Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bůh opatruj českou policii

Přirovnání policejního prezidenta tragédie v Uherském Brodě s pádem airbusu společnosti Germanwings je laciné a parazitující na cizím neštěstí.

        Pokud by rozhovor policejního prezidenta pro server Aktuálně.cz vyšel 1.4.2015, a nikoliv dnes, tak by si kdokoliv mohl myslet, že se jedná o aprílový žert. Není tomu tak.  Vše myšleno vážně  a policejní šéf v rozhovoru ani neváhá při obhajobě rozporuplného policejního zákroku v Uherském Brodě parazitovat na cizím neštěstí, když srovnává tuto tragédii  s nedávným pádem letadla společnosti Germanwings.    Je to ubohé a policejní prezident nemá toto zapotřebí. Jediné v čem lze s ním souhlasit je to, že pokud se někdo spontánně odhodlá spáchat hrůzný čin, nelze mu v tom ve většině případů zabránit.

         Policie zjistila, že bude potřebovat více lidí, 5 miliard korun  navíc, lepší dlouhé a automatické zbraně, balistické prostředky a speciální hlídky s takovými zbraněmi. Nikde ani slovo o tom, že policie sama někde ušetří, že sama se zasadí o nový a hlavně řádný výcvik policistů ( protože, jak bylo vidět, dosavadní se zřejmě míjí účinkem ) a že sama změní i myšlení uvnitř samotného sboru. Uvnitř policie je totiž pokřivený systém a skryté rezervy.

          Jak jinak si totiž vysvětlit, že ti policejní klučinové, kteří čelili v Uherském Brodě střelbě, tak mají, pokud se nepletu, úplně stejný "rizikový" příplatek, jako tiskoví mluvčí. Zdá se Vám to nepochopitelné a demotivující ? Ano, je to tak, ale proč s tím nikdo z vedení policie, na jakékoliv úrovni, nic nedělá, není zřejmé. Takže ten, který někdy čelí střelbě jiné osoby, ten, který se častěji tahá s opilci a výtržníky, ten, který doslova nese svoji kůži na trh, má tento příplatek ve stejné výši jako ten, kdo pak před kamerou referuje o tom, jak se ti policajti dostali do křížku s nějakým delikventem. Nic více demotivujícího snad ani nemůže být.

         Jak jinak si totiž vysvětlit počty tzv. koordinátorů či vrchních komisařů u jednotlivých územních odborů a ředitelstvích policie ( stačí se podívat na webové stránky policie ), kteří i když nemají žádné rozhodovací pravomoci, jsou paradoxně o třídu výše, než např. vedoucí obvodních oddělení a troufám si říci, že i o dost výše jsou jejich odměny, než těch zmiňovaných vedoucích. A uvědomme si, že tyto funkce v minulosti neexistovaly a policie taky fungovala. Pane policejní prezidente, je prostě překancelářováno a přefunkcionářováno. Tedy hledejte rezervy u policie a nikoliv hned ve státním rozpočtu. Už slyším ta slova, kolik práce tito koordinátoři mají a že jsou nezbytní a nepostradatelní. Nezbytní a nepostradatelní by tak byli maximálně v ulicích. Žádnou novou práci, která by vznikla, tak jak nově vznikly tyto jejich funkce, nedělají. A pokud by jejich přímí nadřízení trvali na tom, že se bez nich neobejdou, tak prostě vyměňme ty jejich dosavadní přímé nadřízené za nové a nechme to na těch nových lidech, kteří to určitě bez těchto koordinátorů zvládnou. Za těmi případnými vzlyky, je jen obava vzlykajících, že budou muset více pracovat a přemýšlet. 

