitele.

      Druhý článek víceméně popisuje to, co na zdejších stránkách již bylo z větší části uvedeno, viz. http://naivert.blog.idnes.cz/c/486692/zamestnavatel-roku-policejni-prezidium-s-r-o.html     Jen se navíc dozvídáme, že dokonce policejní prezident svému tchánovi, kterého zaměstnal jako poradce, dal k dispozici  nový služební vůz. Tchán policejního prezidenta, který dle tiskové mluvčí pracuje 10 - 20 hodin týdně, potřebuje ke své práci služební vozidlo ? Nepochopitelné. To asi proto, aby ze severu Moravy mohl dojíždět do Prahy a zpět. Kolikrát jsme slyšeli, že policie nemá peníze na provoz ? Že nemá peníze na benzín ? Inu, pokud by těmto policistům nějaký benzín chyběl, zajeďte si za poradcem panem Pražákem. Ten zřejmě disponuje pohonnými hmotami neomezeně. 

         Pokud se dostaneme k prvnímu článku, dovolím si z něj převzít následující :

Situaci, která na první pohled vypadá jak z policejního vtipu, popsal v dopisu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi šéf Unie bezpečnostních složek Zdeněk Drexler. V dopise si stěžuje na nestandardní chování krajského policejního ředitele ve Zlíně Jaromíra Tkadlečka. Tkadleček počátkem září vystoupil na setkání s policisty v zasedací místnosti územního odboru policie ve Zlíně. Zhruba padesátce příslušníků ve své řeči podle Drexlera vysvětloval, že za jeho velení bude platit jediný zákon – a tím je jeho slovo.„Tkadleček vzal do ruky ze stolu plastovou lahev minerální vody Rajec. Vzápětí zdůraznil: ,Když já řeknu, že toto, co držím v ruce, je kofola, tak to bude kofola!‘ Po tomto sdělení se obrátil na svého náměstka Bohdana Varyše, který seděl vedle něho, a zeptal se ho: ,Co držím v ruce, pane náměstku?‘ –,Kofolu, pane řediteli,‘ odpověděl náměstek,“ stojí v dopisu, který odboráři adresovali premiérovi.„Plná zasedací místnost policistů zůstala zaražená, ztichla. 

        Zdá se vám to neuvěřitelné ? Ano, takoví lidé velí naší policii. Policejní prezident a ministr vnitra se tím údajně odmítli zabývat a tak nezbylo, než aby byl sepsán dopis premiérovi. Proboha. To vážně ministru vnitra ani policejnímu prezidentovi nedošlo, co se to děje. Že Tkadleček se pasuje do role neomezeného vládce, že zákony jsou pro něj jen cárem papíru, že tímto znevažuje policii, práci těch řadových policajtů na chodníku. To už vážně generál Tuhý nemá žádné koule, že toto odmítá razantně řešit ? Pro policejního prezidenta je asi jednodušší a příjemnější se předvádět s knírem a v kožené bundě před televizními kamerami. A přitakající Tkadlečkův náměstek Bohdan Vavryš ? Ten by se měl, jako správný důstojník, zastřelit pro ztrátu sebeúcty. Copak se už z těch policejních představitelů vytratila soudnost a úcta ? Ano, je to tak a ti dva jsou toho zdárným příkladem. Ale jsou i příkladem toho, že pro zlínskou policii tvoří větší nebezpečí, než nějaký nezkušený hlídkující policista, který zbabrá zákrok. Ten ho zpacká prostě z nezkušenosti. Ti dva však jednají bez jakýchkoliv skrupulí promyšleně a normálně uvažujícím poldům se snaží  vnutit, že jediné správné uvažování a rozhodování mají oni. Nelze nevzpomenout na kpt. Ořecha z Černých baronů, který prohlásil : " O tom, co je krásné rozhodujeme my..... Strana " 

        Jediným správným postupem by bylo, kdyby policejní prezident ihned poté, co obdržel podnět o tomto chování krajského ředitele a jeho náměstka, nechal celou věc prošetřit a pokud by se ukázala jako pravdivá, tak měl ty dva hned odvolat ze svých funkcí. Navíc oni, pro svůj "demokratický" postoj, by již neměli zastávat jakoukoliv funkci. Jenže. Když byl Tkadleček ustanoven krajským ředitelem, tak si i vrabci cvrlikali na střeše, jaká to je "skvělá" volba a proč zrovna Tkadleček z nevýznamného Bruntálu se dostal do Zlína. Že prostě jenom proto, že jsou s policejním prezidentem Tuhým "velmi dobří známí". A ejlhle. O provázanosti Tkadlečka a Tuhého se už i píše v druhém článku MF DNES. 

