Kámoš k pohledání (I Love You, Man)

Režie: John Hamburg Hrají: Jason Segel, Paul Rudd, Jon Favreau, Andy Samberg, Jaime Pressly, Carla Gallo, Rashida Jones, Lou Ferrigno, J. K. Simmons, Jane Curtin, Sarah Burns, Vicki Davis, Thomas Lennon

Muži prý pocházejí z Marsu a ženy z Venuše. Proto muži rozumějí mužům a ženy ženám. Vždyť přece proto se taky přátelí muži s muži a ženy s ženami. Co si pak má počít mužský, co si rozumí spíš se ženami a přitom není gay? Nemusí dělat nic. A nebo zkusí přijít na to, jaké to je mít za kámoše pro změnu chlapa. Jako hrdina této komedie. Na objevnou výpravu do světa mužského přátelství se sice nevydá z vlastní vůle, ale účel svědčí prostředky. A taky díky tomu vznikla tahle bezvadná komedie.Peter žije docela normálně. Chodí do práce, nepořádá divoké večírky, neřeší finanční krizi, žije aktivně, sportuje, zasnoubí se s tou pravou a tak se klidně může proswingovat produktivním věkem až do důchodu, to vše v kruhu milující rodiny a přátel. Vlastně přítelkyň.  No, právě v tom je zakopaný pes, či spíš fena. Alarm se nejen Peterovi v hlavě rozezní, když  zprávu o svém zasnoubení dokáže náležitě prodat svým kolegyním, zato s opačným pohlavím mu jaksi vázne řeč, nebo když místo posezení u pivka po sportovním zápase skončí v kuchyni a připravuje sladké překvapení pro dámský dýchánek své snoubenky. Na první pohled nám Peter může připadat ujetý, ale on se chová zcela přirozeně, nenuceně listuje svatebními časopisy, miluje film Ďábel nosí Pradu, pečlivě vyslovuje název filmu Chocolat. A je prostě šťastný, protože lidé v jeho okolí jsou šťastní.

Nicméně v okamžiku, kdy mu z narážek snoubenky, jejích kamarádek i členů rodiny dojde, že štěbetat o pracovní pauze s kolegyněmi u kafe není úplně normální, začne spřádat plány, jak proniknout do jemu utajeného světa  „zajdeme na jedno“.  Situace, ve kterých se na cestě za skutečným chlapským přátelstvím ocitá, nejsou nijak nepodobné těm, které důvěrně známe. Taky jsme zažili okamžik trapného ticha poté, co jsme se snažili vmísit se do party, co už uzavřela přijímání nových členů. Peter se ale nevzdává po prvním neúspěchu. Tak ho bratrovy služby dohazovače přivedou skoro až do středu bitvy s pravověrnými fotbalovými fanoušky a jeho rande naslepo vyústí v nečekaný intimní kontakt. Ale kamarád nikde.

Nakonec, jak už to tak bývá, narazí na zajímavého týpka v okamžiku, kdy by to nejméně čekal. Protiklad panice v mužských záležitostech Petera a zkušeného antišampóna Sydneyho funguje stoprocentně ve prospěch diváků. Pro Petera nicméně cílová páska zůstává v nedohlednu. Teprve teď mu začíná pořádná šichta – přátelství není jen o souznění duší, ostatně jako každý vztah. Chce to dávku sebezapření, tolerance, odvahy i důvěry. V mužském světě stejně jako v tom ženském. Znáte to, protiklady se přitahují, ale vrána k vráně sedá. Než Peter pochopí, jak správně chlapácky na věc (tedy na přátelství) a že kamarádství není o naprosté odevzdanosti se, než si jeho nový kamarád Sidney udělá pořádek ve svém životě opožděného puberťáka, my se pořádně nasmějeme. A taky si uvědomíme, že otevřít se věcem, co nám připadají naprosto uhozené, nemusí znamenat katastrofu. Ostatně, na cestě za sebepoznáním je každá zkušenost  dobrá.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Naďa Nováková | čtvrtek 30.7.2009 21:56 | karma článku: 8,54 | přečteno: 817x