        Ano, systém u policie je pokřiven a zřejmě se to netýká jen těch dvou výše uvedených případů. Případný audit ( jenom ne prosím vás lidmi z řad policie ) by odhalil zcela jistě více nesrovnalostí, finančních křivd a pro státní rozpočet postradatelných tabulkových míst. Proto je zarážející, že policejní prezident nehledá úspory a efektivitu ve vlastních řadách. Zrušit nepotřebné, narovnat pokřivené a pak až žádat o peníze ze státního rozpočtu. Abychom se ale pak nedočkali toho, že namísto, aby došlo k personálnímu, materiálnímu a finančnímu posílení základních útvarů, tedy obvodních oddělení ( píši o obvodních odděleních, neboť vesměs,  se zde občan setkává prvně s policejním úřadem a  klučinové a dívky z těchto útvarů konají ve většině případů tu "špinavou" práci ), tak nám vznikne zase jedno nové místo koordinátora, který bude koordinovat ty stávající koordinátory, aby ti stávající nepostradatelní koordinátoři dobře koordinovali. Pochopitelně, že nové místo bude o třídu výše, než místo vedoucího obvodního oddělení. Takový paradox přece musí existovat, že ten bez zodpovědnosti a rozhodovací činnosti, musí mít více, než ten vedoucí oddělení, který mnohdy ani neví, kam dříve skočit a denně na sebe bere zodpovědnost při rozhodování chodu svého útvaru. A běda, když špatně.

         Nevím, zda to na policejním prezidiu pochopili, ale ti policisté, pokud nebudou řádně vycvičeni, tak nezasáhnou, i kdyby u sebe měli deset automatických zbraní. A ty nové, speciální hlídky s moderními zbraněmi ? Ty v počtu jedné až dvou na každý územní odbor , jak se zmiňuje policejní prezident ? Tak to je jen divadlo pro veřejnost. Vzhledem k rozloze některých územních odborů (bývalá okresní ředitelství policie) je nereálné, aby se tam ta hlídka dostala na místo činu do 10 minut, jak předpokládá policejní prezident. Pane policejní prezidente, přečtěte si zákon o služebním poměru příslušníků ozbrojených sborů, konkrétně část pátou pojednávající mmj. o době služby. I v počtu dvou hlídek na každý územní odbor nejste schopen zajistit vzhledem k pracovní době, která je tímto zákonem upravena,  abyste měl aspoň jednu hlídku u územního odboru vždy k dispozici. Takže to zase stejně ve většině případů zůstane na těch "dělnících" policie z obvodních oddělení. A odbor vnitřní kontroly policejního prezidia už se zase může chystat na nové prošetřování. Ale nestrašme. Přejme si, aby nic podobného se již nenastalo.

         Jo, jo, nejhorší je ztráta kontaktu s realitou. Někdy to chce prostě méně slov a více činů, méně pózování před kamerou a více pracovat. 

         

Autor: Luděk Naivert | čtvrtek 2.4.2015 14:36 | karma článku: 29,02 | přečteno: 1049x
  • Další články autora

Luděk Naivert

Ganz fajni ti policejni chachaři

Vlna emocí nad fotkou ostravských policistů s Kájinkem. Ano či ne ? Odpověď je však nutné hledat úplně někde jinde.

23.3.2018 v 15:10 | Karma: 16,74 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ostatní

Luděk Naivert

Policejní prezident Tuhý je borec

Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch v rámci rozhovoru pro rádio Impuls prohlásil, že silniční piráti jsou u nás za borce. Konečně je mezi policejními generály nějaký borec.

22.7.2016 v 12:51 | Karma: 30,92 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Ostatní

Luděk Naivert

Policejní prezident hraje servilního mrtvého brouka

Rozhovor policejního prezidenta k průběhu čínské návštěvy ukázal, že funkce policejního prezidenta je úplně zbytečná. Tedy pokud náplní této funkce není servilnost s cílem dosažení druhé generálské hvězdy.

2.4.2016 v 10:05 | Karma: 24,10 | Přečteno: 561x | Diskuse| Ostatní

Luděk Naivert

Pomáhat a chránit. Jak kdy a jak koho.

Uložené úkoly jsme zvládli. Občané se cítili bezpečně. K narušení veřejného pořádku nedošlo. Neselhali jsme. Život a zdraví občanů jsme uchránili. Jsme každému zločinu na stopě. Před námi se nikdo neschová.

1.4.2016 v 10:42 | Karma: 24,33 | Přečteno: 846x | Diskuse| Ostatní

Luděk Naivert

Vrána vráně oči nevyklove. Natož policejní prezident svým věrně poslušným podřízeným.

Jestli jste si opravdu mysleli, že vás již nic u policejního sboru nemůže překvapit, tak se možná budete divit.

23.12.2015 v 14:20 | Karma: 34,64 | Přečteno: 3205x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

V německém Magdeburgu strhl vichr skákací hrad i s dětmi do Labe

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1075x
Nemohu se ztotožnit s lidmi, jež jsou schopni hlásat něco jiného, než skutečně činí.

Seznam rubrik