        Ministr vnitra si myslí, že má policii pod kontrolou a že policejní prezident jí má pevně v rukou. Jediné, co v policii skutečně bezchybně zřejmě funguje, dokonce na 100%, je nepotismus. Ovšem to je takový nepotismus bez skrupulí, dokonce někdy i veřejnosti dáván na odiv. Bohužel. Bohužel proto, že je to taková časovaná bomba. Tito lidé si prostě myslí, že mohou všechno, že jsou nedotknutelní a jejich podřízení, že jsou jenom nástrojem k jejich bezbřehé moci. Policie nepotřebuje ty směšné rotace policejních ředitelů, nepotřebuje auta se skrytými majáky, desítky tiskových mluvčích v policejních hodnostech, desítky velitelů, kteří jsou vděčni za svoji funkci někomu jinému a kteří se při každém problému klepou strachy, aby jejich štít zůstal čistý a mohli dále ze svých pozic udílet svá "moudra". Policie potřebuje kázeň v rámci stanovených pravidel a norem. Policie potřebuje konkrétní zodpovědnost každého velitele za svoje podřízené. Policie potřebuje velitele, kteří rozumí tomu, co dělají a kteří si umí udělat svůj odborný názor na konkrétní problém. Policie potřebuje takové velitele, kteří svým podřízeným jsou schopni zabezpečit logistické zázemí, kteří jsou schopni své podřízené odborně vést, kteří jsou schopni za své podřízené bojovat a prosazovat jejich oprávněné požadavky u svých nadřízených a hlavně takové, kteří nejsou odtrženi od reality policejního života. Myslím toho běžného. Nikoliv toho kancelářského. Toho, který je prožíván na ulicích či jinde v terénu. Pokud tomuto tak bude, tak potom už snad možná bude méně článků o tom, jak policejní důstojníci jezdí pod vlivem alkoholu, jak si obviněné osoby chodí pro pochvalu k policejním ředitelům, jak policie neměří každému stejným metrem..................

       Chtělo by to ale jedno. Vyčistit Augiášův chlév. A ten se nevyčistí předváděním se v televizi. Tato rada je zdarma. Aspoň bude více peněz pro jiné poradce.

Autor: Luděk Naivert | středa 23.12.2015 14:20 | karma článku: 34,64 | přečteno: 3205x
  • Další články autora

Luděk Naivert

Ganz fajni ti policejni chachaři

Vlna emocí nad fotkou ostravských policistů s Kájinkem. Ano či ne ? Odpověď je však nutné hledat úplně někde jinde.

23.3.2018 v 15:10 | Karma: 16,74 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ostatní

Luděk Naivert

Policejní prezident Tuhý je borec

Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch v rámci rozhovoru pro rádio Impuls prohlásil, že silniční piráti jsou u nás za borce. Konečně je mezi policejními generály nějaký borec.

22.7.2016 v 12:51 | Karma: 30,92 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Ostatní

Luděk Naivert

Policejní prezident hraje servilního mrtvého brouka

Rozhovor policejního prezidenta k průběhu čínské návštěvy ukázal, že funkce policejního prezidenta je úplně zbytečná. Tedy pokud náplní této funkce není servilnost s cílem dosažení druhé generálské hvězdy.

2.4.2016 v 10:05 | Karma: 24,10 | Přečteno: 561x | Diskuse| Ostatní

Luděk Naivert

Pomáhat a chránit. Jak kdy a jak koho.

Uložené úkoly jsme zvládli. Občané se cítili bezpečně. K narušení veřejného pořádku nedošlo. Neselhali jsme. Život a zdraví občanů jsme uchránili. Jsme každému zločinu na stopě. Před námi se nikdo neschová.

1.4.2016 v 10:42 | Karma: 24,33 | Přečteno: 846x | Diskuse| Ostatní

Luděk Naivert

Zaměstnavatel roku ? Policejní prezidium, s.r.o.

Ten policejní prezident je fakt třída. Zaměstnat svého tchána jako svého poradce je bezpochyby činem roku.

4.12.2015 v 18:56 | Karma: 27,10 | Přečteno: 1751x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1075x
Nemohu se ztotožnit s lidmi, jež jsou schopni hlásat něco jiného, než skutečně činí.

Seznam rubrik